Türkçe Bilgi , Ansiklopedi, Sözlük

Çeşitli konularda makaleler içeren ve kullanıcıların yorum yazarak bilgi eklediği genel bilgi ve başvuru sitesi

Youtube

Kanalımıza abone oldunuz mu?

Youtube kanalımıza abone olarak hem sitemize destek olabilirsiniz hem de bilgilendirici videolarımızdan haberdar olabilirsiniz.

Hemen Abone Ol!

İletişim Bilgisi

Aşağıdaki bilgileri kullanarak site hakkında bize ulaşbilirsiniz

Telefon: +90 536 686 91 70

[email protected]

Kral Abdullah bin Abdül Aziz el-Suud

Kral Abdullah bin Abdül Aziz el-SuudAbdullah bin Abdülaziz el-Suud (Arapça : عبد الله بن عبد العزيز آل سعود - d. 1 Ağustos 1924 - Riyad, Necid Sultanlığı ö. 23 Ocak 2015 Suudi Arabistan), Suudi Arabistan Eski Kralı. Dünya genelinde yaygın kısa adıyla Kral Abdullah.

1 Ağustos 2005'te yarı-kardeşi Kral Fahd'ın ölmesi üzerine tahta geçti. 1995 yılında Fahd'ın felç geçirmesinden beri ülkenin asıl yöneticisidir. Başta petrol ürünleri olmak üzere,birçok şirket ve topluluğun önde gelen isimlerindendir. Dünyanın en büyük Petrol rezervlerinin başında bulunmaktadır.

Amerikan yanlısı bir politika izlemektedir. 11 Eylül olaylarından sonra ABD ve diğer NATO ülkeleriyle yakın ilişkiler kurarak ılımlı bir dış politika izlemiştir. Ülkesindeki birçok Radikal kesim ve örgüt tarafından düşman olarak görülmektedir.

89 yaşındaki Kral Abdullah son yıllarda önemli sağlık problemleri yaşamış ve bu nedenle defalarca hastaneye kaldırılmıştı. Son aylarda kamuoyu önüne çıkmayan Kral Abdullah'ı, törenlerde veliaht prens temsil ediyordu.

 

Aralık ayında Akciğer rahatsızlığı sebebiyle Riyad'da kaldırıldığı hastahanede 23 Ocak 2015 tarihinde yaşamını yitirdi. Cenazesi Riyad'daki İmam Türki bin Abdullah Camii'ne, prenslerin omuzunda taşınarak götürüldü. Düzenlenen törenin ardından Kral Abdullah'ın cenazesi, isimsiz bir mezara defnedildi.

NATO ve ABD ile yakınlaşmış ve işbirliğine girmiştir. Abdullah bin Abdülaziz el-Suud döneminde Suudi Arabistan, BAE ile birlikte Mısır’da yaşanan askeri müdahale ve ardından yapılan seçimlerle Cumhurbaşkanı seçilen Sisi’ye en çok mali yardımda bulunan iki ülke idi.

Kral Abdullah Mısır'da Mursi yönetiminin devrilişiyle beraber Mısır ordusundan övgüyle bahsettiği mesajını yolladı ve açık destek verdi. Al Jazeera, Suudi Arabistan ve Sisi liderliğindeki Mısır ilişkileri hakkında "Suud yönetimi ile Mısır yönetimi arasındaki ilişkiler tarihte hiç olmadığı kadar iyi durumda" yorumunda bulunmuştu. Suudi Arabistan 7 Mart 2014'te Müslüman Kardeşler'i terör örgütü listesine soktu.

Wikileaks belgelerine göre Suudi Arabistan Kralı Abdullah'ın da aralarında olduğu bazı Arap liderlerin ABD'den, İran'a saldırmasını ve nükleer tesislerini yok etmesini istedi.ABD ve İsrail ile ilgili konularda İslam dünyasının tepkisiyle karşı karşıya geliyordu. Onu eleştirenler özellikle Filistin meselesine mesafeli durması ve İsrail'in Gazze saldırılarına karşı sessiz kalışını gerekçe olarak göstermekteydiler.

2015'te kadınlara seçme-seçilme hakkının verilebileceğini ifade ettiyse de bu hak verilmeden yaşamını yitirdi.İyi ilişkiler kurduğu Eski ABD Başkanı George Bush, Kral Abdullah'ı "aziz bir dostu" olarak tanımladı.

Görüşün Nedir?

Karakter Sayacı:
0