Türkçe Bilgi , Ansiklopedi, Sözlük

Çeşitli konularda makaleler içeren ve kullanıcıların yorum yazarak bilgi eklediği genel bilgi ve başvuru sitesi

Youtube

Kanalımıza abone oldunuz mu?

Youtube kanalımıza abone olarak hem sitemize destek olabilirsiniz hem de bilgilendirici videolarımızdan haberdar olabilirsiniz.

Hemen Abone Ol!

İletişim Bilgisi

Aşağıdaki bilgileri kullanarak site hakkında bize ulaşbilirsiniz

Telefon: +90 536 686 91 70

[email protected]

Mobil Telefonlarda Jailbreak (Jailbreaking), Root'lama (Rooting) ve Kilit Açtırma (Unlocking)

iphones-ipad

 

PC'lerle karşılaştırıldığında akıllı telefonlar ve tablet cihazlar fazlasıyla kilitli, limitli cihazlar sayılabilir. Jailbreak'leme (jailbreaking), root'lama (rooting) ve kilit açtırma (unlocking)  işlemleri ile cihazlar üzerinde mobil telefon üreticisinin engellediği kısıtlamaları kaldırma işlemlerine genele olarak verilen addır.

Bazı ülkelerin kanunları bu telefonlara bu tür Jailbreak'kene veya root'lama gibi işlemler yapanızı yasaklamaktadır ve ben bu yazıda yalnızca Jailbreak'leme (jailbreaking), root'lama (rooting) ve kilit açtırma (unlocking) terimlerinin ne demek olduğunu açıklayacağım. O yüzden kanunlar bu yazının dışında ayrı bir konu

Jailbreak (Jailbreaking)

Jailbreak'leme cihaz üzerinde üretici firma tarafından koyulmuş kısıtlamaları kaldırma işlemine verilen isimdir. Jailbreaking veya Jailbreak işlemi genelde iPhone veya iPad gibi Apple iOS cihazlar üzerinde uygulanmaktadır. Jailbreak'leme işlemi Apple tarafından koyulmuş kısıtlamaları kaldırmaktadır. Örneğin Apple kendi iTunes App Store dışından bir kaynaktan uygulama yüklemesini engeller. Bu apple'ın koyduğu kısıtlamalardan biridir. Jailbreak işlemi bu apple'ın koyduğu app store kısıtlamasını kaldırır. Bazı insanlar jailbreak işlemini bir nevi hırsızlık işlemi olarak algıyabilir ama jailbreak işlemi default tarayıcınızı ve mail okuma programınızı değiştirmek gibi  Apple tarafından onaylanmayan işlemleri yapmanıza izin veren işlemdir.

Jailbreak işlemi iOS cihazların dışında diğer cihazlarda uygulanabilir. Örneğin Microsoft Surface RT diye bir cihazı var. Bu cihaz default olarak sadece Microsoft tarafından yazılmış veya onaylanış masaüstü programları kullanmanıza / kurmanıza izin veriyor. Jailbreak işlemi bu kısıtlamasını kaldırmatadır.

Apple ve Microsoft gibi şirketler jailbreak işlemi ile koydukları kısıtlamalarını kaldırmanızı istememektedirler

Android'in burada bir avantajı ortaya çıkıyor. Android hem defaulr programları değiştirmenize izin veriyor hemde Google Play dışından kaynaklardan uygulama kutmanıza izin veriyor. Bunun için herhangi bir jailbreak işlemine ihtiyacınız yok

jailbreak-iphone

Rooting - Root'lama

Rooting veya rootlama işlemi cihaza "root erişimi" ile bağlanma işlemine verilen isimdir. Bu işlem genelde Android cihazlar üzerinde yapılmaktadır fakat bu işlem Firefox OS veya ubuntu mobil sürümü gibi UNIX sistemler üzerinde uygulanabilirmektedir.

Linux veya diğer UNIX gibi işletim sistemlerinde root kullanıcısı Windows'taki Administrator kullanıcısının aynısıdır. Root erişimi aldıktan sonra istediğiniz uygulamayı root izinleriyle çalıştırabilirsiniz. Uygulama root izni ile çalışacağı için işletim sistemi üzerinde tüm istediğini yapabiliyor olacaktır. Örneğin , Android cihazlarda gelen ve sizin kaldıramadığınız sistem uygulamalarını root'lama işlemi sonrası kaldırabilirsiniz. Benim verdiğim küçük android sistem uygulamasından tutunda aklınıza gelebilecek en uçuk şeylere kadar herşeyi yapabilirsiniz

O zaman aklınıza şöyle bir soru gelebilir : "Peki root işlemi bu kadar iyiyse neden Android cihazlar root yetkisiyle gelmiyor?" . Root kullanıcısı linux sistemlere tüm güvenlik kontrollerinin dışındadır. Eğer mobil telefon gurusu değilseseniz başınıza bir sürüsü güvenlik sorunu açması muhtemeldir.

android-superuser-root

Bootloader Kilitdini Kaldırma

Bildiğiniz gibi Android , açık kaynak kodlu bir işletim sistemi . Herhangi biri kaynak kodu indirip kendi android sürümünü piyasaya sürebilir. Bu Cyanogenmod gibi Android ROM'larının piyasada olmasına izin veriyor. Cyanogenmod yalnızca bir örnek. Cyanogenmod gibi bir çok ROM bulabilirsiniz.  Bunlar genel bir veya birden fazla yazılımcının boş vakitlerini değerlendirmeleriyle ortaya çıkan Android sürümleridir.

Fakat birçok Android telefon bootloader kilidi ile geliyor. Bu şu demek siz HTC için çıkarılmış bir ROM'u Nexus'un bir telefonuna yükleyemezsiniz . Bu kilidin kaldırılması değişik Android sürümlerini denemek için ideal bir yöntem olabilir

Bu bootloader kilidi teknoloji meraklıları için iyi bir özellik gibi durmuyor. Üretici tarafından artık desteklenmeyen bir android telefon için ROM yüklemenizi engellemeleri hoş bir durum olmasa gerek.

Bu boot loader kilidini açtırdığınızda teorik olarak telefonunuza herhangi bir işletim sistemini yüklebilirsiniz. Örneğin android telefonunuza Ubuntu mobil sürünü veya Galaxy Nexus telefona Firefox OS yüklebileceğiniz anlamına gelmektedir. Hatta android telefonunuza Ubuntu'nun masaüstü sürümü gibi pc işletim sistemlerini bile yükleyebilirsiniz ama bu yukarıda belirttiğim gibi bu işlem teori'de . Ubuntu masaüstü sürümünü mobil bir cihaza yükleyip düzgün çalışmasını beklemek biraz insafsızlık olacaktır :)

cyanogenmod

 

Telefon Kilidini Açtırma (Unlocking)

Bu işleme halk arasında kırdırma dediklerinide duymuşluğum var :D Bazı telefonlar yalnızca bir şebekede çalışması için programlanmış olabilir. Örneğin bazı telefonlar yalnızca Turkcell'de çalışması için kilitlenmiş olabilir. Bu telefona başka bir operatör'ün SIM kart'ını  taktığınızada çalışmayacaktır.

Kilit Açtırma (Unlocking) işlemi telefonu istediğiniz şebeke kullanmanıza izin veren işleme verilen isimdir. Bu şebeke değiştirmenize izin verecektir.

Kilit Açtırma (Unlocking) işlemininin nasıl yapıldığı konusu ise bu yazının dışında bir konu

unlocking-the-mobile-phone


Herkes telefonuna jailbreak işlemi uygulamak zorunda değil ya root'lamasına gerek yok veya boot loader kilidini açtırmak zorunda değil. Yalnızca mobil teknoloji dünyasında jailbreak, rooting veya unlocking diye kavramlar mevcut

Görüşün Nedir?

Karakter Sayacı:
0