Türkçe Bilgi , Ansiklopedi, Sözlük

Çeşitli konularda makaleler içeren ve kullanıcıların yorum yazarak bilgi eklediği genel bilgi ve başvuru sitesi

Youtube

Kanalımıza abone oldunuz mu?

Youtube kanalımıza abone olarak hem sitemize destek olabilirsiniz hem de bilgilendirici videolarımızdan haberdar olabilirsiniz.

Hemen Abone Ol!

İletişim Bilgisi

Aşağıdaki bilgileri kullanarak site hakkında bize ulaşbilirsiniz

Telefon: +90 536 686 91 70

[email protected]

Birinci Berberi Savaşı

Tarih : 1801-1805
Yer : Kuzeybatı Afrika ve Akdeniz sahilleri
Sonuç : Amerika Birleşik Devletleri'nin zaferi ve barış antlaşmasının imzalanması
Savaş nedeni : Trablusgarp Beyi'nin parasal isteklerinin Amerikalılar tarafından reddedilmesi

Kuzey Afrika'da bulunan Fas Sultanlığı;Cezayir,Tunus ve Trablusgarp(şimdiki Libya) Beylikleri ile Amerika Birleşik Devletleri arasında 19. y.y başlarında Kuzeybatı Afrika ve Akdeniz sahillerinde meydana gelen çatışmalardan ilkine Amerikan tarihinde First Barbary War (Birinci Berberi Savaşı) denmektedir.

18. y.y sonlarında Kuzey Afrika'da müstakil Fas Sultanlığı ile Osmanlı Devleti'ne bağlı bulunan ve Garp Ocakları da denilen Cezayir ,Tunus ve Trablusgarp(Libya) berberi devletleri vardı.Garp Ocaklarının başında 1671 yılından beri,Osmanlılar tarafından Dayı ünvanı verilen ve ilk başlarda fazla bir güç ile yetkiye sahip olmayan kişiler bulunmaktaydı.Ama ilerliyen yıllarda Dayılar,Osmanlılar'ın gücünün azalması ve bunun yanı sıra bölgenin merkezden uzak bir konumda bulunması sebebiyle kendilerini bir nevi devlet başkanı gibi görmeye ve oldukça bağımsız hareket etmeye başladılar(özellikle 18. y.y da).

Bu eyaletler denize kıyıları bulunduğundan dolayı çok güçlü donanmalara sahiptiler ve genel olarak Akdeniz'de korsanlık(O zamanki korsanlık faaliyetleri bugün dilimizde kullanılan anlamından tamamen farklıdır) yaparak geçimlerini sağlıyorlardı.Bu dönemde,onların izni olmadan ve onlarla bir antlaşma yapmadan Akdeniz sularında dolaşmak pek mümkün değildi.Bunlardan en güçlüsü Cezayir olduğundan en güçlü Dayı da Cezayir dayısıydı.

Görüşün Nedir?

Karakter Sayacı:
0