Türkçe Bilgi , Ansiklopedi, Sözlük

Çeşitli konularda makaleler içeren ve kullanıcıların yorum yazarak bilgi eklediği genel bilgi ve başvuru sitesi

Youtube

Kanalımıza abone oldunuz mu?

Youtube kanalımıza abone olarak hem sitemize destek olabilirsiniz hem de bilgilendirici videolarımızdan haberdar olabilirsiniz.

Hemen Abone Ol!

İletişim Bilgisi

Aşağıdaki bilgileri kullanarak site hakkında bize ulaşbilirsiniz

Telefon: +90 536 686 91 70

[email protected]

Kağızmanlı Hıfzı

Kağızmanlı Hıfzı (d. 1893, Kağızman - ö. 1918), Türk halk şairi.

Küçük yaşta kaval çalmayı öğrenen Kağızmanlı Hıfzı, antolojilerde yayınlanan şiirlerinde gerçekçi bir dil kullanarak, yaşadığı olayları konu edinmiş, Kağızman'ın işgalinde Ruslar tarafından öldürülmüştür.

Dokuz yaşındayken hafız olmuştur. 15 yaşında şiir söylemeye durmuştur. Kışın camilerde Kuran okumuş, yazın bahçelerde, bağlarda çalışmıştır.

1908 yılında bir komşu kızına tutulmuş onunla ancak üç yıl sonra evlenebilmiştir. Ne var ki, bir süre sonra ozan Hıfzı'nın gönlü kasabada çirkinliğiyle ün yapmış baldızı Ayşe'ye kaymış. Bu seviden de bir türlü kendini kurtaramamıştır. Söylendiğine göre Kağızmanlı Hıfzı'nın yazdığı şiirlerin çoğu bu seviden kaynaklanmıştır.

Kağızmanlı Hıfzı'nın asıl adı Recep'tir. Hafız oluşundan dolayı "Kağızmanlı Hıfzı" takma adıyla şiir söylemeye durmuştur.

Kağızmanlı Hıfzı, Kars'tan üç saat ırakta Şabanlar küyünde imamlık yaparken bir yandan da sevi türküleri söyler dururmuş. Kağızmanlı Hıfzı, daha yirmi beş yaşındayken, Erzurum'dan Sarıkamış'tan gelen Ermeni kuvvetlerinin kurşunlarıyla Şabanlar köyünde şehit edilmiştir (1918).

Ek Bilgi
Kağızmanlı Hıfzı Şiirleri

Görüşün Nedir?

Karakter Sayacı:
0