Türkçe Bilgi , Ansiklopedi, Sözlük

Çeşitli konularda makaleler içeren ve kullanıcıların yorum yazarak bilgi eklediği genel bilgi ve başvuru sitesi

Youtube

Kanalımıza abone oldunuz mu?

Youtube kanalımıza abone olarak hem sitemize destek olabilirsiniz hem de bilgilendirici videolarımızdan haberdar olabilirsiniz.

Hemen Abone Ol!

İletişim Bilgisi

Aşağıdaki bilgileri kullanarak site hakkında bize ulaşbilirsiniz

Telefon: +90 536 686 91 70

[email protected]

Robot Endüstrisi ve Otomotiv

Henry Ford’un Ford T’sinden bu yana hayatımızda olan montaj hattı uygulaması zamanla gelişerek fabrika otomasyonuna dönüştü. Otomasyon sistemlerinin önemli bir parçası olan robotların da fabrika otomasyonuna katılmasıyla birlikte üretim teknolojisinde köklü değişiklikler meydana geldi. Robotların doğuşuyla meydana gelen bu otomatikleşme süreci şüphesiz otomotiv endüstrisini önemli ölçüde etkiledi. Peki ‘robot’ tam olarak nedir ve nasıl ortaya çıkmıştır?
Endüstriyel Robotların Doğuşu ve Yükselişi
Robot kelimesi ISO’nun yaptığı tanıma göre “Otomatik kontrol edilen, yeniden programlanabilir, üç veya daha fazla eksende programlanabilen, çok amaçlı, endüstriyel otomasyon uygulamalarında kullanılmak üzere uzayda sabitlenmiş veya hareketli olabilen manipülatör.” dür.
İlk olarak 1959 yılında ‘Unimate’ adı verilen robot kol üretilmiştir. ‘Unimation’ şirketinin ürettiği bu robot kol 2 ton ağırlığındaydı. Unimation şirketi 1956 yılında fizikçi Joe Engelberger ve mucit George Devol tarafından kuruldu. Unimate robotu yapılırken Isaac Asimov’un robotlarla ilgili hikayelerinden ilham alındığı söylenmektedir.
Unimate hidrolik eyleyicili bir robot koldu. 1961 yılında General Motors’a satılan Unimate kapı ve pencere kolu, vites kolu, lamba armatürü ve başka otomotiv iç donanımının üretildiği fabrika da kullanılmaktaydı. Unimate ayrıca fabrikada sıcak metal dökümünün sıralanması ve dizilmesi görevlerini de yerine getirmekteydi. Bu anlamda üretim hattında kullanılan ilk robot Unimate’tir. Ancak burada ilginç olan bir nokta firmanın robotu 65 000 dolara mal etmesi ancak GM’a 18 000 dolara yani dörtte bir fiyatına, zararla satmış olmasıdır.
Günümüzde dünyanın farklı ülkelerine dağılmış 1000’den fazla şirket robot üretmektedir. Bu ülkelerin başındaysa Japonyo, Almanya, İsviçre, İtalya, Kore, Çin ve ABD gelmektedir. Pazar payı olarak ise ABD, Çin ve Almanya dünyada en büyük pazar payına sahiptir. 9-51’lık büyüme yüzdelerine rağmen Japonya ve Güney Kore henüz pazar anlamında büyük değiller. Ülkemizde bu yarışta yerini almış durumdadır. Ülkemiz robot endüstrisinde 6’lık büyüme oranıyla 2011 yılı sonunda satış rakamını 874’e çıkarttı.
Robot üretici firmaların yanısıra dünyada 1000’e yakın yardımcı endüstri bulunmaktadır. Bunlar yazılım, mühendislik ve danışmanlık, tasarım, parça üretimi, görüntü sistemleri alanlarında robotların gelişmesine katkıda bulunmaktadırlar.
Teknoloji olarak baktığımızda ise Japonya en yüksek robot teknolojisine sahiptir. FANUC adlı japon robot şirketi en gelişmiş robotları üretmektedir. Dünyada toplamda 3 tane öncü robot şirketi bulunmaktadır: FANUC, KUKA ve ABB.
Robotların Otomotivde ve Diğer Endüstrilerde Kullanımı
Müşteri memnuniyetinin öneminin yüksek olduğu günümüzde üretim kalitesi, hızı ve doğruluğu önem kazanıyor. Özellikle otomotiv endüstrisinde olan yoğun rekabet ortamında hayatta kalabilmek ve dolayısıyla verimliliği artırmak, ürün kalitesini iyileştirmek, üretim hızını artırmak, en önemlisi yenilikçi ürün ve servislerin hayata geçirilmesini mümkün hale getirmek sebeplerinden endüstriyel otomasyon sistemlerine yatırım yapılması zorunlu hale gelmiştir.
Endüstriyel robotların kullanım sebeplerinin başında kirli, tehlikeli ve zor koşullarla karşı karşıya kalınan çalışma şartlarını iyileştirmek gelir. Ancak günümüzde insanların yapabileceği işleri de yapacak şekilde geliştirilmektedirler. Bunun sebeplerinin ilki insanın bir işi aynı hassaslıkla sürekli yapamayacak olmasıdır. Ayrıca insanın yorulması, çalışma şartlarından aşırı etkilenmesi, hızının sınırlı olması diğer önemli sebeplerdendir.
Yaklaşık 40 yıldır otomotiv endüstrisinin üretim zincirinin birçok halkasında kaliteyi ve başarıyı sağlayan faktörün robotlar olduğu söylenebilir. Otomotiv endüstrisinde robotların kullanımı tipik bir otomobilin üretim hattının her aşamasını kapsar. Preshaneden boyahaneye, son montajdan paletlemeye kadar her adımda kullanılır. Otomobil döşeme sacının kaynaklanması ve civatalanması, ağır kaynak tabancasının tutulması, dökümhanede döküm işleminin yapılması, lazer uygulamaları da dâhil birçok kademede görev alırlar.
Endüstriyel anlamda birçok farklı robot türü görmek mümkündür. Bu robotlardan eklemli robotlar endüstride en sık kullanılan robot kol formu olarak karşımıza çıkar. Eklemli robot gövde tabanı, robot el kısmı, eklemler, bağlantı eksenleri ve kontrol birimlerinden meydana gelirler.
Robot kullanımında 6’lık pazar payıyla motorlu araç ve otomotiv parçalarını kapsayan otomotiv endüstrisi başı çekmektedir. İkinci sırada #’lük pazar yapıyla elektrik-elektronik endüstrisi gelmektedir.
1961 yılında bu yana endüstriyel robot kullanımı sürekli olarak arttı. 1973 yılına gelindiğinde fabrikalarda kullanılmakta olan endüstriyel robotların sayısı 3000’i, 2003 yılına gelindiğindeyse 800 000’i buldu. 2011 yılı sonu itibariyle bu rakam 1,1 milyonu geçti. 2015 yılı itibariyle robot endüstrisinin her yıl %5 oranında büyüyeceği tahmin edilmektedir.
Günümüzde robot kollar üretimde birçok ihtiyacı karşılayacak hız, doğruluk ve kullanım kolaylığına sahiptir. Bundan sonraki gelişmelerin başında robotların “görüş” işlevlerinin, dolayısıyla, el-göz koordinasyonlarının iyileştirilmesi gelmektedir. Ayrıca robot kalibrasyonunun ve kullanımının kolaylaştırılması, daha basit ihtiyaçları karşılayacak yönde robot büyüklüklerinin çeşitlenmesi, küçülmesi ve fiyatlarının azalması robot endüstrisinin kısa vadede beklentileri arasındadır. Uzun vadede ise mikro büyüklükte robot kollarının üretimde yerini alması beklenmektedir.

1 Yorum - Senin Görüşün Nedir?

#1 aman
-
ela
-
2016-05-02 22:12:54 +2

aman aman bu çok uzun bir bilgi ama bilgilendirici

Görüşün Nedir?

Karakter Sayacı:
0