Türkçe Bilgi , Ansiklopedi, Sözlük

Çeşitli konularda makaleler içeren ve kullanıcıların yorum yazarak bilgi eklediği genel bilgi ve başvuru sitesi

Youtube

Kanalımıza abone oldunuz mu?

Youtube kanalımıza abone olarak hem sitemize destek olabilirsiniz hem de bilgilendirici videolarımızdan haberdar olabilirsiniz.

Hemen Abone Ol!

İletişim Bilgisi

Aşağıdaki bilgileri kullanarak site hakkında bize ulaşbilirsiniz

Telefon: +90 536 686 91 70

[email protected]

Windows'ta Sorun Gidermek İçin Sistem Geri Yükleme Noktası (System Restore Point)

Windows bilgisayar kullanırken bazen birşeyleri yanlış gitmeye başlar veya son yüklediğiniz programlardan bir tanesi sistemi düzgün çalışmaz hale getirebilir. Ben sistem geri yükleme noktası (System Restore) kullanarak bu sorunları nasıl çözebileceğinizi anlatmaya çalışacağım.

Bizim ofiste ilgilendiğim bilgisayarlardan bir tanesine Office 2010 beta kurduktan sonra bilgisayar inanılmaz derece yavaşlamaya ve basit word dosyalarını bile açmamaya başlamıştı. Office 2010 beta'yı kaldırıp yerine yerine Office 2007 kurmayı düşündüm ama Office 2007  kurmakta bilgisayardaki sorunları gidermedi. İşin daha kötü tarafı Office ile alakalı diğer programlarda düzgün çalışmamaya başlamıştı. Microsoft'un yardım sitesinde saatler harcamak veya sistem kaydı (Registry) oynamak yerine Windows ile gelen Geri Yükleme Noktası (System Restore Point) özelliğini kullanmaya karar verdim . Hemen aklınıza gelen başka bi soruyu cevaplayayım: Bilgisayara format atmak daha zahmetli bir iş (eski programları, sürüleri yükle vs). Bu işlemin Windows'taki Geri Yükleme Noktası (System Restore Point) özelliği ile nasıl kolayca halledilebileceğini göreceksiniz

Sistemi Geri Yükleme Noktasına Döndermek

Yapılacak ilk iş başlat menüsüne tıklayarak arama kutusuna aşağıdaki gibi system restore yazıp enter yazın ve enter tuşuna basın.

1restore

Bu işlem size aşağıdaki gibi Sistem geri yükleme sihirbazını (System Restore wizard) açacaktır. Sistem geri yükleme sihirbazında dilerseniz "Önerilen Geri Yükleme Noktasına" gidebilirsiniz veya ikinci seçeneği kullanarak kendiniz farklı bir geri yükleme noktası seçebilirsiniz. Burada ben ikinci seçenek olan farklı bir geri yükleme noktası seçeceğim

2restore

Yukarıdaki ekranda "Sonraki(Next)" tuşuna bastığınızda size daha önce oluşturulmuş olan geri yükleme noktalarını aşağıdaki gibi listeiyor olacak. Aşağıda görebileceğiniz gibi Office 2010 Beta'yı birden fazla sefer kurl / kaldır işlemi yaptığım için birdeb fazla geri yükleme noktası mevcut.  Benim burada ihtiyacım olan bu kur / kaldır işlemlerinden önceki bir nokta. O yüzden "Show more restore points (daha fazla geri yükleme noktası göster)" seçeneğini seçiyorum.

3restore

Daha fazla geri yükleme noktası gösterildiğinde aşağıya doğru scroll edin . Benim sistemin kararsız hale gelmeye başladığı işlem olan office 2010 kur / kaldır'lardan önceki bir nokta seçmem gerekiyor çünkü ondan önce herşey sorunsuz çalışıyordu. Bu yüzden ben aşağıda "Windows Update" önce oluşturulmuş geri yükleme noktasını seçiyorum.

5rstore

Sistem geri yükleme noktasını seçtikten sonra "Scan for affected programs (etkilenen programları tara)" butona basın.

8restore

Siz butona bastıktan sonra windows geri yükleme noktası ile ilgili bazı taramalar yapıyor olacak. Bunun bitmesini beklemelisiniz.

6restore

Bu işlem bittiğinde aşağıdaki gibi bir ekran göreceksiniz. Aşağıdaki ekrandaki gibi sistem geri yükleme noktasına geri dönmek için hangi programların silineceği hangi programların geri yükleneceğine dair bir liste göreceksiniz. Burada eğer önemli bir sürücü veya program görürseniz başka bir sistem geri yükleme noktası seçmek isteyebilirsiniz.

7restore

Aşağıdaki ekrana geldiğinizde yalnızca yapmanız gereken "Finish (Bitir)" butonuna basmanız gerekmetedir. Burada önemli bir nokta seçtiğiniz sistem geri yükleme noktasında eğer şifreyi değiştirmiş iseniz , yeniden bu işi tekrarlamanız gerekecektir.

9restore

Sistem Geri Yükleme Noktası'na dönme işlemi başladıktan sonra bundan vazgeçemeyeceğinizi söyleyen uyarıyı 'Yes (Evet)' diyerek geçiyorsunuz.

10restore

Veee Sistem Geri Yükleme İşlemi (System Restore process) başlar…

11restore

Bu sırada aşağıdaki gibi bir ekran görüyor olacaksınız. Bitme süresi bilgisayar donanımına ve sistem geri yükleme noktasının büyüklüğüne (geri yüklenecek ve silinecek program sayısına bağlı) olarak değişecektir. O yüzden ne zaman biter sorusunun net bir cevabı olmayacaktır.

rest

Geri yükleme işlemi tamamlanıp bilgisyarınız yeniden başladıktan sonra  aşağıdaki gibi işlemin başarıyla tamamlandığını ve bilgisayarınızın hangi geri yükleme noktasına dönderildiğini gösteren bir mesaj göreceksiniz.

12restore

Şimdi artık bilgisayarınız aynen geri yükleme noktası tarihindeki gibi çalışıyor olacak. Bu işlem sırasında dökümanlarınız etkilenmemiş olacak ama bazı programlarınız silinmiş olabilir bunları tekrar kurmanız gerekebilir.

Sonuç

Genel duruma baktığınızda , Windows'ta Sistem Geri Yükleme Noktası (System Restore Points) oluşturmak sizin işinizi fazlasıyla kolaylaştırabilir . Özellikle bilgisayarınızda önemli bir işlem yapacaksanız program eklemek veya silmek gibi Sistem Geri Yükleme Noktası (System Restore Points) oluşturmanız sizin yararınıza olacaktır

Görüşün Nedir?

Karakter Sayacı:
0