Türkçe Bilgi , Ansiklopedi, Sözlük

Çeşitli konularda makaleler içeren ve kullanıcıların yorum yazarak bilgi eklediği genel bilgi ve başvuru sitesi

Youtube

Kanalımıza abone oldunuz mu?

Youtube kanalımıza abone olarak hem sitemize destek olabilirsiniz hem de bilgilendirici videolarımızdan haberdar olabilirsiniz.

Hemen Abone Ol!

İletişim Bilgisi

Aşağıdaki bilgileri kullanarak site hakkında bize ulaşbilirsiniz

Telefon: +90 536 686 91 70

[email protected]

İçe kapanık ve çekingen çocuklar

Demir eksikliği olan çocuklar daha içe kapanık ve çekingen davranışlar sergiliyor.

Bebeklik ve çocukluk dönemindeki demir eksikliği bilişsel gelişimi geciktirip, zeka düzeyini geriletebiliyor.

Trabzon Doğum ve Çocuk Bakımevi Başhekimi Uzmanı Dr. İsmail Topal, 0-5 yaş arası çocukların, demir eksikliğinden etkilendiğini, demir eksikliği olan 2 yaşından küçük çocuklarda ise uyum ve denge sorunları görüldüğünü söyledi.

Öğrenmeyi etkiliyor
Demir eksikliği olan çocukların daha içe kapanık ve çekingen davrandığını vurgulayan Topal, "Demir eksikliği, çocuğun etkileşime geçmesini önleyip öğrenme yetisini engelleyebildiği gibi, zihinsel yeteneklerini de köreltebilir. Bebeklik ve küçük çocukluk döneminde demir eksikliği, bilişsel gelişimi geciktirip, zeka düzeyini yaklaşık 9 puan geriletebilir" dedi.

Üzüm pekmezi yedirin
Topal, bazı konulardaki bilgisizliğin anemiyi oluşturan etkenleri doğurduğunu anlattı:

"Bilgisizlik nedeni ile demir kaynağı yiyeceklerin zamanında yeterli olarak verilmemesi demir eksikliğine neden olur. Çocukları kansızlıktan korumak için yaşlarına göre beslemek gerekir. Anne babalar, çocuklarının besinlerinde, tatlandırıcı olarak şeker yerine üzüm pekmezi kullanmalı. Bebeklere altıncı ayından itibaren mercimek köftesi ve ızgara köfte yedirilmelidir."

C vitamininin rolü büyük
C vitamininin de yeterli miktarda alınması gerektiğini, demirin vücutta kullanılmasında C vitamininin rolünün büyük olduğunu belirten Topal, çocuklara demir yönünden zengin olan et, karaciğer, yumurta, dalak, balık ve kuru baklagillerin de mutlaka yedirilmesi gerektiğini söyledi.

Görüşün Nedir?

Karakter Sayacı:
0