Türkçe Bilgi , Ansiklopedi, Sözlük

Çeşitli konularda makaleler içeren ve kullanıcıların yorum yazarak bilgi eklediği genel bilgi ve başvuru sitesi

Youtube

Kanalımıza abone oldunuz mu?

Youtube kanalımıza abone olarak hem sitemize destek olabilirsiniz hem de bilgilendirici videolarımızdan haberdar olabilirsiniz.

Hemen Abone Ol!

İletişim Bilgisi

Aşağıdaki bilgileri kullanarak site hakkında bize ulaşbilirsiniz

Telefon: +90 536 686 91 70

[email protected]

Çocuklarda Sık Rastlanılan Sorunlar ve Kısa Çözüm Önerileri

ÇOCUKTA OKUMA YAZMA: Çocukların yazı ile bir ömür boyu sürecek iyibir ilişki kurabilmelerini sağlamada anne ve babaya önemli görevler düşüyor.Herşeyden önce okuma ve yazmanın geliştirilmesi gereken bir yetenek olduğu çok iyi kavranmalı ve okuma yazma çocuklara sevdirilmesi için uğraş verilmelidir.Çocuklar çoğunlukla okuma yazmayı okulda öğrenselerde okuma sevgisinin gelişeceği yer evdir.Çocuk evinde, sevgi dolu bir ortamda neşe ile,eğlenerek hep birlikte okuma deneyimini ne kadar çok yaşarsa okadar çok bu işten zevk alır hiç kimse çocuğun anne babası kadar çocuğa okuma zevki aşılayamaz çünkü anne ve baba çocuk için bir modeldir.Çocukalar anne babalarından ne görürse onu yaparlar çocukların doğduklarından itibaren kitaplar alınıp çocuğa okunmalı bu kitaplar ilk başlarda bol resimli olamlıdır.Ayrıca konuşmasını geliştirmesi içinde kitapların rolü büyüktür.

ÇOCUKTA YAZMA YETENEĞİNİN GELİŞTİRİLMESİ : Çocukların daha iyi yazabilmeleri, yazma yeteneklerini geliştirilebilmeleri ,bu işten zevk alabilmeleri büyük ölçüde anne babanın çabasına bağlıdır.Çocuğa yazma zevkini kazandırabilmek için atılması gereken ilk adım,yazmayı çocuk için anlamlı bir iş haline getirmek olmalıdır.Çocuğunuza yazı yazmak için uygun bir yer yeterli materyal sağlayın, çocuğa düşünmek planyapmak için zaman tanıyın.

ÇOCUKLAR VE EV ÖDEVİ
: Ev ödevleri konusunda ailelerin çocuğa yardımcı olmaları demek ödevleri kendileri yapmak demek değildir.Ev ödevinin amacı çocukların okulda ki derslerini tekrar etmelerini sağlamak ayrıca öğrenmelerini pekiştirmektir.Ev ödevlerinin önemi çocuğa anlayacağı bir dille anlatımalıdır. Ve zorlandığı yerlerde nasıl yapacağı konusunda yardımcı olunmalıdır. Ev ödevleri çocukların sorumlulukduygularını ve öz disiplinini geliştirir, kendi başına çalışmayı öğretir, öğrenme aşkını arttırır, aile, çocuk ve eğitimcileri bir araya getirir.

ZEKA TESTLERİ
: Ülkemizde yaygın olarak kullanılan zeka testleri wisc-R, wisc stanford-binet zeka testi bunun yanısıra Denver gelişimsel tarama testi,ankara gelişim tarama envanteri bu envanterler altı yaşından küçük çocukların gelişimlerini değerlendirmek için kullanılmaktadır.

ZEKA TESTLERİNİ KİMLER UYGULAMALI?
Zeka testlerini uygulayacak kişilerin bu konuda eğitim almış bu eğitim sadece teorik bir eğitim değil aynı zamanda pratik bir eğitimide içermesi gerekmektedir. Herkesin zeka testi uygulamaya yetkisi yoktur. Halkımızın bunu bilmesi gerekir çünkü herkes pedagog, psikolog olmuş nerdeyse bunlar için diploma gerekir. Bu konuda araştırma yapmak sadece reklamlarını gördüğümüz kişilere araştırmadan gitmemesi lazım mesleki tecrubeler bu konuda önem taşır.

ÇOCUKTA ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ: Öğrenme güçlüğü en erken ilk okulbaşlangıcında,okuma güçlüğü yada matematik öğrenme güçlüğü olarak ortaya çıkabiliyor.Aileler bu tür sorunu fark ettikleri anda vakit kaybetmeden bu konunun uzmanına başvurmalıdırlar. Ne kadar erken başvurulursa sorunun çözümüde okadar kolay ve kısa sürede olabilmektedir. Bu sorun diğer sorunlar gibi kendiliğinden geçmez mutlaka bir uzman yardımına ihtiyaç vardır...

ÇOCUKLARDA UTANGAÇLIK: Okulalarda,sınıfta sessiz,sakin bir köşeye çekilmiş, arkadaşları ile oynamayan, parmak kaldırmayan, kolay iletişime geçemeyen çocuklar vardır bunlara çekinden veya utangaç çocuklar denebilmektedir.Bu çocuklar için ailelerin ve öğretmenlerin destekleyici bir yaklaşım içinde olmaları gerekmekte ve gerektiğinde bir uzmandan yardım alınmalıdır.

HİPERAKTİVİTE VE DİKKAT EKSİKLİĞİ: Her hareketli çocuk hiperaktif değildir. Hiper aktivitenin olabilmesi için şu özelliklerin olması gerekir:
  • Dikkat süresinin kısa olması
  • Başladığı işi bitirememe
  • Düşünmeden hareket etme
  • Yerinde duramama
  • Motor faaliyetlerinin artması
  • Sabırsızlık
  • Çocuk konuşma
  • Bir işten diğerine atlama
  • Sessiz oyun oynamakta zorluk çekme
  • Soruları anlamadan cevaplamaya kalmak
  • Tehlikeli faaliyetlere girişmek
  • Sık sık oyuncaklarını ve eşyalarını kaybetmek
  • Yönerge almama( kurallara uymakta güçlük )
  • Bu özelliklerin büyükbir çoğunluğu çocuğunuzda varsa bu konuyla ilgili bir uzmana danışmakta yarar vardır...
PSİKOLOJİK DANIŞMAN & PEDAGOGAYKUT AKOVA http://www.aykutakova.com
[email protected]

4 Yorum - Senin Görüşün Nedir?

#1 oğlumda dikkat eksıkligi var veders zor yaptıyorum
-
binnur adanır
-
2014-10-30 01:02:42 +2

2.sınıfa giden oglum var,ders yapdırmakda zorluk cekiyorum.yazı yazmayı sevmiyor.dikkat eksikligi var cok harekli bir cocuk.ben cok yoruluyorum teşekkur ederim.

#2 dıkkat eksıklığı
-
sengul
-
2015-11-21 15:17:54 +4

Oğlum 20 aralık 2007 doğumlu ve 3. Sınıfa gıdıyo drrs yapmayı hiç sevmiyo

#3 Kızım 2009 doğumlu bire gidiyor
-
Deren
-
2015-12-24 12:13:11 +3

Kızım birinci sınıf öğrencisi ama derslerinde başarısız canı isterse çok güzel okuyor istemezse heceleri bile birleştirmiyor çaresiz kaldım her yolu denedim ama sonuç aynı

#4 cocugumum
-
zeynep
-
2016-11-15 20:28:53 +3

Kızım birinci sınıfa başladı canı istediği zaman kelimeleri güzel okuyor ama canı istemediği zaman bir harf i bile okuyamiyor her yolu denedim ama olmuyor ne yapmam gerek çok çaresiz kaldım

Görüşün Nedir?

Karakter Sayacı:
0