Türkçe Bilgi , Ansiklopedi, Sözlük

Çeşitli konularda makaleler içeren ve kullanıcıların yorum yazarak bilgi eklediği genel bilgi ve başvuru sitesi

Youtube

Kanalımıza abone oldunuz mu?

Youtube kanalımıza abone olarak hem sitemize destek olabilirsiniz hem de bilgilendirici videolarımızdan haberdar olabilirsiniz.

Hemen Abone Ol!

İletişim Bilgisi

Aşağıdaki bilgileri kullanarak site hakkında bize ulaşbilirsiniz

Telefon: +90 536 686 91 70

[email protected]

Bitki Besin Maddeleri - Gübre

Gübre nedir?

Gübre; bitkinin büyümesi ve normal gelişimi için gerekli olan ve kendi fonksiyonları yönünden, başka hiçbir kimyasal elementin yerini dolduramadığı elementleri bünyesinde barındıran özel bir maddedir.

Bu tanımlamaya göre bitki besin maddesi olarak şu elementleri sıralayabiliriz:

Karbon

Kükürt

Çinko

Hidrojen

Kalsiyum

Molibden

Oksijen

Magnezyum

Bor

Azot (N)

Demir

(Sodyum)

Fosfor (P)

Mangan

(Klor)

Potasyum(K)

Bakır

(Silisyum)



Belirtilen elementler bitkiler tarafından, asıl besin elementini içeren anorganik maddeler halinde, örneğin C, CO2 olarak veya P, HPO4­ ¯2 olarak alınırlar. Ayrıca bazı elementler sıvı ya da gaz halde bitki tarafından alınırlar, örneğin C, H, O (CO2) gaz veya (H2O) sıvı şeklinde alınır.

Bitkiler, kendi beslenme ortamında,hangisinden ne kadar alacağını, ya da hangi maddenin kendisi için zararlı, etkisiz ya da yararlı olduğunu ayırdetme yeteneğine sahip değildir. Bu yüzden bonsailerinizi gübrelerken, doğru gübre karışımlarıyla, doğru miktarlarda ve doğru zamanda gübreleme yapmaya dikkat etmelisiniz.

Bitki besin maddeleri makro ve mikro (iz elementler) besin maddeleri diye ikiye ayrılırlar. Bu elementlerden azot, fosfor, potasyum, kükürt, kalsiyum, magnezyum ve demir makro elementlerdir. Bitkiler, göreceli olarak makro elementlere daha fazla, mikro elementlere daha az miktarda ihtiyaç duyarlar.

Bu elementler, bitkide enzim yapımında, enerji depolamada, protein ve yağ sentezinde, DNA yapısında görev alırlar.

Her bir elementin görevi farklıdır ve mevsimlere bağlı olarak bonsaimizin her bir elemente ihtiyacı değişir. Buna göre, gübrelemenin ne kadar önemli ve gerekli olduğunu, bonsaimizin sağlığı açısından düzenli ve bilinçli yapılması gerektiği sonucunu çıkarırız.

Gübrelemeyi neye göre yapacağız?
Bu soruya cevap vermek için bonsainin türünü, hangi mevsimde olduğumuzu, bonsaimizi hangi yönde geliştirmek istediğimizi ve bonsaimizin verdiği sinyalleri bilmemiz şarttır. Genel anlamda gübreleme bonsaimizin ihtiyacına göre yapılmalıdır. İhtiyaçları belirlemek için en uygun metot yaprak analizidir. Bonsaiden alacağınız olgun birkaç yaprak laboratuar koşullarında incelenir ve içerdiği besin elementlerinin bir listesi çıkarılır. Eksik olan elementler belirlenir ve buna uygun bir gübreleme yapılır. Tarım il ve ilçe müdürlükleri bu incelemeyi belirli bir ücret karşılığında yapabilir. Biz yine de, kendi yöntemimizi geliştirelim ve bonsaimizin hem doktoru, hem de hemşiresi olalım.

Bonsainin türü : Ağaçlarımız karakteristik özelliklerine göre değişik oranlarda gübre içeriğine ihtiyaç duyarlar. Meyve veren, yaprak döken ve ibreli türler farklı oranda gübrelenirler.

Mevsimler: Genel kural olarak kışın gübreleme yapılmaz, çünkü ağacınız uyku halindedir. Faaliyetlerini en aza indirmiştir. Bu dönemde besine olan ihtiyaçları minimum düzeydedir, o da zaten toprağında yeterli miktarda bulunmaktadır. Buna karşın, baharda veya yazın yapılan gübrelemede farklı oranlar kullanırız. Bonsainizi senede iki kere taban gübresi (N-P-K oranı yüksek gübre) ile gübreleyin. Taban gübresini, ilkbahar ve sonbahar başında uygulayın. Kış hariç diğer mevsimlerde ise ayda iki kez azar azar, mikro elemen (iz element) açısından zengin gübreyle gübrelemek en uygunudur.

Gelişim evreleri
: Bonsaimizin kök gelişimini teşvik etmek istiyorsak P içeriği açısından zengin bir gübre vermeliyiz. Yaprakları gelişsin, sürgün versin istiyorsak N içeriği zengin bir gübre vermeliyiz vb gibi.. Dolayısıyla, bu ve diğer elementlerin bitkideki rollerini bilmek gerekir.

Bonsainin verdiği sinyaller: Bazı elementleri bonsaimiz yeterince alamazsa çeşitli belirtiler verir. Örneğin yapraklarda sararma ve yaprak dökülmesi, yaprak kenarlarında kuruma, dallarda çıplaklık, yaprak yüzeyinde kahverengi siyah lekeler vs… Diğer önemli konu ise; fazla verilen gübrenin bonsaiye etkileridir. Bazı elementler bitki tarafından fazla alınırsa zehirlenme yaşar. Toprakta bazı elementlerin fazla olması da bitki tarafından ihtiyaç duyulan diğer elementin alımını engeller.

Tüm bu bilgiler ışığında uygun bir gübreleme yaparak, bonsailerinizin sağlığını korur, gelişimini sağlar ve hatta hastalık ve zararlılara karşı direncini arttırabilirsiniz. Gübrelemeyi; yapraktan sprey şeklinde, topraktan granül veya sulama suyuna karıştırarak yapabilirsiniz.

Görüşün Nedir?

Karakter Sayacı:
0