Türkçe Bilgi , Ansiklopedi, Sözlük

Çeşitli konularda makaleler içeren ve kullanıcıların yorum yazarak bilgi eklediği genel bilgi ve başvuru sitesi

Youtube

Kanalımıza abone oldunuz mu?

Youtube kanalımıza abone olarak hem sitemize destek olabilirsiniz hem de bilgilendirici videolarımızdan haberdar olabilirsiniz.

Hemen Abone Ol!

İletişim Bilgisi

Aşağıdaki bilgileri kullanarak site hakkında bize ulaşbilirsiniz

Telefon: +90 536 686 91 70

[email protected]

Model Araba yapmak için gerekli malzemeler

Makale Sayfaları
Model Araba yapmak için gerekli malzemeler
Yakıtlı Model Araba (Nitro Rc) Malzemeleri
Elektrikli araba malzemeleri
ELEKTRİKLİ MODEL ARABALARDA EKİPMANLAR ;

Model Araba yapmak için gerekli malzemelerElektrikli arabalarda ekipman olarak en öne çıkan ürün elektronik hız kontrol ünitesidir (yani ESC = electronic speed controller). Elektrik motoruda ayni derecede önem teşkil eder. Çünkü yüksek hızlı motorları amper akım yönlendirmesi yüksek ESC ile kontrol edilip tam performans alınması mümkündür.

Bunun yanısıra elektrikli arabalarda yine hıza ve torka direkt etki eden iç aktarma oranıda önemli yer tutar.

Motor ucuna takılan motor pinyon ve bu pinyonun tahrik ettiği tahrik dişlisi (spur gear) arasındaki dişli aktarma oranı (ki bu oran arabanin kendi iç oranı da katılarak elde edilir) arabanın hızı ve torkunda büyük rol oynar. Bu oranlar belirlenirken motor sarımı ve yarışılacak pistin fiziksel durumu göz önüne alınarak belirlenir. Bu motor pinyon ve tahrik dişlisi (spur gear) diş kesitine göre 48P (pitch) ve 64P olarak iki ayri kesitte mevcuttur. Diğer dişli kesitleri mevcutsa da genel olarak bu iki diş kesiti kullanılır. 64p dişliler hız ve touring yarışlarda tercih edilir ve bazı imalatçıların kullandığı prezisyon imalat sayesinde "whisper theeth" yani "fısıltı dişli" olarak da adlandırılmaktadırlar, bunlar mekanik ses olarak fısıltı sesi çıkarırlar. Ancak arabanin dönen diğer mekanik aksamından da kendine has sesler çıkabilmektedir. 48p dişliler genelde torklu motorlarda kullanıma uygundur veya kısa pistlerde sert kalkış ve ani frenleme gerektirecek durumlarda tercih edilmektedir.

Ratio (yani aktarma oranı) belirlerken motor sarım sayısı göz önüne alınmalı, pistin durumu göz önüne alınmalıdır.

Ratio (aktarma oranı) iki şekilde hesaplanmaktadır :

Tahrik dişlinin (spur gear) diş sayısı / (bölü) Motor pinyon diş sayısı * (çarpı)
araba iç aktarma oranı = Ratio (aktarma oranı)

Araba iç aktarma oranı imalatçının kullandığı differansiyel çarkındaki dişli sayısı ile layshaft (yatık şaft) üzerindeki dişli sayısına göre ortaya çıkar. Bu arabanın kendi iç aktarma oranıdır ve kayış tahriklilerde olsun şaft tahriklilerde olsun araba kendi iç aktarma oranı differansiyel ile hareket aktarma şaftındaki dişli sayısına göre belli olur.

Örnek vermek gerekirse :
Tahrik dişlisi (Spur gear) diş sayısı = 116
Motor pinyon diş sayısı = 30
Araba iç aktarma oranı = 2.125
(116 / 30) * 2.125 = 8.21
Yani ratio (aktarma oranı) 8.21

Bu oranı ele alacak olursak hızlı kalkış gerektiren kısa parkuru olan pistler için uygundur.

Bu bahsettiğimiz ratio (aktarma oranı) hesaplaması imalatçıların tavsiye ettiği ve kendilerinin de kullandığı bir hesaplama yöntemidir, bunun dışında ikinci bir hesaplama şekli daha vardır ki bu pek tavsiye edilmez.
Tahrik dişlisi (spur gear) diş sayısı / (bölü) motor pinyon dişli sayısı = Ratio (aktarma oranı) Yine yukardakine göre örnekleyecek olursak 116 / 30 = 3.86
Yani ratio = 3.86

Elektrikli arabalar kayış veya şaft tahrikli olsa bile aktarma oranı hesaplaması aynıdır.

Dişli grubunun dışında motora tam performansla çalışma imkanı verecek besleme ünitesi olarak gördüğümüz Sub-C ebatlı pil grubundan oluşturulmuş 7.2V akülerde önemli yer tutmaktadırlar. El sarımı ve balanslanmış tuning motorlarda performansı en üst seviyeye çıkaran 3000 mAh (mili amper/saat) NiMh (Nickel Metal Hydride) alaşımlı akülerin kullanımı tatmin edici sonuçlar vermektedir. Ancak yine son dönemlerde 3300 mAh olan akülerinde kullanımı iyi sonuçlar vermiştir. El sarımı tuning motorlarin beslemesinde kullanılan NimH alaşımlı aküler hem yüksek performans hemde uzun kullanım süresi imkanı vermektedir. Bir diğer akü NiCd (Nicel Cadmium) alaşımlı akülerdir, bu tip akülerde fazla performans gerektirmeyen durumlarda ve motorlarda kullanılmaktadırlar. Her iki akü şarj edilebilir özelliktedir ancak alaşımları gereği şarjda farklılıklar göstermektedirler.

Elektrikli araba motorları tip olarak ikiye ayrılır, bu kullanım alanına göredir.

1-Tuning Motor : Daha çok hız için ve 4x4 Touring arabalarda kullanılır.
2-Stock Motor : Genelde Off-road (buggy) tarzı ve Big Foot tipi arabalarda kullanılır.

Tuning motorlar: Kendi içinde bobin sarım şekline göre ikiye ayrılır:

1-El sarımı : El sarımı ile yapılmış motorlar genelde yüksek devirli ve hızlı motorlardır. Bunlarda balansı sağlamak için epoxy kaplama vardır, yüksek hızdan dolayı oluşacak balans sapmalarını bu epoxy ile dengelenmektedir. Bu tip sarımlı motorlar yüksek devirli olduğu için aküyü çabuk tüketirler. Ancak motor sürekli bakım ister, komutator, kömür bakımı süreklilik gerektirir, kullanıma göre motor ömrü değişkenlik gösterebilir.

2-Makine sarımı : Makine sarımı motorlarda çok yüksek devir yoktur ama tork vardır. Ralli tipi arabalarda tavsiye edilir. Bu tip sarımlı motorların ömrü uzundur ve aküyü çabuk bitirmezler.

Motorların teknik özellikleri her markaya göre değişkenlik gösterebilmektedir. Kullanılan malzeme, mıknatıs tipi, kömür malzemesi, vs. Kullanacağınız arabaya göre motoru belirlemek gerekmektedir.

Arabalarda yol tutma ve virajlarda savrulmadan dönme imkanı veren amortisörler de çok önemli yer tutar. Genel olarak arabalar plastik amortisör olarak sunulurlar, ancak aluminyum veya teflon kaplama amortisörler yüksek hızda yol tutuş ve yine yüksek hızda viraj dönüşlerinde savrulmayı en aza indirme özelliğine sahiptirler. Tabi amörtisörde kullanılan yay sertlik dereceside en önemli etkendir. Pist durumuna göre hangi sertlikte yay kullanılacağı iyi seçilmelidir. Genel olarak orta sertlikteki yay kullanılır.

Arabadaki dönen aksamlarda rulman kullanılması sürtünmeyi azaltacağından dolayı mekanik olarak hıza ve atalete artısı olacaktır. Bunun dışında arabada kullanılacak body (kaporta) aerodinamik yapısıda yol tutuşu ve hızlanmadaki süreçte etkin rol oynamaktadır.

Son yıllarda teknolojik olarak imalatçıların kullandığı materyal veya malzemeler sayesinde sağlam ancak fazla ağır olmayan estetik olarakda göze hoş gelen ürünler sunulmaktadır, bu vesile ile arabalarda ağırlığın azaltılması da hızın artmasına imkan sağlamaktadır.
<< Önceki - Sonraki Sayfa >>

2 Yorum - Senin Görüşün Nedir?

#1 Parçaları nerden bulabilirim
-
Eşref Gökhan ÖZAKBAŞ
-
2017-01-27 17:03:05 +3

parçaları temin edebileceğim internet sitesi varmı bildiğiniz arkadaşlar

#2 araba
-
mehmet
-
2017-03-08 14:13:48 0

gosterge sıstemını nasıl yaptınız

Görüşün Nedir?

Karakter Sayacı:
0