Türkçe Bilgi , Ansiklopedi, Sözlük

Çeşitli konularda makaleler içeren ve kullanıcıların yorum yazarak bilgi eklediği genel bilgi ve başvuru sitesi

Youtube

Kanalımıza abone oldunuz mu?

Youtube kanalımıza abone olarak hem sitemize destek olabilirsiniz hem de bilgilendirici videolarımızdan haberdar olabilirsiniz.

Hemen Abone Ol!

İletişim Bilgisi

Aşağıdaki bilgileri kullanarak site hakkında bize ulaşbilirsiniz

Telefon: +90 536 686 91 70

[email protected]

Gezi Parkı Direnişi (direngeziparki) ve Çapulculuk Nedir?

Everyday I'm Çapuling :) - Gezi Parkı Olayları ve Çapulculuk.

Hepimizin malumu olduğu üzere memlekette "Gezi Parkı" protestoları ve "Çapulcu" hadisesi aldı başını gidiyor. Bende bir vatandaş olarak ne anladığımı ve ne düşündüğümü objektif bir şekilde yazayım istedim.

Hadi başlayalım öyleyse :)

Gezi Parkı Protestoları ve Gezi Parkı Olayları Nedir?

Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakan olduğu 61. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'nin, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde bulunan ve sadece umumi hizmette kullanılmak koşulu ile tapuda İBB'ye tahsis edilmiş olan Taksim Gezi Parkı'na İstanbul 6'ncı İdare Mahkemesi ve 2 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararı olduğu halde bu kararları reddeceğini açıklayarak Topçu Kışlası'nı Taksim Yayalaştırma Projesi çerçevesinde imar izni olmadan yeniden inşa etmesini engelleme eylemi olarak başlamıştır.

Özetle benim gördüğüm gezi parkı İstanbul'un merkezi diyebileceğimiz bir noktadaki ağaçları sökülmesini protesto eylemidir.

Şimdi aklınıza "Eee, kardeşim olaylar nasıl bu kadar büyüdü" , "2 aydır süren gezi parkı protestolar nedir?" diyebilirsiniz. Benim içinse işin en komik tarafı burada başlıyor.  Neler mi onlar? Aşağıya maddeler halinde yazdım.

  • Parkta ağaçların kesilmesine engel olmak için çadır kuran insanların çadırlarının yakılması
  • Polisin akıl almayacak derecede çok orantısız güç kullanması
  • Hiçbir yetkilinin 3 hafta "Bu insanlar ne diyor", "Bu insanların ne istiyor?" diye sormayıp üstüne üstlük birde hakarete varan demeçler vermesi (Bknz. "50%'yi evde zor tutuyoruz" demeci bunun en büyük örneklerinden biridir)
  • Başbakan'ın tabiriyle "Dış Güçler ve Faiz Lobisi" işin içine girip ortalığı karıştırmadan "Tamam, arkadaş nedir sizin derdiniz. Gelin bakalım buraya bi sizi dinleyeyim" cümlesini halkından esirgeyen bir Başbakan. Evet. Bence işin en komik taraflarından biri bu. Sayın başbakan tek cümleyle insanları evlerine yollayabilecekken olayların büyümesini tercih etmiş gibi duruyor

Yukarıda sıralamaya çalıştığım nedenlerin yanında olaylar 61. Hükümetin uygulamalarından tedirgin olan insanların da gösterilere dahil olmasıyla daha da kalabalık gittikçe artmıştır ve gezi parkı protestosu hükümet'in uygulamalarından terdirgin olan insanların protestolarına dönüşmüştür

Gezi Parkı'nın İstenmeyen Sonuçları

Her toplumsal olayda oldu ve Gezi Parkı olaylarının ilerleyen günlerinde protestoların yanısıra, polisle çatışma, kamu ve özel mülke zarar, araç yakma, yol kapatma, kundaklama gibi eylemler de olmuştur. Bu eylemlerde bazen molotof kokteyli ve taş gibi araçlar kullanılmıştır. Ayrıca olaylarda birçok kamu ve özel duvara Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve üyelerine hakaret içeren sloganlar yazılmış, hükümete destek verdiği gerekçesiyle bazı banka şubeleri, ATM'leri, belediye otobusleri, polis araçları ve iş makineleri ateşe verilmiştir. Devam eden olaylar halkta ve piyasalarda tedirginliğe sebep olmuş ve olayların siyaset, turizm ve ekonomiye etkileri olmuştur.

İstanbul'un 2020 olimpiyat adaylığına negatif etkisi olmuştur

Çapulculuk Nedir? (Çapulcu Nedir?)

Çapulcu , TDK sözlükte "düzene aykırı davranışlarda bulunan, düzeni bozan anlamına gelen bir yerme ifadesidir" diye tanımlanmaktadır. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Taksim Gezi Parkı protestoları hakkında yaptığı konuşmada "Çok açık net söylüyorum. Biz birkaç çapulcunun o meydana gelip halkımızı yanlış bilgilendirmek suretiyle tahrik etmesine pabuç bırakmayız. Bu millet, bize reyini verirken tarihine sahip çık diye verdi. Tabiatıma sahip çık diye verdi." diyerek protestocuları çapulcu olarak nitelemesiyle kelime politik bir hal almaya başlamıştır ve Gezi Parkı protestolarına katılanlar (ki birçok oyuncu, yazar ve politikacı Gezi Parkı protestolarına katılmıştır) kendilerini "Çapulcu" olarak nitelendirmeye başlamıştır.

Çapulculuk Şarkıları

  • Duman adlı müzik grubu protestolara destek için "Eyvallah" adında bir şarkı bestelemiştir."
  • Demir Sert, 31 Mayıs sabah 5 te Gezi Parkı'nda yaşadıklarını anlattığı "Bu Gaz Bi Harika Dostum" isimli şarkıyla Gezi Parkı Direnişi'ne müzisyen olarak ta destek vermiştir
  • Boğaziçi Caz Korosu Recep Tayyip Erdoğan'ın `çapulcu` söylemini, Kocaeli yöresi türkülerinden "Entarisi Ala Benziyor"'dan düzenledikleri "Çapulcu Musun Vay Vay" adında ve Edirne yöresi türkülerinden "Kızılcıklar Oldu Mu"dan düzenledikleri "Çapulcular Oldu Mu" şarkıları ile eleştirmiştir. (Gezi Parkı protestolarında göstericileri kovalayan polisler "Tomacımısın Vay Vay" isimli türküyle bu türkiye cevap vermişlerdir)
  • Kardeş Türküler Başbakanın sözlerinden ilhamla Tencere tava hep aynı hava şarkısını bestelediler.
  • Oğuzhan Uğur, "Bu halka ayıp edildiğini" vurgulayarak, Çapulcu ve Ayyaş söylemini eleştiren Birinci Vazife adında bir şarkı yapmıştır.
  • Fazıl Say, 2009'da bestelediği Muhyiddin Abdal'ın "insan,insan" şiiri sözlerini Gezi Protestocularına ithaf etti.

Gezi Parkı Eylemleri ve Türk Medyası

CNN Türk Penguen BelgeseliGezi parkı protestolarının en yoğun olduğu ve polisin orantısız güç kullandığı zamanda bile Türkiye medyası bunu haber yapma ihtiyacı duymamıştır. İstanbul'un merkezi olan Taksim'de atılan biber gazı etkisiyle göz gözü görmediği zamanda bile başta "CNN Türk, NTV ve Habertürk" bunun haber değeri taşımadığını düşünmüşlerdir.

Bu olayları olduğu saatte CNN International olayları canlı olarak verirken CNN Türk peguen belgeseli vermeyi tercih etmiştir.

Buda Türkiye'de medya özgürlüğü konusunda tartışmalara yol açmıştır.

Gezi Parkı Eylemleri ve Üretilen Sloganlar

Sanırım Gezi Parkı olaylarının en hayırlı tarafı bu oldu ve Türkiye'deki gencinin içindeki yaratıcılığı ortaya çıkarmasıdır herhalde.

Gezi Parkı Slogan - Yeter Artık Polis Çağırıcam

Gezi Parkı Slogan - Tayyip winter is coming

Gezi Parkı Slogan - Biber gazı cildi güzelleştirir

Everyday I'm Çapuling :)

Gezi Parkı Slogan - haberim yokmuş gibi çek

gezi parkı eylemleri

gezi parkı eylemleri sloganları

gezi parkı eylemleri sloganları fotoğrafları

gezi parkı eylemleri sloganları fotoğrafları

gezi parkı eylemleri slogan fotoğrafları

gezi parkı sloganları fotoğrafları

gezi parkı sloganları fotoğrafları

gezi parkı sloganları fotoğrafları - biber gazı

gezi parkı sloganları fotoğrafları

Görüşün Nedir?

Karakter Sayacı:
0