Türkçe Bilgi , Ansiklopedi, Sözlük

Çeşitli konularda makaleler içeren ve kullanıcıların yorum yazarak bilgi eklediği genel bilgi ve başvuru sitesi

Youtube

Kanalımıza abone oldunuz mu?

Youtube kanalımıza abone olarak hem sitemize destek olabilirsiniz hem de bilgilendirici videolarımızdan haberdar olabilirsiniz.

Hemen Abone Ol!

İletişim Bilgisi

Aşağıdaki bilgileri kullanarak site hakkında bize ulaşbilirsiniz

Telefon: +90 536 686 91 70

[email protected]

Bülent Ecevit

Makale Sayfaları
Bülent Ecevit
Bülent Ecevit in Geçmişi
İnönü-Ecevit Kavgası
Güneş Motel Olayı
MÜDERRİS MUSTAFA EFENDİ'NİN TORUNU

28 Mayıs 1925 gününün ilk saatlerinde Beşiktaş'ın Valideçeşme semtindeki Pembe Köşk'te Fahri-Nazlı Ecevit çiftinin dünyaya gelen erkek çocuğuna Bülent ismi verildi. Babası Kastamonulu, annesi ise İstanbulluydu. Ecevit soyadı, Kastamonu yöresindeki bir bucağın isminden esinlenilerek alınmıştı. Hem anne babası hem de dedeleri Osmanlı ve Cumhuriyet'in 'seçkin' üyeleriydi. Baba Prof. Fahri Ecevit Cumhuriyet'in ilk yüksek öğretim kadrosundan, sonraları milletvekili; anne Nazlı Ecevit de sanatçı ve ressamdı. Dedesi ise Osmanlı ulemasından müderris Mustafa Efendi'ydi. Diğer dedesi ise Alay Kumandanı Mehmet Emin Bey'di. Babası Fahri Ecevit, Ankara Hukuk Fakültesi adli tıp profesörüydü. Fahri Ecevit 1943'ten beri CHP Kastamonu Milletvekili olarak Meclis'te görev yapıyordu. Ancak 1950 seçimlerinde yeniden seçilemedi. (13 Ocak 1999-Fuat Akyol/Zaman)

'EDEBİYATÇI OLMAK İSTİYORUM'
Ecevit Robert Kolej'in edebiyat kolundan mezundu. Annesi Nazlı Hanım, mimar ya da mühendis olmasını isterken babası, edebiyat kolundan mezuniyeti sebebiyle Ankara Hukuk Fakültesi'ne yazılmasını istedi. 'Edebiyatçı olmak istiyorum.' diyen genç Bülent'in bu görüşü etkili olmadı. Ancak Hukuk Fakültesi'nde yalnızca üç ay dayanabildi. Israrın fayda sağlamayacağını gören anne ve baba Ecevitler onu serbest bıraktılar. Ecevit, Basın Yayın Genel Müdürlüğü'ne tercüman olarak girdi. Bu sırada Çetin Altan da Galatasaray Lisesi mezunu olması sebebiyle Fransızca mütercim olarak aynı büroda görev yapıyordu. Ertesi yıl Dil Tarih Coğrafya Fakültesi İngiliz Filolojisi bölümüne kayıt yaptırdı ve ikinci sınıftan başladı. Ancak Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi'ndeki öğrenimini de yarıda bıraktı. Bu sıralarda Doğu mistisizmine ve Hint felsefesine büyük ilgi duyuyordu, en büyük tutkusu da şiir yazmaktı. Doğu mistisizmi ile Batı rasyonalizmi arasında bir bocalama devresi yaşıyordu. Klasik Batı müziği dinleyen ve Türk halk müziğine hayranlık duyan Ecevit, Basın Yayın Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye'nin Londra Büyükelçiliği Basın Ataşeliği'ne kâtip olarak gönderildi. (13 Ocak 1999-Fuat Akyol/Zaman)

ULUS'TAN POLİTİKAYA
Bülent EcevitBülent Ecevit, Londra Üniversitesi'ne kaydını yaptırmıştı. Sanat tarihi ve Doğu dillerinin Latincesi olarak kabul edilen Sanskritçe okuyacaktı. Fakat üniversiteyi terk etmesi ve basın ataşeliği gibi geleceği olmayan bir işte bulunması baba Ecevit'i tatmin etmiyordu. Bu sebeple Bülent'i Türkiye'ye geri çağırdı. O sırada başbakan yardımcısı olan Nihat Erim'e durumu anlattı. Bülent, Basın Yayın Müdürlüğü'ndeki işine dönmek istemediği için Erim onu CHP'nin yayın organı Ulus'a yerleştirdi. Böylece Ecevit'in gazetecilik yaşamı da başlamış oldu. Aslında gazeteciliği onun CHP liderliği ve Türkiye Cumhuriyeti başbakanlığına uzanan politika hayatının da başlangıcı oldu. Çetin Altan'la birlikte Ulus gazetesinde mütercimlik ve sekreter yardımcılığı görevini yürütüyorlardı.

Ecevit'i politikaya Ulus'ta çalışıyor olması itti. Yoksa o tarihe kadar, politikacı bir babanın oğlu olmasına rağmen politikayla hiç ilgilenmiyordu. Demokrat Parti'nin öncülüğünde Meclis, CHP'nin mallarını Hazine'ye devredince Ulus gazetesi kapanmış, Nihat Erim ve kadrosu Halkçı gazetesini çıkarmaya başlamıştı. Ecevit Halkçı gazetesinde fıkra yazarıydı. Daha sonra Ulus gazetesi ismiyle yeniden yayına başlayınca o da yeniden Ulus'un yazarı oldu. Ulus'ta Yakup Kadri Karaosmanoğlu'ndan sonra iki numaralı yazardı. Demokrat Parti'yi destekleyen Zafer'in başyazarı Bahadır Dülger'le bir ara sert polemiklere girdi. Cüneyt Arcayürek ve Altan Öymen gibi isimlerle birlikte çalışıyordu. Bir ara Rahşan Hanım'ın da çalıştığı Ankara'daki Amerikan Haberler Merkezi'nin daveti ile dört aylığına 1954 Ekim ayının başında ABD'ye gitti. Çağrı Amerikan Basın Enstitüsü ve ABD Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Eğitim Mübadele Programı'ndan yapılmıştı. Bu davetin amacı gelişmekte olan ülkelerde liderlik yeteneği olan ve iyi derecede dil bilen isimlere Amerika'yı tanıtmaktı. İngiltere ve Amerika'dan sık sık davet alan bir gazeteciydi. Milletvekili seçildiği 1957 seçimleri öncesinde de Amerika'daydı. Batı dünyasını iyi tanımış olması ona politikanın basamaklarını tırmanmasında yardımcı oldu. 27 Mayıs 1960 darbesinin ardından 15 Ekim 1961'de yapılan genel seçimlerin sonucunda Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel, hükümeti kurma görevini CHP lideri İsmet İnönü'ye verdi. İnönü kabinesinin Çalışma Bakanı Bülent Ecevit'ti. 32 yaşında milletvekili, 36 yaşında da bakan olmuştu. 1965'e kadar İnönü'nün kurduğu hükümetlerde bu görevini sürdürdü. (13 Ocak 1999-Fuat Akyol/Zaman)
Ek Bilgi
Bülent Ecevit Şiirleri

Görüşün Nedir?

Karakter Sayacı:
0