01-11-2014 06:39:19
Ana Sayfa Kim Kimdir? L Leyla Gencer

Sevgili TurkceBilgi.Org kullanıcısı, sizinle daha kaliteli zaman geçirek adına üyemiz olmanızı rica ederiz.

Leyla Gencer
Leyla GencerLeyla Gencer, (d. 10 Ekim 1928, İstanbul , ö. 10 Mayıs 2008, Milano ) Türk Opera sanatçısı.

Dünyanın önde gelen sopranolarından Leyla Gencer 10 Ekim 1928'de İstanbul'da doğdu. İstanbul Belediye Konservatuarı'nda başladığı şan eğitimine İtalyan soprano Giannina Arangi-Lombardi ve Apollo Granforte ile devam etti.

1950 yılında Ankara Devlet Operası sahnesinde Mascagni'nin Cavalleria Rusticana eserinde Santuzza rolünü yorumlayana dek Ankara Devlet Opera ve Balesi Korosu'nda görev aldı. Birkaç yıl içerisinde tanınan bir opera sanatçısı olan Gencer, bir çok önemli devlet etkinliğine soprano olarak davet edildi.

Leyla Gencer'in İtalyan sahnelerine adım atması Napoli San Carlo Tiyatrosu'nda yine Santuzza rolü ile oldu.

Bir yıl sonra Madame Butterfly ve Yevgeni Onegin operalarını seslendirmek için tekrar Napoli'ye döndü. 26 Ocak 1957'de La Scala Tiyatrosu'nda ilk kez sahneye çıkarak Poulenc'in Les Dialogues des Carmelites operasının dünya prömiyerinde Lidoine rolünü yorumladı.

Şubat 1957'de, Milano Duomo Katedrali'nde düzenlenen Toscanini'yi anma törenlerinde, şef Victor De Sebata yönetimindeki La Scala Tiyatrosu koro ve orkestrası eşliğinde, Verdi'nin Requiem'inin final bölümünü yorumlayan Gencer, yine 1957 Temmuz'unda, La Scala Tiyatrosu'nun Köln turnesinde La Forza Del Destino operasında başrolü seslendirdi.

leyla gencer 2

Ünlü soprano 1957 ile 1980 seneleri arasında La Scala Tiyatrosu'nda, Verdi'nin Don Carlos, La Forza Del Destino, Aida, Macbeth, Simon Boccanegra, I Vespri Siciliani; Bellini'nin Norma; Donizetti'nin Poliuto ve Lucrezia Borgia; Mozart'ın Idomeneo; Monteverdi'nin L'Incoronazione di Poppea; Gluck'un Alceste; Tchaikovsky'nin Maça Kızı; Britten'in Albert Herring ve Pizzetti'nin L'Assassinio nella Cattedrale eserinin 1958 yılı dünya prömiyeri de dahil olmak üzere bir çok başrol yorumladı.

leyla gencer 4

Kısa sürede ulusararası bir kariyere kavuşan Gencer; Gui, Serafin, Gavazzeni ve Muti gibi büyük İtalyan şeflerle çalıştı. Donizetti'nin unutulmuş operalarını başarılı bir şekilde yorumlayarak "Donizetti Rönesansı"nın gelişmesine büyük katkıda bulundu.

Leyla Gencer'in geniş repertuarı, Monteverdi, Gluck ve Mozart'ın eserlerinden neo-klasik döneme; Cherubini, Spontini, Mayr ve romantik dönemden Puccini, Prokofiev, Britten, Poulenc, Menotti ve Rocca gibi sanatçıların eserlerine; lirik sopranodan dramatik koloratüre uzanan bir yelpazede 72 rolü kapsar.

Paris'te La Scala sanatçılarından Nikita Magaloff ile beraber yorumladığı Chopin'in lirik besteleri, La Scala sahnesindeki Liszt-Bartok yorumu ve 1982'deki Venedik karnavalında La Fenice Tiyatrosu'nda seslendirdiği ve Türkleri konu alan operalardan alınan bölümlerden oluşan konser programı, sanatçının araştırmacı ve titiz tavrını yansıtır.
leyla gencer 5

1985 yılında Venedik La Fenice Tiyatrosu'nda Francesco Gnecco'nun La Prova di un'Opera Seria isimli eseriyle opera sahnelerine veda eden Leyla Gencer, 1992 yılına dek konser ve resitallerine devam etti.

1982'den itibaren, seminer ve yorum kurslarıyla kendini genç opera sanatçılarına adayan sanatçı, 1983-88 yılları arasında As.Li.Co. di Milano'nun didaktik-sanatsal yönetmenliğini üstlendi, 1997-98 yılları arasında ise şef Riccardo Muti tarafından La Scala korosunun genç sanatçılar okulunda yöneticiliğe atandı. Halen La Scala Tiyatrosu'nda opera sanatçıları için kurulan akademinin sanat yönetmenliğini yapan Gencer, opera yorumu üzerine dersler vermeye devam ediyor.

En önemli opera sahnelerinde bir çok başrol yorumlayan Leyla Gencer, "20. yüzyılın son divası" olarak kabul ediliyor. Opera dünyasında bulunduğu yeri, yalnızca repertuarının çeşitliliğiyle değil, canlandırdığı karakterlere kattığı dramatik nüanslarla da sağlamlaştıran Gencer, araştırmacı kişiliği ve iyi bir eğitimci olmanın verdiği sorumlulukla romantik dönemin unutulmuş bir çok eserini tekrar günışığına çıkartmıştır.

Leyla Gencer adına 2004 yılında Darphane tarafından basılan para

leyla gencer para leyla gencer para


Diskografi
* Bellini: Norma / 1966, de Fabritiis, Gencer, Cossotto, et al
* Bellini: Norma / 1965, Gavazzeni, Gencer, Simionato, et al
* Bellini: Beatrice di Tenda1964 / Gui, Gencer, Zanasi, et al
* Bellini: I Puritani 1961 / Quadri, Gencer, Raimondi, et al
* Pacini: "Saffo" 1967 / Gencer, Del Bianco, Mattiucci
* Cherubini: Medea 1968/ Gencer, Bottion, et al
* Mayr: Medea in Corinto 1976/ Ferro, Gencer, Johns
* Gluck: "Alceste" 1967/ Gui, Gencer, Picchi
* Chopin: Polish Songs; Liszt / Leyla Gencer, Nikita Magaloff
* Donizetti: Anna Bolena 1958/ Gavazzeni, Gencer, Simionato, et al
* Donizetti: Anna Bolena 1965/ Gavazzeni, Gencer, Cava, et al
* Donizetti: Caterina Cornaro 1972 / Cillario, Gencer, Aragall
* Donizetti: Les Martyrs / 1975 Camozzo, Gencer, Bruson, et al
* Donizetti: Les Martyrs / 1978 Gelmetti, Gencer, Bruson, et al
* Donizetti: Lucrezia Borgia / 1970 Gracis, Gencer, Raimondi et al.
* Donizetti: Lucrezia Borgia / 1966 Franci, Gencer, Aragall, Petri et al.
* Donizetti: Maria Stuarda / 1967 Molinari-Pradelli, Gencer, Verret, Tagliavini et al.
* Donizetti: Messa di Requiem / Gavazzeni, Teatro La Fenice
* Donizetti: Roberto Devereux 1964 / Gencer, Cappuccilli, et al.
* Donizetti: "Belisario" 1969 / Gavazzeni, Gencer, Taddei et al.
* Mozart: Don Giovanni 1960/ Molinari-Pradelli, Gencer, Petri, Bruscantini, Stich-Randall et al
* Mozart: Don Giovanni 1962/ Solti, Gencer, Jurinac, Freni
* Ponchielli: La Gioconda 1971 / de Fabritiis, Gencer, Raimondi
* Zandonai: "Francesca da Rimini" 1961 / Capuana, Gencer, Cioni et al.
* Rossini: Elisabetta, Regina d'Inghilterra 1971/ Sanzogno, Gencer, Grilli
* Verdi: I due Foscari" 1957/ Serafin, Gencer, Guelfi
* Verdi: Battaglia di Legnano 1959/ Gencer, Limarilli
* Verdi: "Rigoletto" 1961/ Quadri, Gencer, McNeil, Raimondi
* Verdi: Gerusalemme 1963/ Gavazzeni, Gencer, Aragall, Guelfi
* Verdi: I Vespri Siciliani 1965/ Gavazzeni, Gencer, et al
* Verdi: Macbeth 1960/ Gui, Gencer, Taddei, Picchi et al.
* Verdi: Macbeth 1968/ Gavazzeni, Gencer, Guelfi, Corradi, et al
* Verdi: "Attila" 1972/ Silipigni, Gencer, Hines
* Verdi: "Ernani" 1972/ Gavazzeni, Gencer, Bergonzi
* Verdi: Simon Boccanegra 1961/ Gavazzeni, Gobbi, Gencer
* Verdi: "Trovatore" 1957/Previtali, Gencer, Del Monaco, Barbieri, Bastianini
* Verdi: "Un ballo in maschera 1961/ Gencer, Bergonzi
* Verdi: "Aida" 1956/ Capuana, Gencer, Bergonzi, Cossotto
* Verdi: "La Forza del Destino" 1957/ Serafin, Gencer, Di Stefano
* Verdi: "La Forza del Destino" 1965/ Molinari Pradelli, Gencer, Bergonzi
 

Bu Konuya Yorum Yapabilirsiniz






Kim Kimdir? - L kategorisinde bulunan Leyla Gencer başlıklı yazı leyla gencer hayatı , leyla gencer kısaca hayatı , leyla gencer kimdir , leyla gencer hayatı kısaca , leyla gencer hayatı kısa , leyla gencer eserleri nelerdir , leyla gencer'in eserleri nelerdir , leyla gencer'in hayatı , leyla gencer hayatı kimdir , leyla gencer hayatı ve eserleri , leyla gencer , leyla gencerin hayatı , leyla gencer hakkında kısa bilgi konuları hakkında bilgi içermektedir.