Türkçe Bilgi , Ansiklopedi, Sözlük

Çeşitli konularda makaleler içeren ve kullanıcıların yorum yazarak bilgi eklediği genel bilgi ve başvuru sitesi

Youtube

Kanalımıza abone oldunuz mu?

Youtube kanalımıza abone olarak hem sitemize destek olabilirsiniz hem de bilgilendirici videolarımızdan haberdar olabilirsiniz.

Hemen Abone Ol!

İletişim Bilgisi

Aşağıdaki bilgileri kullanarak site hakkında bize ulaşbilirsiniz

Telefon: +90 536 686 91 70

[email protected]

Luo Han Song ( Podocarpus macrophyllus- Taş Porsuğu) Bonsai Temel Biçim Geliştirme Teknikleri

Taş Porsuğu herdem yeşil bir iğne yapraklıdır, yaprakları küçük ve sıktır. Dalları kısa, gövdesi yaşlı görünümlü ve güçlüdür. Uzun ömürlü bir ağaçtır ve budamaya karşı dirençli bir türdür, bu sebeple bonsai yapmak için mükemmeldir. Çok yavaş büyüyen bir bitki olduğundan, biçim verme işlemi de yavaştır. Güzel Taş Porsuğu (Podopcarpus macrophyllus) bonsaileri elde etmek zor olduğu için fiyatları daha pahalıdır. Taş Porsuğu bonsai yapımını hızlandırmak için, iyi gövdeli ancak fazla dalı olmayan ağaçlar seçilir. Amacımız daha mükemmel görünen bonsai yaratmak için bitkide iyileştirici değişiklikler yapmaktır.

Aşağıda Taş Porsuğubonsai yapımında kullanılan bazı temel teknikleri bulabilirsiniz.

Alt kısımlarında dal noksanlığı olan gövdeler üzerinde iyileştirici teknikler

Taş Porsuğu bonsai bitkilerinden bazıları iyi bir gövdeye ancak zayıf bir tabana sahiptir. Bazılarındaysa alt kısımlarda az, üst kısımlarda çok dallanmaya rastlanır. Bu ağacın büyümesi yavaş olduğundan, bitkiyi geliştirmek ve dengeli hale getirmek için tekrar şekillendirmek oldukça zordur ve uzun zaman gerektirir. Bu problemin çözümü için, çok kullanışlı bir yöntem olan gövdeye küçük dal aşılama işlemi gerçekleştirilir. Bol miktarda yaprak ve dala sahip, uygun kalınlıkta güçlü bir bitki seçilir ve iyileştirilecek olan ana bitkinin yanına eklenir. Aşılama için Mart ya da Nisan ayı, 15-22 derece sıcaklık uygundur. Uygun bir yönetimle, gelişme ve iyileşme şartlarına göre, küçük bitki iki farklı zamanda kesilir. Aşılama bittikten ve bitki bütünüyle iyileştikten sonra, uygun biçimi korumak için budama ve telleme yapılır.

Böylece, bir Taş Porsuğu üzerine doğru konumda genç bitkiler aşılayarak, kusursuz görünümlü değerli bir bonsaiye ulaşılabilir.

Kök siteminde iyileştirme

Taş Porsuğu, yanlış sulama, yanlış ağaç kesme veya diğer yanlış uygulamalar yüzünden zarar görebilir. Bu bitkinin yetiştirilmesine ters etki eder ve zamanında tedavi edilmezse ölümüne neden olabilir. Yöntem, genç bir bitki seçmek ve etkilenen Taş Porsuğu'na nakletmektir.

Genç bitkinin alt bölümü, Taş Porsuğu' un dibine aşılanır.

Aşılama dikkatli bir şekilde yapılır ve ince bir zar yardımıyla sağlam bir biçimde yerleştirilip korunursa, başarı oranı %95 veya daha fazlasına ulaşabilir.

Aşılama tamamlanıp, gereken büyüme ve iyileşme sağlandığında, genç bitkinin üst kısmı kesilir ve sonuç olarak kökü, Taş Porsuğunun kökünün yerine geçer.

Eğer asıl Taş Porsuğu çok büyükse ya da zarar görmüş olan kök sistemi geniş ise, aşılama için birden fazla genç bitki kullanılabilir ve asıl bitkinin etkilenmiş değişik kısımlarına da uygulanabilir. Bu, kök sistemini genişletecek ve hatta tüm yaşlı kök sisteminin yerine geçecektir. Bu yöntem sayesinde bir bonsaide köklerin biçimini bile değiştirebiliriz. Örneğin; kökün bir bölümünü açıkta bırakarak “saçaklı ve çıplak kök” etkisi verilebilir.

Bitkinin değişik bölümlerindeki biçimi değiştirme yöntemi

Bu yöntem, bir çok nedenden dolayı hasarlı dallara sahip olan, taç boyunda küçülme gösteren ya da kökleri çürümeye yüz tutmuş, büyük, yetişkin Taş Porsuğu bitkilerinde kullanılabilir. Şekli berbat görünse de bitkiyi atmak yerine bonsai yaparak değerlendirilebilir. Yöntem, zarar görmüş bitkinin gövdesini, biçimine göre farklı noktalarından çeşitli bölümlere ayırmaktır. Kesilerek ayrılan bölümler daha sonra üç çubuk yardımıyla toprağa yerleştirilir. İlk önce, kök iyileştirme yöntemiyle alt kısım yeni köklerle aşılanır. Daha sonra dal iyileştirme yöntemiyle, yeni dallar gövdenin uygun bölümlerine aşılanır. Aşılama başarılı olduğunda, yeni bir biçim yaratmak için budama ve telleme yapılabilir. 2-3 yıl bakımdan sonra, elde edilen yetişkin Taş Porsuğu, bonsai olarak biçimlendirilmeye hazır hale gelir. Bu yöntem sayesinde neredeyse yok olmak üzere olan Taş Porsuğu, değerli bir bonsai haline dönüşmüş olur.

Kaynak: (Translated from "Chinese Flower and Penjing" magazine 02-2, )
Orijinal makale:www.manlungpenjing.org/eng-pid-frame.html

Görüşün Nedir?

Karakter Sayacı:
0