Türkçe Bilgi , Ansiklopedi, Sözlük

Çeşitli konularda makaleler içeren ve kullanıcıların yorum yazarak bilgi eklediği genel bilgi ve başvuru sitesi

Youtube

Kanalımıza abone oldunuz mu?

Youtube kanalımıza abone olarak hem sitemize destek olabilirsiniz hem de bilgilendirici videolarımızdan haberdar olabilirsiniz.

Hemen Abone Ol!

İletişim Bilgisi

Aşağıdaki bilgileri kullanarak site hakkında bize ulaşbilirsiniz

Telefon: +90 536 686 91 70

[email protected]

Yemler

Yemleme balıkların bakımında çok önemli yer tutar.Balıkların sağlıklı ve üretken olmaları için doğru yemleme yapmak zaruridir.Fazla ve yanlış yeme balık bakmaz bu yem suyu kirletir,balığın sağlığını etkiler.Balıklarınızın doğal ortamlarında yedikleri yemleri bulup,onu vermek en doğrusudur ama bu bazen mümkün olmadığı için ona en yakınını yapmak yada satın almak mümkündür.

Balıkların doğal beslenme alışkanlıkları
Doğal ortamlarında balıklar;sinek,böcek,bitkilerden yararlanırlar.Sularda gelişen,solucan,böcek larvaları,yeşil bitkiler,yosunlar,mercan oluşumları,salyangoz ve küçük balıkları yerler.Mevsimlik değişimler balıkların beslenmesini etkiler,gelen sellerle,bahar mevsiminde balıklara bol gıda çıkar ve bu mevsimde balıkların üremeleri artar.

Balıkların bir kısmı su yüzeyinde avlanır,yüzen canlıları yerler.Bir kısmı orta düzeyde avlanır,yosun,bitki ve taşınan yemleri yerler.Bir kısmı da suyun dibinde beslenir,dibi eşeleyip yemini bulur.

Balıkların besin gereksinimleri
Balıklar ,protein,karbonhidrat,yağ,mineraller,vitaminler ve su isterler.Proteinlerle balıkların kemikleri,kasları ve diğer organik unsurları gelişir.Karbonhidratlarla enerji sağlanırken,vitamin sağlığın oluşumuna katkıda bulunur,direnç'i ve kemik gücünü arttırır.

Besin temini
Balıklarınız için kullanacağınız besinleri hazır alabileceğiniz gibi kendinizde hazırlayabilirsiniz.Hazır alınabilecek yemler ve açıklamaları şöyledir;

-Palet Yemler:Suda yüzen ve dibe batan çeşitleri vardır.

-Tablet Yemler:Cama yapışan ve dibe dökülenleri vardır.

-Pul Yemler:Suya bırakılınca önce yüzen daha sonra batan yemlerdir.

-Tane Yemler: Dip balıkları için üretilen suyun dibine batan yemlerdir.

-Daphnia:Su piresi,kurutulmuş.

-Kurutulmuş sinek larvaları,kan kurdu,(kurutulmuş)

-Kurutulmuş karides

Balıklarınız için besinleri satın alabileceğiniz gibi doğadan toplayabilirsinizde,bunu bahçe,havuz yada derelerden yapabilirsiniz.Toplama yemlerin tehlikeli olma riski vardır,bu yüzden mikroplardan arındırılıp verilmelidir.Canlı olarak temiz suda tutulmalı,buzdolabında saklanmalıdır.Canlı yemler verilirken ölü olanlar temizlenmeli ve balıklara bir zarar vermeleri engellenmelidir.


Suda bulunan canlı yemler
-Su Piresi: Daphnia.Kırmızı ve beyaz türleri vardır.Su piresi denmesinin sebebi su içinde kısa sıçramalar yapmasındandır.Toplanan su pireleri bir saat kadar temiz suda bekletilip atıklardan arıtıldıktan sonra canlı olanları toplanarak balıklara verilir.

-Cyclops:Büyük balıklar için,suyun orta katmanlarında bulunurlar.

-Saydam Kurt:Büyük balıklara verilir.Suyun üst tabakalarında bulunurlar.Bir cm. uzunluğunda iplik inceliğindedirler.Şeffaf bir beyazlığı vardır.Suda dikine dururlar.Ani kıvrılışlarla süratli yüzerler.

-Sivrisinek ve larvalar:Bahçe havuzlarında ve su birikintilerinde bulunur.Bir cm. uzunlukta çamura gömülü dururlar,karanlık ve nemli bir ortamda uzun süre saklanabilirler.

-Tubifex:Kirli sularda gelişirler,pis sularda ve havuzlarda bulunur suyun dibinde bir kısmı zeminin içine gömülüdür.Solucana benzer koyu kırmızı renktedir.3 cm. uzunlukta,kıl gibi ince,sürekli hareketlidir.Yarısı toprakta gömülü olduğu için toprakla birlikte alınmalı ve temizlenerek balıklara verilmelidir.Yemlikle verilmesi önerilir,akvaryuma serbest bırakılan canlı kuma gömülür ve balıklar üstteki kısmı kopararak yerler kum içerisinde kalan kısım kirliliğe sebep olur.

-Kan kurdu:Havuz ve sularda bulunur,yüzen larvalardır,suyun dibinde gelişir.

Toprakta bulunan canlı yemler
Bahçenizden balıklarınız için canlı yem toplayabilirsiniz.Kimyasal atıkların olduğu alanlardan bu tür yemleri toplamak tehlikelidir.Yemlerin doğranıp,ezilip balığın yiyebileceği şekle getirilmesi gerekir.

-Çekirge:İri balıklar için uygun bir yemdir.

-Sinek ve kurtlar:İlaçsız temiz olmalılardır.

-Ağaç bitleri: Daha çok çöplük ve ağaçların üzerlerinde bulunurlar.

-Solucan:Balığınızın büyüklüğüne göre olduğu gibi yada doğranarak verilir.

-kırkayak,Dana burnu: Doğranarak verilmelidir.,

Mutfak Artıkları
Balıklara bitkisel kaynaklı yemler ve ev atıkları da verilebilir.

Yavru balıklara verilebilecek canlı yemler
-Enfüzvuar:Tek hücreli mikro organizmalardır,çok küçük yavruların beslenmesinde kullanılırlar.Güneşte kurutulmuş muz kabuğu yada salata yaprağı,bir çay kaşığı çiğ et usaresi ilavesiyle üstü açık yarım kavanoz suda 2 gün kadar bekletilir,bu sürede üreyen mikro organizmalar su yüzeyinde beyaz bir tortu oluşturur.Üstten alınacak bir fincan kadar su yavru balıkların beslenmesi için yeterlidir.

-Yavru su piresi:Bir kepçe yardımıyla su pirelerinin küçükleri ayrılıp yavru balıklara verilebilir.

-Artemia Salina:Artemia denilen su kurdunun yumurtaları,27 C° sabit ısıda,bol havalandırılmış ve kalın tuz eklenmiş olarak 2 gün bekletilir.Yumurtalardan çıkan artemialar biraz büyükçe yavrulara verilir.Bu kurdun yumurtalarını her akvaryumcuda bulabilirsiniz.

Cansız yemler
-Sığır usaresi:Sığır etinin yağsız tarafından yeterli miktarda jiletle kazınır,bir çorba kaşığı suda iyice ezilir,taze taze balıklara verilir.Protein bakımından çok besleyici olduğu için sıkça verilmemelidir.

-Dalak usaresi:Taze dalak bıçakla yarılır ve bir tatlı kaşığı kadar kanlı öz bir kahve fincanı suda ezilerek eritilir,tortu dibe çökene kadar beklenir ve üstte kalan berrak su yavru balıklara verilir.

-Yumurta sarısı:Yavruların beslenmesinde kullanılabilecek çok besleyici bir yemdir.İyice kaynamış yumurtanın sarısı bir fincanda ezilerek içerisine su karıştırılır ve bu yavru balıklara verilir,fincanın dibine çöken tortulu kısmı vermemeye dikkat etmelidir.

-Karaciğer usaresi:Kuvvetli bir besindir.Zarı çıkarılmış ciğer jiletle küçük parçalara ayrılır sığır usaresinde ki gibi yapılarak balıklara verilir.

-Haşlanmış ıspanak:Bitkilerle beslenen balıklara arada verilmesi gereken bir besindir.Aşırı kuru yemlemeden oluşan kabızlığa da iyi gelir.Kaynamış suya atılan ıspanak yaprağı 5-10 dakika bekledikten sonra kıyılmadan balıklara verilir.
Vitaminler

A;omurgalılar,yumurta sarısı,yeşillikler.

B1,B2,B6,B12;yosunlar,yeşillik,balık eti,sığır karaciğeri,sığır eti,yumurta,maya.

C;yeşillik,yosun,sığır ciğeri,balık yumurtası

D;toprak solucanı,yosun,deniz bitkileri,su sinekleri,karides

E;yosun,yeşillik,yumurta sarısı

H;yumurta sarısı,karaciğer,maya

K;sığır karaciğeri,yeşillik,su sinekleri

Görüşün Nedir?

Karakter Sayacı:
0