Türkçe Bilgi , Ansiklopedi, Sözlük

Çeşitli konularda makaleler içeren ve kullanıcıların yorum yazarak bilgi eklediği genel bilgi ve başvuru sitesi

Youtube

Kanalımıza abone oldunuz mu?

Youtube kanalımıza abone olarak hem sitemize destek olabilirsiniz hem de bilgilendirici videolarımızdan haberdar olabilirsiniz.

Hemen Abone Ol!

İletişim Bilgisi

Aşağıdaki bilgileri kullanarak site hakkında bize ulaşbilirsiniz

Telefon: +90 536 686 91 70

[email protected]

HİV Virüsünün en sık ve önemli bulaşma yolu cinsel temas



HIV virüsü taşıyan kişiyle aynı ortamda bulunmak ya da çalışmakla, tuvalet, duş ya da nefes yoluyla hastalığın başkalarına bulaştığına bugüne kadar rastlanmadığı belirtildi.

HIV'den korunmanın en etkin yolu, hastalığın hangi yollarla bulaşıp bulaşmadığı konusunda bilgilenmek ve bilinçlenmek. HIV taşıdığını bilmeyen kişiler, hastalığı topluma bulaştırma açısından bilenlere göre daha riskli.

Ankara Üniversitesi Klinik Bakteriyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı, İzmir'li öğrenci Y.O'nun eğitim durumuyla ilgili tartışmalar hakkında yazılı açıklamayla bilimsel görüş bildirdi. Anabilim Dalı'nın 6 akademisyeni imzasıyla açıklanan görüşte, HIV'ın ve bu virüsün yol açtığı AIDS hastalığının tanımı yapıldı. HIV virüsünün en önemli ve sık bulaşma yolunun cinsel temas olduğu ifade edilen açıklamada, HIV testi yapılmamış kan ve kan ürünleri, organ ve doku nakillerinin yanı sıra HIV'lı kişinin kanının bulaştığı tıraş bıçağı, diş fırçası, kontakt lens, pedikür-manikür malzemeleri, akupunktur iğneleri ve özellikle uyuşturucu amaçlı enjektörlerin ortak kullanımıyla hastalığın bulaşabildiği kaydedildi.
Açıklamada, HIV virüsünün, yanaktan öpme, dokunma, okşama, el sıkışma gibi sosyal davranışlarla, HIV'lı kişiyle aynı ortamda bulunma ve çalışmayla, herkese açık yüzme havuzu, genel tuvalet, duş ve saunada bulunmayla, başkalarının kullandığı tabak, bıçak, çatal, kaşık ve benzeri eşyaları kullanmayla, hayvan ısırması, sinek ve böcek sokmasıyla, öksürme ya da hapşırmayla, giyeceklerin ortak kullanımıyla, kapı kolu, telefon kulaklığı yoluyla, nefes, gözyaşı, ve ter ile bulaştığına bugüne kadar rastlanmadığı belirtildi.

EN ETKİN YOL BİLİNÇLENME
HIV'den korunmanın en etkin yolunun, hastalığın hangi yollarla bulaşıp bulaşmadığı konusunda bilgilenmek ve bilinçlenmek olduğu vurgulanan açıklamada, HIV taşıdığını bilmeyen kişilerin, hastalığı topluma bulaştırma açısından bilenlere göre daha riskli olduğuna işaret edildi. Sağlam deriye kan yoluyla HIV virüsü bulaşmadığının bilindiği kaydedilen açıklamada, açık yaraya kan teması halindeyse, bulaşma riskinin dezenfektanla yaranın temizlenmesi yoluyla ortadan kalktığı ifade edildi.
Açıklamada, konunun sosyal boyutuna da değinilerek, “Tüm dünyada HIV taşıyan kişilere ayrımcılık yapılması, işine, okuluna gitmelerinin engellenmesi, insan haklarına aykırı kabul edilmektedir” denildi. Okul çağındaki çocuklara bulaşıcı hastalıklardan korunma yolları hakkında eğitim verilmesinin önemine değinilen açıklamada, AIDS fobisinin ortadan kaldırılmasında medyaya da önemli görevler düştüğü ifade edildi.

 

1 Yorum - Senin Görüşün Nedir?

#1 Bulasirmi acaba.bilgilendiriseniz sevinirim
-
Ali
-
2019-10-04 15:28:32 0

oncelikle iyi günler benim sorum.yanimda araba oturan biri hapsurunca yüzüme geldi.belki agzima yada gözüme de girmistir.o hapsurduğu zaman bilgilendirseniz sevinirim.tükürük le yada o kisinin hapsurmasiyla gecermi.eger o kişi hivliyse.hapsurunca hersey yüzüme geldi arabada.lütfen bilgilendirmisiniz .iyi günler

Görüşün Nedir?

Karakter Sayacı:
0