Türkçe Bilgi , Ansiklopedi, Sözlük

Çeşitli konularda makaleler içeren ve kullanıcıların yorum yazarak bilgi eklediği genel bilgi ve başvuru sitesi

Youtube

Kanalımıza abone oldunuz mu?

Youtube kanalımıza abone olarak hem sitemize destek olabilirsiniz hem de bilgilendirici videolarımızdan haberdar olabilirsiniz.

Hemen Abone Ol!

İletişim Bilgisi

Aşağıdaki bilgileri kullanarak site hakkında bize ulaşbilirsiniz

Telefon: +90 536 686 91 70

[email protected]

Makrakanta

Makale Sayfaları
Makrakanta
Sayfa 2
Bilimsel Adı: Botia macracanthus
Diğer Bilimsel Adları: Cobitis macracanthus, Botia macrocanthus
Yaygın İsmi: Clown Loach (Loach sözlükte çoprabalığı olarak geçiyor)

 
Makrakantalar çok popüler akvaryum balıklarıdır. Ama aynı zamanda beslenmeleri zordur. Çünkü beyaz benek ve kötü su şartlarına karşı çok hassastırlar. Bu makale yeni makrakanta besleyecek olanlara balıkları için iyi bir ortam yaratmak amacıyla kaleme alınmıştır. Makrakantalar Endonozya'da (Sumatra, Borneo) yaşarlar ve dünyada akvaryumlarda beslenen hemen tüm makrakantalar doğadan yakalanmış ve dağıtımı yapılmıştır. Bu durum balıklar üzerinde ciddi bir stres yaratır. Akvaryumunuzda sağlıklı bir makrakanta kolonisi oluşturmak için atılacak ilk adım balıkların seçimidir. Peki sağlıklı balık aldığımızdan nasıl emin olabiliriz?
 
 ● Akvaryumcudaki genel koşulları kontrol ediniz. Akvaryumlarında ölü balıklar var mı? Suları temiz mi? Eğer bazı tanklar bakımsızsa diğer tarklarda da sorun olma ihtimali vardır. Balıkları sadece akvaryumlarına iyi bakan akvaryumculardan alınız.
 
 ● Makrakantalar nasıl görünüyor? Makrakantalar renklerinden size durumlarıı hakkında bir fikir verebilirler. Sağlıklı bir makrakanta net ve belirgin renkler gösterirken stresli olanlar beyaza yaklaşan bir renk sergiler. Sadece gerçek renklerini sergileyen balıkları alınız.
 
 ●Makrakantalar iyi beslenmiş mi? Doğru beslenmeyen balıkların tekrar sağlıklı bir hale getirilmesi çok zor olacaktır ve büyük bir olasılıkla böyle bir balığı aldığınız taktirde ölü bir balığınız olacaktır. Balıkların vücuduna bakın ve akvaryumcuya balıkları ne sıklıkla ve nasıl beslediğini sorunuz.
 
 ●Makrakantalar aktif mi? Sağlıklı makrakantalar çok aktif ve enerji doludur. Sağlıklı bir makrakanta kolayca yakalanamamalıdır.
 
 ●Makrakantaların saklanabilecekleri yerler mevcut mu? Sağlıklı makrakantaların strese girmemesi açısından saklanma yerleri çok önemlidir. Dolayısıyla saklanma yeri olan bir yerden alacağınız balıklar daha sağlıklı olacaktır.
 
 ●Daha önce beslemediyseniz 5 cm.'den küçük makrakantaları satın almayınız. Küçük balıklar büyüklere göre daha hassas olacaktır.
 
Sonuçta ideal olarak en hareketli ve canlı renklere sahip balıkları bulmaya çalışınız. Bunlar sizin için en iyi başlangıç noktası olacaktır.Aynı zamanda balığı alacağınız akvaryumcudaki su şartlarına dikkat edin ve sizin evde sağlayacağınız su şartlarına yakın şartları sağlayacak akvaryumcuyu seçmeye çalışın. Bu sayede balıklarda oluşabilecek stresi önleyebilirsiniz. Bu arada makrakantaların ölü gibi yan yatarak dinlenmeyi sevdiğini unutmayın. Tamamen normal bir durumdur ve balığın sağlıksız olduğunu göstermez aksine tam tersini gösterir. Makrakanta almaya karar verdiğinizde en az 3 (tercihen 8-10) balık almalısınız. Makrakantalar sürü balığıdır ve asla tek beslenmemelidir!
 
Evinize ulaştığınız zaman balıkların olduğu poşeti en az 10-15 dakika akvaryum yüzeyinde yüzer şekilde bırakınız. Sonra yavaşca her 10 dakikada bir az miktarda suyu ( bir kahve fincanı kadar) poşete ekleyiniz. Balıkları yeni ortamlarına bırakmadan önce bunu 4-5 defa tekrar ediniz.
 
TANK KURULUMU:
Makrakantalar 100 lt. ve daha üzeri akvaryumlarda beslenebilirler. Makrakantalar her ne kadar yavaş büyüseler de unutmayın ki zamanla çok büyüyecekler ve en az 540 lt.'lik bir tanka ihtiyaç duyacaklardır.
 
Akvaryumun dibini kum veya çakımdan oluşacak şekilde dizayn ediniz, çünkü makrakantalar dibi kazmayı çok severler. Makrakantaları bitki bulunan bir tankta beslemenizi tavsiye ederim. Fakat bitkilerin seçimi balıkların genç veya erişkin olma durumlarına göre değişkenlik göstermektedir. Genç balıklar hemen her tür bitkiyle beslenebilir. Erişkin olanlar ise Java fern veya Anubias gibi sert yapraklı bitkilerle beslenmelidir. Diğer bütün bitkiler erişkin makrakantalar tarafından yenecek veya tahrip edilecektir. Aynı zamanda akvaryumu loş hale getirecek su üzerinde yüzen bitkileri tavsiye ederim, zira makrakantalar loş ışıkta daha aktif olurlar.
 
Makrakantalar birçok mağara ve saklanma yeri olan ortamları, tercihende ancak vücutlarının sığabileceği kadar dar geçişleri olan yerleri severler. Balığınız akvaryumda herhangi bir yere sıkıştığında endişelenmeyin, çünkü büyük ihtimalle kendi tercihi bu yöndedir.
 
Saklanma yerleri kayalar, pvc borular, çiçek saksıları ve birçok değişik akvaryum dekorları ile oluşturulabilir. Kenarları keskin objeler kullanılmamalıdır. Her balık için birkaç saklanma yeri oluşturmalısınız.
 
Makrakantalar kötü su şartlarına karşı hassastırlar. Tankta iyi bir filtreleme isterler. Akıntılı ortamlar tercih edilir, çünkü doğal ortamlarında akıntılı ortamlarda yaşarlar.
 
Makrakantalar çok iyi sıçrarlar. Dolayısıyla tankınızın üzeri tamamen kapalı olmalıdır.
<< Önceki - Sonraki Sayfa >>

1 Yorum - Senin Görüşün Nedir?

#1 balıklar
-
acemi akvarist
-
2016-01-05 23:16:54 0

daha yeni 2 tane japon balığı aldım yem yemiyorlar dipte öylesine duruyorlar ve balıklarımın birinin karnı şiş öteki balık hep onun altına giriyor üstüne çıkıyo 2.si ise akvaryumu çok pisletiyorlar sobo markalı iç filtre kullanıyorum ama yinede pis acaba çöpçü balığımı yoksa vatoz balğımı alıyim kararsısız birde saklanacak yer yapmalımıyım akvaryumda hiç dekor ürünü yok bu arada akvaryum 12 veya 15 litre

Görüşün Nedir?

Karakter Sayacı:
0