Türkçe Bilgi , Ansiklopedi, Sözlük

Çeşitli konularda makaleler içeren ve kullanıcıların yorum yazarak bilgi eklediği genel bilgi ve başvuru sitesi

Youtube

Kanalımıza abone oldunuz mu?

Youtube kanalımıza abone olarak hem sitemize destek olabilirsiniz hem de bilgilendirici videolarımızdan haberdar olabilirsiniz.

Hemen Abone Ol!

İletişim Bilgisi

Aşağıdaki bilgileri kullanarak site hakkında bize ulaşbilirsiniz

Telefon: +90 536 686 91 70

[email protected]

Ünite Yönetimi

Makale Sayfaları
Ünite Yönetimi
Sayfa 2
Sayfa 3
Sayfa 4
Sayfa 5

BÖLÜM3:

ÂDEMİ-MERKEZİ BİR ŞİRKETTE ŞİRKET SİNERJİSİ NASIL SAĞLANIR?

Ünite yönetimi, en üst yöneticilerden de, alttaki girişimcilerden beklediği kadar çok şey bekler. Bu beklenenlerin en önemlisi “bağımsızlığa yönelik eğitime cesaret edebilmektir”. Ya da birisinin dediği gibi “bebeğin kendi iki ayağı üzerinde ayağa kalkmasına izin verme cesaretidir”. Aynı kişi bize, üniteyi serbest bırakmanın, tıpkı çocuğa bağımsızlık vermeye benzediğini söylemiştir. Pek çok şirket attıkları adımlarda yarı isteksizdir. Yine aynı şekilde nice yönetici çok büyük, işlevsel olarak iyi organize edilmiş şirketlerden ayrılıp durmaktadır. Bu insanlar uzun yıllar boyunca tasmayla tutulmanın bedelini ödemek istemez ve artık girişimci bir işe hazır oldukları kararına varırlar. Demek ki ünite yönetimi kadrodaki en iyilerin çekip gitmesini engelleyebilmektedir. Ünite yönetiminin bir avantajı, en üst yöneticinin pek çok operasyonel işlerini ünitelerin devralması, ona stratejik işlere eğilecek ortam bırakmasıdır, çünkü nede olsa o kişi oraya o iş için getirilmiştir.

Âdemimerkezi bir organizasyonda en üst bir yönetici artık ünite yöneticilerini ciddiye alma zamanının geldiğini anlamalı, onlara kendi eşiti olarak davranmalıdır. Bazen en üst yönetimin, sorunları aşma ve sonuçları elde etme peşine düşen ünite yöneticileri arasında çatışmalarda arabuluculuk yapması gerekir. Ünite yönetimi sistemi, en üst yöneticinin rolünün kesin ve net olmasını gerektirir. Alr girişimcilerin ve şirket ofisiyle ortak hizmetlerdeki işlevsel uzmanların rolleride bir o kadar kesin ve net olmalıdır, bu rolleri böyle sürdürmekte en üst yönetimin işidir.

Ünite yönetiminde başarının ön şartlarından biri de, en üst yönetimin gerçekten âdemimerkeziyet istemekteki samimi iradesidir. O halde ünite yönetimi, delege etme konusunda ciddi gerçek bir niyeti gerektirir; yönetim biçiminde radikal bir yeniden yönlenme yoksa ünite yönetimi başarısızlığa mahkum demektir. Başarılı olabilmesi için en üst düzeyin, âdemimerkeziyet isteyecek kadar özgüven sahibi olması şarttır. Ünite yönetimi, çok güçlü üst yöneticileri gerektirir. Başlangıçta üniteyi “taşıyacak” olanlar onlardır.
<< Önceki - Sonraki Sayfa >>

Görüşün Nedir?

Karakter Sayacı:
0