Türkçe Bilgi , Ansiklopedi, Sözlük

Çeşitli konularda makaleler içeren ve kullanıcıların yorum yazarak bilgi eklediği genel bilgi ve başvuru sitesi

Youtube

Kanalımıza abone oldunuz mu?

Youtube kanalımıza abone olarak hem sitemize destek olabilirsiniz hem de bilgilendirici videolarımızdan haberdar olabilirsiniz.

Hemen Abone Ol!

İletişim Bilgisi

Aşağıdaki bilgileri kullanarak site hakkında bize ulaşbilirsiniz

Telefon: +90 536 686 91 70

[email protected]

Şizofreni Hastalığı



Şizofreni Hastalığı

Kendi iç dünyasına yerleşmiş olan Şizofren Bir düşler aleminde yaşamaktadır. Bu hastalığa yakalanma yaşı genellikle 15-35 yaşları arasındadır. Vakaların büyük bir kısmında kalıtsal anıklık söz konusudur.

ŞİZOFRENİ TANISI NASIL KONUR ?

Şizofrenide görülen belirtiler başka psikiyatrik hastalıklarda da görülebilir.

Hiçbir belirti tek başına tanı koydurucu değildir. Tanı psikiyatri uzmanı tarafından hastanın ruhsal muayenesi, hasta yakınları ile görüşme ve çoğu zaman hastanın klinik izlenmesi sonucu konur.

Şizotipal kişilik bozukluğu, şizoaffektif bozukluk, bipolar duygulanım bozukluğu şizofreni ile sıklıkla karışan bozukluklardır.

Bazı bedensel hastalıkların seyri sırasında da benzer belirtiler görülebilir, bu nedenle ayırıcı tanıyı yapabilmek için fizik muayene ve kan tahlillerinin yapılması gerekir.

Alkol ve madde bağımlılığı olan veya bazı ilaçları kullanan kişilerde de benzer belirtiler olabilir. Hastanın öyküsünün alınması sırasında buna dikkat edilmeli ve öyküde bu durumlardan bahsediliyorsa buna yönelik tetkiklerin yapılması gerekmektedir.

ŞİZOFRENİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR

Şizofreni hastaları dünyayı değişik algılar. Normalde çevrede varolan uyaranlar dışında olmayan sesler, hayaller, garip kokularla dış dünya karışık ve anlaşılmazdır.

Bu ortamda hastalarda anksiyete artışı, heyecan ve korku sıktır. Bu duygular genelde normal olmayan davranışlar sergilerler.

Şizofreninin ortaya çıkışı değişik şekillerde olabilir. Bazı hastalarda aniden ortaya çıkabileceği gibi çoğu hastada sinsice yavaş yavaş gelişir. Yavaş seyir gösteren şizofrenide başlangıçta dikkat toplama güçlüğü, toplumsal ilgiyi kaybetme, içine kapanma, kendine bakımda azalma, dini uğraşılarda artma veya kara sevdaya tutulma gibi belirgin olmayan ve ilk bakışta şizofreniyi düşündürmeyen belirtiler görülebilir ve sıklıkla başka psikiyatrik hastalıklarla karıştırılır. Bu başlangıç belirtilerinin ardından birkaç ay veya yıl içinde de tüm belirtileri ile hastalık
ortaya çıkar. Hastalar sıklıkla garip davranışlar ve konuşmalar sergilerler.Gerçekte olmayan sesler işitmeye ve hayaller görmeye başlarlar. Bazı hastalarda garip pozisyonlarda uzun süre durma, bazılarında hiç hareket etmeksizin uzun süre sessiz kalma veya aşırı hareketlilik görülebilir. Yavaş seyir gösteren şizofreninin yanında hızlı seyir gösteren şizofreni de olabilir. Bu hastalarda ise belirtilerin çoğu bir arada aniden ortaya çıkar.Bazı hastalarda belirtiler hafif seyrederken bazılarında şiddetli semptomlar olabilir ve bu durumda hastaları kontrol etmek güçleşebilir. Şizofrenide görülen belirtiler iki başlık altında toplanır: pozitif belirtiler ve negatif belirtiler. Her hastada bu belirtilerin tümü bir arada görülmez.

Şizofreninin tipine göre belirti kümeleri de değişir. Örneğin paranoid şizofrenide şüphecilikle ilgili belirtiler baskındır.

Paranoid şizofrenlerde sık görülen temalardan bazıları şunlardır: kendisine kötülük yapmak isteyen kişiler veya güçler vardır, bununla ilgili sesler işitmektedir, bu nedenle evde perdeleri kapatıp oturmakta, yemek yerken zehirlenme riski olduğunu düşünerek yemeği kendi
önünde hazırlatmakta veya kendi yaptığı yemeği yemektedir. Odasına dinleme cihazları yerleştirilmiştir, bu nedenle odasında temkinli konuşmaktadır, eşi kendisini aldatmaktadır, v.b. Basit şizofrenide ise toplumsal çekilme, içine kapanma, sosyal aktivitelerde azalma, kendine bakımın düşmesi gibi belirtiler dışında fazla bulgu olmayabilir. Pozitif belirtilerde; şüphecilik, işitme varsanılar ve garip davranışlar sıktır.Hastalarda düşünce ve konuşmada kopukluk görülebilir. Konuşurken konudan konuya atlama, içerik olarak bir anlam ifade etmeyen sözcükleri birbiri ardına sıralama sonucu dinleyenler tarafından bir anlam ifade etmeyen sözcük salatası dediğimiz içeriği boş, anlamsız ve karmaşık konuşma biçimi görülebilir.

Bazen de hastalar kendileri kelime uydururlar, bu kelimeler kendilerince bir anlam ifade etmektedir.Aslında anlamsız gibi görülen konuşmaya dikkat edilirse çokta anlamsız olmadığı içeriğinin olduğu görülebilir. Bu konuşma biçimi kişinin çağrışımlarının hızlanması ile ilgilidir. Düşüncede bu hızlanmanın yanında duraklamalar da görülebilir.

Hastalar konuşurken ani duraklamalar, bloklar genelde buna bağlıdır. Düşünceler genelde çocuksu ve büyüseldir. Hastalarda gerçekle bağlantısı olmayan inanışlar görülebilir. Bu hastalarda görülen bazı düşüncelere şu örnekler verilebilir; telefonları dinlemekte, insanlar kendisini takip etmekte, herkes düşüncelerini bilmektedir, kötülük yapmak isteyen kişiler vardır, hatta ev içindeki yakınları bile kötülüğünü istemekte ve kendisine zarar vermek için planlar yapmaktadır,televizyondan mesajlar almakta, herkes kendisine manalı manalı bakmaktadır, iç organları parçalanmış ve yok olmuştur, telepatik güçleri vardır, uzaylılar kendisi ile bağlantı kurmaktadır v.b.
Gerçekle bağlantısı olmayan sesler işitilebilir. Bazen bu sesler bazı komutlar vermekte, alay etmekte veya kötü sözler söylemektedir. Yine gerçekte olmayan hayaller görülür.


Garip şekiller, korkunç yaratıklar olabilir. Hastalar bu ses ve görüntülerin gerçekte olup olmadığını ayırt edemez. Çoğu zaman bunlardan rahatsız olurlar ve korkarlar. Bunları kendi beyinlerinin bir ürünü olarak kabul etmez ve genelde dışarıdan birileri tarafından yapıldığını düşünürler. Bazen bu seslere yanıt verir, konuşmaya başlarlar veya görüntüleri takip ederler.Hastaların bu hareketleri dışarıdan gözlendiğinde kendi kendine konuşuyormuş veya sabit bir noktaya bakıyormuş gibi gelir.

Negatif belirtilerde; toplumsal çekilme, içine kapanma, ilgi ve istek azlığı,kendine bakımda azalma, konuşma ve hareketlerde azalma gibi belirtiler görülür.

Duygulanımda azalma görülür. Hastaların jest ve mimiklerinin azaldığı görülür.Olaylara uygun tepkiler veremezler. Çoğu zaman yüzlerine maske giymiş gibi tepkisiz bir görünüm sergilerler. Bazen de uygunsuz tepkiler verdikleri görülür, ağlanacak yerde güler veya gülünecek yerde ağlayabilirler. Genelde hareketler azalmıştır.

Harekete başlama güçlüğü görülür. İleri evrelerde hareketsiz uzun süre durdukları görülebilir. Bu hareketsizliğin nedeni sıklıkla ileri derecede kararsız kalmakla ilgilidir. Bazen bu uzun süreli hareketsizliğin ardından ani beklenmeyen bir hareketlilik olabilir, hasta yaydan fırlamış ok gibi eyleme geçebilir.

Hastalar toplumsal olaylara ilgi ve isteklerini genelde kaybederler. Toplumsal çekilme, okul ve işe devam edememe, arkadaşlardan uzaklaşma, yalnız kalmayı tercih etme sık görülür. Dikkat toplama güçlüğü vardır, hastalar bir konuya odaklanamazlar.

Şizofreni hastalarında saldırganlık sık görülen belirti değildir. Ancak şizofreni belirtileri ortaya çıkmadan önce saldırgan kişiliği olanlarda hastalık ortaya çıktıktan sonra saldırganlık görülebilmektedir. Bunun dışındaki hastalar genelde içine kapanıktır. Şüpheciliği olan hastalar ilaç kullanmıyorlarsa saldırgan olabilirler. Genelde aile içinde veya arkadaş ortamında saldırgan davranışlar gösterirler.

Yine alkol ve madde bağımlılığı olan şizofrenlerde saldırganlık görülebilir.

Şizofrenide intihar riski normal topluma göre fazladır. Hastaların %10'unda intihar girişimi görülebilmektedir. Hangi hastanın intihar edeceğini önceden kestirmek genelde güçtür.
popüler yaşam

30 Yorum - Senin Görüşün Nedir?

#1 sevda
-
takipçi
-
2014-11-08 09:26:12 +1

epey zamzndır araştırıyorum piskolojik bütün hastalıklara iyi gelen tedavi varmış şizofreni panik atak alzaymır felç tms ve tmu tedavisi yanısıra ozon tedavisi çok güzl sonuçlar alan insanlar var

#2 icinden kendi kendine konusma
-
palantis77
-
2014-11-26 23:20:13 +1

BN bir yoldan fazla oldu icimdem kendi kendime konuşuyorumve bunun ddiğer insanlar tarafından duyulduğunda inanıyorum sesler var insanların agzi kapali ikeniciçinden sesler duyuyorum insanlara içimden durmadan küfür ediyorum isimler sayiyorum ve küfür ediyorum ve bunların duyulduğunda adim gibi inanıyorum iinsanlar duymadiklarini söylüyor kar ama inanmiyorum

#3 piskolojimi
-
emine
-
2015-01-26 16:19:59 +2

Ben olmayan şeyleri olmuş gibi anlatiyorum

#4 şizofren
-
mustafa
-
2015-02-20 00:38:17 +1

Çaresizlik böyle birşey miş gece vakti daha beş dakika önce kardeşim odasında biri ile kavga ediyor gibi bağırıp çağırdı ve içim parçalanarak sadece düzelmesini bekledim insan bu hastaliga hic alıs amıyor

#5 psikolojik mi
-
şule
-
2015-04-28 09:43:36 +2

Meraba. Ben universiteye hazirlaniyorum 19 yasindayim 2. Senem. Son 6 ayda cok zor seyler yasadim. Doktora gittim antidepresan verdi ama bi sure kullandim. Su anda birkac haftadir dersane haricinde hicbir yere gitmiyorum cikmiyorum disari. Kimseyle gorusmuyorum. Onceden her gun disari cikan cok arkadasi olan biriydim. Cok fazla ruya goruyorum ve gercekle ruyayi karistiriyorum. Gordugum gun ruyayi hatirliyorum ruya oldugunu biliyorum fakat ustunden birkac gun gecince karistiyorum. Mesela bir arkadasim benim hakkimda kotu seyler demis gibi geliyor ama ruyada olabilir yada dediyse unutuyorum. Cogu kez anneme sunu yapmis miydin demis miydin diyorum bilmiyorum yani su an ne dogru ne yanlis. Ve dinle pek alakasi olmayan biriydim. 2 ay once yakin arkadasimi kaybettim ve namaz kilmaya basladim. Anneme babama guvenemiyorum kotu seyler yapcaklarmis gibi geliyor. Izlenme izide geceleri oluyor. Kaybettigim arkadasimi surekli beni izliyor. Sizce kendi vesvesem mi ? Psikolojik felan mi?

#6 Sizofreni
-
Haitham
-
2015-06-11 17:32:49 +2

Merhaba. Ben k8camla ilgili bir kac davranislarinda supheye kapilmaya basladim. Kocam insaat muhendisi ojumus bir insan suan calisiyir da, ama aksamlari yemekten sonra kendi calisma odasina cekiliyor ve bir sure sonra sanki yaninda biri varmis gibi kendi kendine konusmaya basliyor. Birsey anlatiyor ve bazen de konusurken guluyor. Bunu yuksek sesle yapmiyor , sanirim ben duyabilirim diye ve bunun farkinda oldugu icin konusmalarini kisik sesle yapiyor. Biz 3 yillik evliyiz, daha onceleri bu davranisi nadir olabiliyorken son zamanlarda hergun olmaya basladi. Bunun disinda pencerelerin perdeleri hic acilmasin istiyor. Bazen o evde yokken odasini havalandirmak icin perdeyi pencereyi iyice aciyorum, o eve geldiginde onlari oyle acik buldugunda cildiriyor bagirmaya basliyor. Supheci davranislari da var, birlikte disari ciktigimizda benim hic makyaj yapmamami istiyor, makyaji yapacaksan benim icin evde yap diyor. Birgun moralim guzelken evde makyaj yaptim parfum surdum kendime eve geldiginde kendimi polise ifade veriyormusum gibi hissettim. Neden yaptigimi, ne zaman yaptigimi, disari cikip cikmadigimi hatta yemin etmek zorunda kaldim. Evdeyken makyaj yapmami istedigini hatirlattim bu sefer evet ama hic yapmazdin be oldu birden diyor. Kendisi isteyken gun icerisinde 50 kere arar beni, en son gorusmemizden bu yana neler yaptin anlat der, ayni sorular sorar surekli, simdi ne yapacaksin sorar . Mesela dusa girmeyi planliyordum derim, tamam dustan ciktiktan hemen sonra beni ara der. Dustan cikar cayimi demler tv karsina gecerim onu oyle ararim, bu sefer niye hu kadar uzun surdu der, neler yaptin bana tek tek anlat der. Hayatim onun bu davranislarindan dolayi zehir olmaya basladi. Ev hanimiyim calismiyirum ama evim bana zindan olmaya basladi. Sizce esim ruhsal hasta midir, sizofreni midir ? Ne yapmaliyim bana fikir verin lutfen

#7 hersey umutsuz
-
karmakarısık
-
2015-10-10 22:43:44 +3

merhabalar hemen hemen herkesın yazıdıgını okudum ve sızofrenı paranoya hastalıgını o kadar yakından ve ıcınde yasadım kı ne kadar anlatırsam anlatıyım bıtmez neler yasadıgımı anlamanız cok zor... benım babam emeklı polıs memuru gorev yıllarında anneme karsı cok kotu davranıyodu soylemek bıle ıstemıyorum ama onun kotu bırı oldugunu soyleyıp sureklı doverdı ve bız korkudan hıc bırsey yapamazdık annemı dısarda baskalrıyla gordugunu eve sureklı bırılerını aldıgını komsularımızın eslerıyle bıle ılıskısı oldugunu soylerdı herkes basta kıskanclık oldugunu dusundu ama durum cok daha vahımdı gıt gıde daha da kotulestı perdelere ısaretler koyup aksam eve gelınce perdenın acıldıgını ve annemın baskalarıyla gorustugunu soyleyıp doverdı ıkı abım var ve onları hıc sevmezdı ben onlara gore daha sanslıydım hem en kucuk hemde tek kız cocugu oldugum ıcın benı hep yanında tutar annemın yanına gıtmemı ıstemezdı seneler boyle farklı ıftıralar hakaretler ve dayaklarla gectı en sonunda bosanmaya karar verdı ve bosandılar asıl olanlar bundan sonra oldu aslında bosandıktan sonrakı 5 6 yıllık surecte tamamen normale donmustu hatta mukemmel bı ınsan olmustu ta kı abım askere gıdene kadar annem abım askerdeyken yanına gıdıp zıyaret etmıs ve babam buu bı sekılde ogrendı abım askerden dondukten sonra ıcıne kapanık bı hal almıstı babam bu durumdan suphelendı ve kurtulduk dedıgımız o korkunc hastalıgı gerı geldı sureklı bızım tehdıt edıldıgımızı kendısının de dısarda takıp edıldıgını soylerdı mafya ve cete nın pesımızde oldugunu bızı rezıl etmek ıcın herseyı yapacaklarını soylerdı sureklı oldurulme korkusu vardı bu yuzden ben hep onun yanında gıdıp gelırdım. sonra daha da beter oldu oksurdugumuzde elımızı kaldırdıgımızda hatta yutkundugumuzda daha onun ınadına yaptıgımızı soyler evde kavga kıyamet koparırdı sırf bunlar yasanmasın dıye mumya gıbı oturur hıc hareket etmezdık o kadar zordukı hersey olumun hep bı kurtulus oldugunu dusundum ama ıcımdekı allah korkusu bunu yapmama ızın vermedı sonradan bana kıyamayan babam en cok da bana kafayı taktı benden nefret edıyodu resmen abımgılın mafyanın ve tehdıt edenlerın ıcınde oldugunu soylerdı ama bana boyle ıthamlarda bulunmazdı sonra sonra bana da ıcınde oldugumu ve ısım vermemı soyledı once bagırıp korkutarak yapamaya calıstı fakat soyleyecek hıc bıseyım olmadıgını gorunce ellerıme sarılıp aglayarak hatta yalvararak benden anlatmamı ısterdı ama neyı anlatacaktım kı olmayan bı hıkayemı.. bu durumlardan cok bunaldım ve uc kardes olarak babam dan artık tamamen bunalmıstık bu arada abımgıl zaman zaman evı terkettıler baskıdan dolayı tekrar donduler vs.. suan ben unıversıteyı bıtırdım abımgıl cok sukur ısınde gucunde... babam ise artık evde degıl abımle yasadıkları buyuk bı tartısma sonucunda evden gıtmeek zorunda kaldı ama hergun ıcım kan aglıyo bı an gıdıp bulmak baska bı ev tutup ona bakmak ıstıyorum bı an da onunla evde tek basıma nasıl bas edecegımı dusunuyorum ıste tam da bunları yasarken meger benden gıden ne cok sey oldugunu farketmeye basladım ısın en kotu tarafı ıse bende babam gıbı olabılırım cunku gelecege sureklı karamsarbakan hıc kımseye guvenmeyen dısarı daha cıkmak ıstemeyen evde herkese bagıran herseyı sorgulayan sureklı aglayan bız bu dertlerı cekerken dıger ınsanların mutlu olmasını hazmedemeyen soylenen herseye her harekete supheyle yaklasan bırı oldum herkesın yaptıgı her hareket betıyor sankı yuksek bı ses de cıldırıyorum suan gozlerım dolarak yazıyorum fakat hala babam ıcın mı uzuluyorum yoksa kndı halıme mı onu bıle bılmıyorum doktor degılım evet ama dısardan bı ınsanın kurdugu cumleyle bakıslarıyla yaptıgı el kol hareketlerıyle bu hastalıgın onda olup olmadıgını cozebılıyorum bı tek kendımı anlayamıyorum doktora gıtmeyı dusunuyorum. Allah bu hastalıga yakalananlara bır sabır verıyosa onunla aynı evde yasayanlara bın sabır versın kesınlıkle kolay bısey degıl cehennem gıbı gecen gunler ınsanı ınsanlıktan cıkarıyo. Allah butun hastalarımıza acıl sıfalar versın

#8 hersey umutsuz
-
karmakarısık
-
2015-10-10 22:43:48 +3

merhabalar hemen hemen herkesın yazıdıgını okudum ve sızofrenı paranoya hastalıgını o kadar yakından ve ıcınde yasadım kı ne kadar anlatırsam anlatıyım bıtmez neler yasadıgımı anlamanız cok zor... benım babam emeklı polıs memuru gorev yıllarında anneme karsı cok kotu davranıyodu soylemek bıle ıstemıyorum ama onun kotu bırı oldugunu soyleyıp sureklı doverdı ve bız korkudan hıc bırsey yapamazdık annemı dısarda baskalrıyla gordugunu eve sureklı bırılerını aldıgını komsularımızın eslerıyle bıle ılıskısı oldugunu soylerdı herkes basta kıskanclık oldugunu dusundu ama durum cok daha vahımdı gıt gıde daha da kotulestı perdelere ısaretler koyup aksam eve gelınce perdenın acıldıgını ve annemın baskalarıyla gorustugunu soyleyıp doverdı ıkı abım var ve onları hıc sevmezdı ben onlara gore daha sanslıydım hem en kucuk hemde tek kız cocugu oldugum ıcın benı hep yanında tutar annemın yanına gıtmemı ıstemezdı seneler boyle farklı ıftıralar hakaretler ve dayaklarla gectı en sonunda bosanmaya karar verdı ve bosandılar asıl olanlar bundan sonra oldu aslında bosandıktan sonrakı 5 6 yıllık surecte tamamen normale donmustu hatta mukemmel bı ınsan olmustu ta kı abım askere gıdene kadar annem abım askerdeyken yanına gıdıp zıyaret etmıs ve babam buu bı sekılde ogrendı abım askerden dondukten sonra ıcıne kapanık bı hal almıstı babam bu durumdan suphelendı ve kurtulduk dedıgımız o korkunc hastalıgı gerı geldı sureklı bızım tehdıt edıldıgımızı kendısının de dısarda takıp edıldıgını soylerdı mafya ve cete nın pesımızde oldugunu bızı rezıl etmek ıcın herseyı yapacaklarını soylerdı sureklı oldurulme korkusu vardı bu yuzden ben hep onun yanında gıdıp gelırdım. sonra daha da beter oldu oksurdugumuzde elımızı kaldırdıgımızda hatta yutkundugumuzda daha onun ınadına yaptıgımızı soyler evde kavga kıyamet koparırdı sırf bunlar yasanmasın dıye mumya gıbı oturur hıc hareket etmezdık o kadar zordukı hersey olumun hep bı kurtulus oldugunu dusundum ama ıcımdekı allah korkusu bunu yapmama ızın vermedı sonradan bana kıyamayan babam en cok da bana kafayı taktı benden nefret edıyodu resmen abımgılın mafyanın ve tehdıt edenlerın ıcınde oldugunu soylerdı ama bana boyle ıthamlarda bulunmazdı sonra sonra bana da ıcınde oldugumu ve ısım vermemı soyledı once bagırıp korkutarak yapamaya calıstı fakat soyleyecek hıc bıseyım olmadıgını gorunce ellerıme sarılıp aglayarak hatta yalvararak benden anlatmamı ısterdı ama neyı anlatacaktım kı olmayan bı hıkayemı.. bu durumlardan cok bunaldım ve uc kardes olarak babam dan artık tamamen bunalmıstık bu arada abımgıl zaman zaman evı terkettıler baskıdan dolayı tekrar donduler vs.. suan ben unıversıteyı bıtırdım abımgıl cok sukur ısınde gucunde... babam ise artık evde degıl abımle yasadıkları buyuk bı tartısma sonucunda evden gıtmeek zorunda kaldı ama hergun ıcım kan aglıyo bı an gıdıp bulmak baska bı ev tutup ona bakmak ıstıyorum bı an da onunla evde tek basıma nasıl bas edecegımı dusunuyorum ıste tam da bunları yasarken meger benden gıden ne cok sey oldugunu farketmeye basladım ısın en kotu tarafı ıse bende babam gıbı olabılırım cunku gelecege sureklı karamsarbakan hıc kımseye guvenmeyen dısarı daha cıkmak ıstemeyen evde herkese bagıran herseyı sorgulayan sureklı aglayan bız bu dertlerı cekerken dıger ınsanların mutlu olmasını hazmedemeyen soylenen herseye her harekete supheyle yaklasan bırı oldum herkesın yaptıgı her hareket betıyor sankı yuksek bı ses de cıldırıyorum suan gozlerım dolarak yazıyorum fakat hala babam ıcın mı uzuluyorum yoksa kndı halıme mı onu bıle bılmıyorum doktor degılım evet ama dısardan bı ınsanın kurdugu cumleyle bakıslarıyla yaptıgı el kol hareketlerıyle bu hastalıgın onda olup olmadıgını cozebılıyorum bı tek kendımı anlayamıyorum doktora gıtmeyı dusunuyorum. Allah bu hastalıga yakalananlara bır sabır verıyosa onunla aynı evde yasayanlara bın sabır versın kesınlıkle kolay bısey degıl cehennem gıbı gecen gunler ınsanı ınsanlıktan cıkarıyo. Allah butun hastalarımıza acıl sıfalar versın

#9 hastamıyım
-
mehemt
-
2015-10-25 21:09:25 0

mrb arkadaşlar ben ağzım kapalıyken içimden konuşuyorum bunu dışarıdakiler yan binadakilerr alt kattakiler duyabilir mi bana duyuyorlar mış gibi geliyor ve benim hakkımda konuşuyorlarmış gibi geliyor

#10 her sekilde yardimci olmak lazim
-
halil
-
2015-11-05 23:59:07 0

bilgi vermek istiyorum buna cok benzeyen bir hastalik vardir icerigi su kendi kendine yada bir noktaya bakarak konusmak ellerini dislerini skarak bayilmak ellerinden ayaklarindan sirtindan usume yada isinma gelmesi sag veya sol kulaktan sesler duymak anormal derece guclu olmak alip basini ara ara gitmek kendi kendine gulmek aglamak gozleri kirparken cakmak ciyesi dedigimiz isik gormek gece duvarlarda karartilar gormek dini yerlerden kacinmak gibi belirgin ozellikleri olup doktor tedavisiyle iyi olamayan kisilerin tedavisi kesinlikle dogru ilim yolu izlemis maddi beklenti tasimayan hocalarin isidir saygilarr..

#11 her sekilde yardimci olmak lazim
-
halil
-
2015-11-06 00:09:50 0

bu arada yanlis anlasilmasin benim bahsettigim hasta kendisinde bunlarin oldugunu sormadikca soylemez ve yaptigini hatirlamaz yani kendini bilmez ustune gidilip rahatsiz edilmedikce kimseye hususi olarak siddet uygulamaz o kendi halinde anlasilmasi cok guc tavirlar icinde hareket eder surekli degil zaman zaman olur bunlar

#12 Sıkıntı
-
Tolga
-
2015-11-17 20:00:36 0

Ben 16 yaşındayım durdukbyere insanlara vuruyom kafamda hep Kahraman Muş gibi kuruyorum ama kimseye anlatmıyorum bazen kafamda uyduracak başkalarına anlatım bende şizofrenmiyimdir

#13 Sıkıntı
-
Tolga
-
2015-11-17 20:00:37 +1

Ben 16 yaşındayım durdukbyere insanlara vuruyom kafamda hep Kahraman Muş gibi kuruyorum ama kimseye anlatmıyorum bazen kafamda uyduracak başkalarına anlatım bende şizofrenmiyimdir

#14 uardım
-
muge
-
2015-12-11 01:55:17 0

Benimde 40yıllık eşim seneler önce beni başkasınla yakıştırmıştı şimdide yine bu durumları başladı benden ayrılmak istiyo kendisi75yaşında çaresizlikten şaşkınım yok böyle bişey ama o öyle diyo hayal goruyo bu yaştan sonra yaşadıklarım allahım sen yardımcım ol

#15 Bnde mi hastaym
-
Geregi yok
-
2015-12-20 13:48:15 0

Bazen telefonla konuşuyorum ama kimse beni aramamış oluyor neden boyle birsey yaptığımı bilmiyorum ve kendimi sizofreni olmaya zorluyor gibiyim yani birseyler gormesemde sanki varmis gibi hissetmek icin kendimi zorluyorum bazende geceleri aniden uyaniyorm ve sanki odada birisi varmis gibi hissediyorum bu sizofreni olabilir mi

#16 hastalığım
-
karakanat××
-
2016-03-13 19:52:51 0

Arkadaşlar benim normall hayatta herkesle hiç sorunum yok gibi görünüyor neşeli komik zeki gibi ama kendi başıma kaldığımda çok farklı yalanlar uyduruyorum arkadaşlarıma söylüyorum garip davranışlarım oluyor sürekli dengesiz hissediyorum sizofrende belli ediyor ama ben aileme söylesem inanmıyorlar size soruyorum böyle bi durum neyi ifade ediyor

#17 kardeşim
-
salih212
-
2016-05-05 15:38:33 0

ben 35 yaşındayım kardeşim 22 yaşında 22 yaşına kadar benden daha sağlıklı biriydi birden bire dışarı çıkmama sürekli müzik dinleme sakalını saçını tırnağını kesmemeye başladı neden hiç dışarı çıkmıyorsun sorunca zorlamayla birileri beni takip ediyor diyor her seferinde başka başka insanlardan bahsediyor bazen gizlice onu izliyorum karşısında biri varmış gibi konuşuyor bazende boş bir duvara bakıp film izliyormuş gibi gülümseyebiliyor futbolu çok severdi 1dk bile maç izlemiyor 10 aydır doktora gidelim deyince de acayip sinirleniyor ben sağlıklıyım diyor hiç birşeyim yok 1000 tane adamın var bana bulaşmayın diyor bağırıp çağırıyor sizi öldürürüm felan diyor zor bela doktora götürdük bi ilaç yazdı sarı bi rengi var hapın 10Mg onu bugün kullanmaya başladı inşallah düzelecek

#18 Bana ne oluyor?
-
Anonym
-
2016-11-11 23:30:38 +1

Olmayan seyleri görür gibi oluyorum mesella gecen gece uykudan uyandim tam odadan cikacaktim yegenim sanki aglar gibi dolaba yürür gibi gördüm sonra uyku sersemine ne oldu yegenim deyip lavobaya gittim geri döndügümde noldu neden agladin dedigimde yegenim yataginda yatiyordu ve sonra is yerinde patronum bodrum katta indi ve ben kapiya ciktim sigara icmeye sonra bi an patronu canli önümde görür gibi olsum hemen iceri girdim sigara ictigimi görmesin diye söndürdüm sonra geri baktim yoktu geldiginde sordum yukari ciktin mi diye hayir neden dedi tuhav sizce ne olabilir bu kafayimi yiyorum ???

#19 lutfen cok acil
-
frkn
-
2016-11-15 23:17:08 0


Annem 8 sene once dogum sonrasi depresyon gecirdi gecen senede buna benzer birsey oldu fakat 2 haftada atlattik ama bu sene sabah cikarken birseyi yoktu okuldan gelsigimde durgundu sonradan cok fenalasti ilac verder antidep felan ilaclarini yemiyo icmis gibi yapiyo babamin onu öldürmeye cistigini dusunuyo az once bi yere kitlenip konustugunu farkettim sizofreni olabilirmi lutfen cevap verin

#20 Kendimden supheleniyorum
-
Beyza
-
2017-01-15 15:38:48 +1

Sürekli gerçekle ruyalarimi karistiriyorum hangisi gercek hangisi değil bilmiyorum bi anda ne diyecegimi unutuyorum olmayan sesler duymaya başladım ne yapacagimi bilmiyorum

#21 Yardım bekliyorum
-
Melek
-
2017-01-17 22:37:07 0

Selamun aleykum 2 yıldır evliyim eşim le anlaşamıyoruz.lavabo da uzun süre kalıp sigara iciyo, kendi kendine konuşuyo duvara bakıp gülüyosa farkında olmadan el kol hareketleri yapiyo sizce ne yapmam gerekiyo lütfen yardım edin.kimse bana inanmiyo.

#22 Yardım bekliyorum
-
Melek
-
2017-01-17 22:37:07 0

Selamun aleykum 2 yıldır evliyim eşim le anlaşamıyoruz.lavabo da uzun süre kalıp sigara iciyo, kendi kendine konuşuyo duvara bakıp gülüyosa farkında olmadan el kol hareketleri yapiyo sizce ne yapmam gerekiyo lütfen yardım edin.kimse bana inanmiyo.

#23 Bende şizofren hastasıyım
-
Arzu
-
2017-01-27 22:23:24 +2

Merhaba bende kendi kendime hayaller kuruyorum ve bunu karşımdaki insanlara olmuş o anlattıklarımı yaşamış gibi anlatıyorum birde karşımdaki insanlar konuştuklarında onları dinlemiyorum bize misafir gelince onlarla oturmak istemiyorum olmayan sesler yada olmayan şeyler görmüyorum fakat olmamış şeyleri anlatmaktan haz duyuyorum ne yapmam lazım doktora gidip durumumu anlatayimmi

#24 hastalık
-
nisa gül
-
2017-02-01 13:28:44 +3

şizofren hastalığını bir yerde görür gibi oldum veya duyar gibi oldum ama çıkaramadım o hatalığın e olduğuu öğrenmem lazım çünk korkuyorum hemde çok size bir soru sorucam şizofrene yakalanmamak için ne yapabiliriz ama boşverin bu yorumu sizlere yazdım ama soru sormama için yorum yazmadım

#25 şizofren bende olabilir mi
-
bengi su öztürk
-
2017-02-01 13:45:11 0

ya arkadaşlar bende öyleyim mesala bir garip aşk; karşımdaki arnavmış ve bende khushimişim gibi oluyorum ve hep duygusal anları kendi kafamda canladırıyorum bendee olabilirim ama korkmuyorum çünkü oda normal bir hastalık korkmayın hem benim yaşım 11 ama genede olabilirsiniz çünki bazen internettekiler doğru olmayabilir her eyse olsanız bile korkmamanızı tavsiye ederim bir uzman doktorada başvurun bn hiç bir zaman korkmadım ve diğer insanlarda korkmasınlar hm kanser olanlar bile o hastalığı kolayca kendilerine moral vererek o hastalığı atlatıyorlar sizlerde kendinize moral verin ve başka şeyler düşünmeye çalışırsanız belkii atlatabilirsiniz ve yine söylüyorum korkmayın benden tavsiye görüşmek üzere hem bu arada ben uzun bir harf yazıcam eğlencesine aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo görüşürüzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz


#26 okuyun
-
burdayım
-
2017-02-07 01:07:09 0

Arkadaşlar bazılarınızda obsesif bozukluk var hayat güzel Allah var Allah yar olsun.. Bi papatya ya bakın hayata tütünün iç konuşmalarınız ve birok olay şeytanın vesvese sidir ona uymayan dikkate almayın okuyun bol bol dua edin kendinize dikkat edin atlatıcaksınız inşallah

#27 ALLAH DUA EDİN
-
Merve
-
2017-04-11 06:29:48 +2

Sayik erol tanguta gidin youtube bakın bu hastalıkların manevi boyutu var.

#28 Şizofren
-
Nehir
-
2017-09-01 21:53:51 0

Arkadaşım bana mesajlasirken bu gün onunla bulustugumuzu ve çok eglwndigimizi söyledi ama biz beraber değildik bu ne ya

#29 Arkadaşlar Yardım
-
Ceren Demirel
-
2017-12-02 17:35:01 0

Ben 14 yaşındayım bu yazılanları okudum yüzde 65 i bende var.Ama daha yaşım küçük sizce bende de olabilir mi bu aralar gerçekten kendimi çok garip hissediyorum.Kendimi görünce korkuyorum.Bilmiyorum.Kafayı yemek üzereyim.Arkadaşlar ben özel okulda yüzde yirmi bursla okuyan biriyim ve çok başarılıydım iki kere okul birinciliğim var.Ama bu aralar kendimi toplayamıyorum kendi kendime konuşmaya başladım.Böyle devam edemem.Böle biri olmak istemem.Kendimi düzelteceğime dair yemin ettim ama olmuyor.Durduramıyorum.Her şeyi kafaya takar hale geldim.Ve bu aralar nedense ruhlara kafayı taktım.Her şeyi takıyorum.Kendime bir şey buluyorum ve ona inanıyorum.Sanki kafamdaki şeyler bende oluyor.Lütfen söyleyin ne oluyor bana.Ailemle de konuşamıyorum

#30 şizofrenimiyim?
-
ysradmre
-
2021-03-28 15:52:45 +1

ben en cok kendı kendıme konusuyorum karsımda sankı bır varmıs gıbı soru soruyorum sonra onun cevap verdıgını sanıp ceveap verıyorum kavga halınde degıl normal sohpet edıyormus gıbı

Görüşün Nedir?

Karakter Sayacı:
0