Türkçe Bilgi , Ansiklopedi, Sözlük

Çeşitli konularda makaleler içeren ve kullanıcıların yorum yazarak bilgi eklediği genel bilgi ve başvuru sitesi

Youtube

Kanalımıza abone oldunuz mu?

Youtube kanalımıza abone olarak hem sitemize destek olabilirsiniz hem de bilgilendirici videolarımızdan haberdar olabilirsiniz.

Hemen Abone Ol!

İletişim Bilgisi

Aşağıdaki bilgileri kullanarak site hakkında bize ulaşbilirsiniz

Telefon: +90 536 686 91 70

[email protected]

Sinek Larvası

Sinek larvası diyince bir çoğumuzun aklına eminim hijyenin bulunmadığı, mikrop yayabilecek canlılar olarak geliyordur. Ancak sandığımız gibi değil, sinek larvaları dünyada tıp bilim dalında; yaraları iyileştirici, ölü dokuları yok edip derinin eski haline getirmeleri, yaralardaki hastalıklı dokuları iyileştirmelerine kadar bir çok faydaları bulunmaktadır.

Aslında sinek larvalarının faydaları saymakla bitmez, özellikle doğada ölmüş bir canlının leşini yiyerek bir çok salgın hastalığın yayılmasını önlüyorlar. Sinek larvalarının oluşması sineğin yumurtalarını ölmüş bir canlının üzerine bırakmasıyla başlar, sinek yumurtalarını bıraktıktan sonra 1-2 gün içersinde bu larvalar oluşmaya başlar ve ölü, leş haline gelmiş eti tamamı bitinceye kadar Sinek Larvası durmaksızın yerler. Böylece ölü bir canlının leşinden oluşabilecek herhangi bir salgın hastalık tamamen yok olur, ne kadar önemli bir olay değil mi?

Bu larvaların olta balıkçılığında kullanılmasına gelelim şimdide; bu larvalar hem deniz hem de tatlı balıkçılığında çok iyi birer yem olmaktadır, görüntüsü beyaz, bildiğimiz kurt şeklindedir balıkların hemen ilgisini çeker. Peki bu larvaları nerden bulacağız, nasıl üreteceğiz?; Larva üretmek çok kolaydır, özellikle yaz aylarında sineklerin her yerde çoğalmasıyla larva üretimi daha da kolaylaşmaktadır. Larva üretimi bir yengeçle kolayca yapılmaktadır, avuç içi büyüklüğündeki yengeç'i güneşin dik geldiği ve sineklerin görebileceği, kokusunu alabileceği bir yere koyun.

Susuz kalan yengeç kısa bir süre sonra ölecek ve hafif koku yaymaya başlayacaktır, bu kokuyu duyan sinekler hemen yengeç'in etrafına üşüşür ve yumurtalarını yengecin uygun buldukları bir yere bırakarak ilk adımı tamamlarlar (sineklerin yumurtalarını bırakmaları aynı Sinek Larva gün içinde gerçekleşmektedir) yumurtalar bırakıldıktan 1-2 gün sonra larvalar oluşmaya başlar ve yengeç'in iç organlarını yemeye başlarlar, ikinci günün sonunda yengeç'in kabuğu altındaki etin büyük kısmı biter ve larvalar olgunluklarına erişir, lavaları dışarıdan bakıldığında göremezsiniz larvaları yengeci kaldırdığınızda yada içini açtığınızda görebilirsiniz, o nedenle yengeci bir gazete kağıdı içine koyup veya karanlık bir siyah torbanın içine koymanız daha doğru olur.

Muhafaza Edilişi
Larvanın muhafaza edilmesinin tek yolu, sıcak, nemsiz, gazete kağıdı, karton yada torba içinde saklamaktır. Kısacası üredikleri ortamdan uzaklaştırmadan kullanıp ve muhafaza etmek en iyisidir.

4 Yorum - Senin Görüşün Nedir?

#1 larvaynış
-
kerim sağ
-
2014-11-09 17:10:01 +2

Sineğin larvasını götüne mi sokcan lan yengeci öldürüyon. Adam ol biraz adam.

#2 teşekkürler
-
osman butuböken
-
2015-03-24 23:29:07 +2

emegine saglık.. canlısını geçtim ölü yengeci bile bulamam ben.. başka birşey öldürsek olmazmı.. kedi falan çok burda tüfekle indirsem birini bekletsem güneşte falan :)

#3 hmmm
-
erkan
-
2016-09-16 21:55:32 +4

arkadaşlar yengeç bakteri yuvası olduğu için yazmış arkadaş. bir parça et kullanabilirsiniz. sineklerin konabileceği bir ortamda bırakın. fakat lavralama süresi uzayabilir. 4-5 gün filan. çünkü et temiz ve bakteri az.

#4 Akoğlu
-
Aybike
-
2016-11-08 11:58:05 +1

Merhaba, lavra bulabileceğimiz bir yer var mı acaba?

Görüşün Nedir?

Karakter Sayacı:
0