Türkçe Bilgi , Ansiklopedi, Sözlük

Çeşitli konularda makaleler içeren ve kullanıcıların yorum yazarak bilgi eklediği genel bilgi ve başvuru sitesi

Youtube

Kanalımıza abone oldunuz mu?

Youtube kanalımıza abone olarak hem sitemize destek olabilirsiniz hem de bilgilendirici videolarımızdan haberdar olabilirsiniz.

Hemen Abone Ol!

İletişim Bilgisi

Aşağıdaki bilgileri kullanarak site hakkında bize ulaşbilirsiniz

Telefon: +90 536 686 91 70

[email protected]

Hipersomnia - Aşırı Uyku Uyuma



Hipersomnia aşırı uyku uyuma ve aşırı gündüz uyku gereksinimleri ile kendini gösterir. İnsomniaya göre daha nadir görülmektedir. Hipersomniaya narkolepsi yol açabilmekte ve madde kullanım bozukluğu da hipersomniada etken olarak karşımıza çıkmaktadır. Hipersomnia normal uyku-uyuma düzeninin bozulması ile ortaya çıkar. Birey uyanık kalabilmek için çaba sarfeder, kısa süreli bile olsa yatağa girerek uyumalar ve normal kalınan sürenin dışında yatakta kalma ile kendini gösterir.

Hipersomnia belirtileri
· Hergün uyku zamanlarının uzaması en az 1 ay boyunca süren uyku hali,
· Aşırı uykulu olma durumu,
· Hipersomnianın bir genel tıbbi durum ya da kullanılan bir ilaçın yan etkisinden bağımsız olarak ortaya çıkması,
· Hipersomnianın mutlaka bir beyin sendromuyla ortaya çıkmaması,
· Aşırı uykulu olma durumu kişinin mesleki ve toplumsal düzenini bozmaktadır.

Tedavisi
Hipersomnia genetik özellikler taşımaktadır. Tedavisi mümkün olan Hipersomnia tedavisinde sabah ve ya akşam uygulanacak amfetamin gibi uyarıcı ilaçlar kullanılmaktadır.

Hipersomniadan sorumlu en yaygın durumlar ve klinik tablolar; Narkolepsi ve Uyku Apnesidir.

a ) Narkolepsi: Aşırı gündüz uykusu çekme durumu ve en az 3 aydır devam eden günlük REM uykusundaki anormal bulguları içermektedir. Narkolepsi uyku mekanizmasında özellikle de REM yaşanan mekanizmadaki anormalliktir. En yaygın belirti uyku ataklarıdır. Hasta uykuya geçişini engelleyemez. Narkolepsi çok yaygın bir hastalık değildir. Genetik özellikler taşımaktadır.

Narkolepsi belirtileri
· En az 3 ay süreyle karşı konulamaz ve engellenemez uyku atakları ve uyku ya geçmeler,
· Narkolepsi genel bir fizyolojik duruma bir madde bağımlılığına ve ya ilç kullanımına bağlı değildir.

Tedavisi
Narkolepsi her yaşta görülebilen bir rahatsızlıktır. Ancak en çok genç erişkinlikte ve 30 yaşından önce görülmektedir. Narkolepsinin en önemli yönü kişinin uykuya dalışı engelleyememesi ve karşı koyamaması nedeniyle otomobil ve endüstri makineleri kullanırken ani kazaları meydana getirici nitelikte olmasıdır. Narkoleptik hastalar uykuya hızlıca daldıklarını ancak çok sık uyku bölünmesi yaşadıklarını ifade ederler. Katapleksi denilen düşme şeklinde ataklar, uyku başlangıcında ve uyanırken ortaya çıkan kısa süreli felçler, halk arasında karabasan denilen bir ağırlık hali, uykuya geçerken oluşan halüsinasyonlar ve hayaller bu klinik tabloya eşlik eder. Tedavisi mümkün bir hastalıktır. Tedavisinde günün sistemlenmiş saatlerinde uygulanan kestirmeler yardımcı olmaktadır. Tedavide bazen ilaca dahi gerek duyulmamaktadır. İlaç tedavisinde amfetamin gibi uyarıcılar yararlı olmakla birlikte özellikle katalepside antidepresanlarla kombinasyonda fayda vardır.

b ) Uyku Apnesi: Uyku sırasında çok sayıda genellikle 30'dan fazla, kısa süreli
(10 saniyeden az) solunum durması (apne) ile seyreden uyku bozukluğudur. Normal kişilerde de, uyku sırasında az sayıda solunum durması atakları olabilir.

İki ana tipi vardır.
Birincisi solunum yollarını engelleyen olaylarla birlikte olan mekanik uyku apnesidir. Büyük bademcikler, burundaki deviasyon, çene anormallikleri, üst solunum yolu enfeksiyonları en önemli mekanik uyku apnesi nedenleridir.

İkinci neden ise merkezi uyku apnesidir. Daha çok beyin sapı denilen bölgenin hastalıkları bu tür uyku apnesine yol açar. Uyku apneli hastalarda, şişmanlık, apneleri arttırabilir. Bazen şişmanlık, tek başına bu apnelerin nedeni olabilir. Horlama yine uyku apneli hastalarda sık görülen bir bulgudur. Diğer bir bulgu ise gün içindeki aşırı uyku halidir. Öncelikle solunum yollarını daraltan veya tıkayan engeller ortadan kaldırılmalıdır.

Tedavisi
Şişman hastalar, zayıflatıcı diyet programına alınmalı, varsa uyku apnesinin diğer nedenleri ortadan kaldırılmalıdır. Bunlarla sonuç alınamayan hastalarda, solunum yollarına devamlı pozitif basınç veren aygıtlarla tedavi gibi diğer yöntemler kullanılır.

Uyku apnesi en basit tanımıyla uyurken hava akımının burun ya da ağızda 10 saniye ve üstü bir süre kadar durmasıdır. Bir kişide uyku apnesi olduğunu anlamak için saatte 5 apne veya gece boyu 30 apne yaşaması gerekir. Uyku apnesi tehlikeli bir hastalıktır. Bazı sebepsiz ölümlerin, çocuk ve bebek ölümlerinin sebebi olduğu düşünülür. Son dönemde yapılan araştırmalar Hipersomnia incelemesi yapılan hastaların % 40'ının Uyku Apnesinden yakındığını ortaya çıkarmıştır.

Prof. Dr. Arif Verimli

29 Yorum - Senin Görüşün Nedir?

#1 fidam
-
fidan
-
2015-02-11 00:10:14 +1

Iyi aksamlar ben bisey soracam esim cok uyuyor ne yapmam lazim ne zaman olursa luften bi cozum

#2 UYKUDAN KAFAM KALKMIYOR
-
HANDAN
-
2015-03-08 14:29:52 0

HEP UYUMAK İSTİYORUM UYUMAKTAN HİÇBİR İŞ YAPAMIYORUM AŞIRI YORGUN HİSSEDİYORUM BİR BARDAK SU BİLE ALMASI ZOR GELİYOR UYUMAKTAMI NEDİR BİLMİYORUM HEP KİLO ALIYORUM DIŞARIBİLE ÇIKMAK İSTEMİYORUM HAYATTAN BEZMİŞ GİBİYİM

#3 uyanmak istemiyorum.
-
ilkay
-
2015-04-09 09:03:50 +1

Bulduğum her fırsatta uyumak istiyorum. Uykulu ve halsizim hep. Sürekli gördüğüm rüyalar var, o rüyalardan uyanmamak için direniyor beynim, vücudum. Okula gittiğimde de aynısı. Sıraya yatı iki ders uyuduğum oluyor deliksiz. Ve hep aynı rüyaları görüyorum. Sırf hayal kurup rüya görmek için uyuyordum bazen. Şimdi de engelleyemiyorum. Bunu bırakmak istiyorum ama olmuyor. Uyumadığımda sürekli ağlıyorum. Genelde sebepsiz. Uyumamak için kitap okuyorum sürekli. Ama o da yetmiyor. Sürekli baş ağrımdan dolayì doktora gitmiştim anti depresan yazdı. Kullanmadım annem istemediği için. Depresyonda mıyım bu yüzden mi böyle acaba. Ve ilaçsız kurtulamaz mıyım bundan. Yardımcı olursanız sevinirim.

#4 tek değilmişim
-
Ali
-
2015-04-26 16:21:03 0

Ben bir tek benmiyim böyle durumda diye düşündüm ve nette bir araştırma yaptım Türkiye geneli büyük şehirler ilk sırada herkes şikayetçiler.Benim düşüncem şu ki bu bir dışardan ülkeye ve halka sinsice bir kimyasal saldırı olabilirmi?
Mesela yedigimiz gidalar ilaçlanmış ve ya içtigimiz çay kahve herşey olabilir.çünki ben çok saglıklı biriydi 3-4 aydır aşırı dercede uykum var.dayanamaz oldum.
Bu konuda ciddi bir şekilde araştırma yapılması gerekir yoksa yeni nesil tehtid altında olabilir.

#5 aşırı uyuma
-
ersin
-
2015-05-01 03:11:31 +3

Hocam18 yaşındayım bende aşırı uyuma hastalığı var geçenler de tam olarak 36 saat deliksiz uyumuşum zaten geneldede zaten 20 saat uyuyom acaba bu bir hastalık mı

#6 Çok uyuyor
-
Aysel
-
2015-05-13 12:57:07 +2

Merhaba, annem 70 yaşında ve bir çok rahatsızlığı var. Bu nedenle de her gün 20'ye yakın çeşitli ilaçlar kullanıyor (örn: kalp, tansiyon, guatır, şeker v.s.) Akşamları 8-9 saat uyuyor, buna rağmen gündüzleri gece hiç uyumamış gibi çok uykusu geliyor ve 2-4 saat de gündüzleri uyuyor.
Sebebini öğrenmek için hangi uzmana baş vurmalıyız.
Teşekkürler,

#7 Uykucu
-
Razıye
-
2015-06-08 12:09:03 0

Son 2 haftadır cok yorgun we hep uyumak istiyorum hayattan zewk almıyom alamıyom hep uyumak eskiden bi tık sesi duysam uyanırdım gece önceden 2-3 defa kalkardım cocukların üstünü örtmeye şimdi biri yanımda ew süpürgesini calıştırsa duymuyom hep uyumak istiyom

#8 uyanamıyorum
-
yesım
-
2015-06-30 16:04:08 +2

aksm cok uyuyorum bır kere ıkı gun uyudum yemek dahı yemedım kalktıgımda yemege kosmustum annem nefes almasan öldugumu sanıyor ama en cokta sabah 3 telefon kurmama ragmen uyanamıyorum bu sorun babamdada var genetıkmı acaba cozumu nedır?

#9 Uykucu
-
Turgay
-
2015-07-10 21:04:39 +3

Sevgili hocam bende sürekli uyuklama var iş yerinde çalışırken birden uyku bastırıyor inat etmeme rağmen gözüm dalıyor uykum 5 10 sn kadar olsada bu durumdan çok şikayetçiyim iş yerinde performansim çok düştü sürekli uykum var ve bi ağırlık var bu konuda ne yapmam lazım yardımcı olur musunuz?

#10 Selam
-
Ceyceyankara
-
2015-08-07 13:53:42 +2

Bende çok uyumak istiyorum kendime gelemiyorum akşama kadar.Akşam oluncada uykum kaçıyo bu yüzden geceleri çok seviyorum gündüz aşırı uyku halinden dolayı çok bunalıyorum.7-8saat normal uyku süresi ama bendeki 11-12 saate kadar artıyo kendimi bu kadar saat uyuduktan sonra daha çok enerjili hissediyorum.işe başlayalı 2 ay oldu ama hala alışamadım uykulu geziyorum ve bu durumdan çok sıkıldım artık bi çözümünüz var mı ?

#11 uyku düşkünü
-
oktay
-
2015-09-21 00:54:15 +2

Hocam ben aşırı uyuyorum sabahları uyanmada aşırı zorlanıyorum bu yüzden ailemde hep sorunlar yaşıyorum lütfen bunu konuyla ilgili bana yardımcı olun

#12 uyku düşkünü
-
oktay
-
2015-09-21 00:54:16 +3

Hocam ben aşırı uyuyorum sabahları uyanmada aşırı zorlanıyorum bu yüzden ailemde hep sorunlar yaşıyorum lütfen bunu konuyla ilgili bana yardımcı olun

#13 neolacek
-
sebahat
-
2016-03-11 13:17:30 +4

Herkes yazmış ama uzmanın cevap ları yok benmi görmyorum

#14 Uyku sorunu
-
Cansu
-
2016-06-30 16:47:26 +1

Hocam ben günde 18 saat uyuyorum nasıl yattım saat kaçta yattım kalktığımda hicbisey hatırlamıyorum ve uyandığımda bile uyku sorunu yaşıyorum hemen bi yere uzanasım geliyor

#15 Uyku
-
Derin
-
2016-07-01 17:26:51 0

Ben gece yattığım da uyuyamıyorum çok geç saatlerde hatta sabaha doğru uykuya dalıyorum. Uyuduğum zaman da uyanmakda güçlük çekiyorum. Bazen kalkmam lazım diye ani kalkışlarım oluyor ama tekrar uykuya dalıyorum ..

#16 uyku.ve kılo.bel.boyun fıtık var.
-
nazmiye
-
2016-08-12 11:40:08 0

hocam çok uyuyorum ve kilo alıyorum yaş 49 kiloalıyorum.76'kilom .hangi doktor bölüme giteyim yardımçıolursanızmemnun olurum ..

#17 22 saat uyduğumu biliyorum ve korkuyorum
-
mert
-
2016-08-15 22:23:35 0

merhaba ben 17 yasındayım ve ogrencıyım şu son 2 haftadır geceleri ve gunduzleri cok sıklılk la uyuyorum dogru düzdün yemek bile yemiyorum artık sadece uykuda su icmeye kalkıyorum ve uykudan genelde korkarak uyanıyorum ve bazen dolaşmaya cıkıyorum dısarıya heryerim agrıyor sanki hala uyukum var gibib istiyorum ailem kaldırmaya calışıyor ama uyku sanki beni esir almıs doktora gitmek istiyorum ama dediğim gibib gündüzleri kalkamıyorum mesala dun gece 10 da kalktım 11 de geri yattım ve bugunde saaat 8 de uykudan kalktım
sanki kendimi yaslanmış gibi hissediyorum

#18 Uykuuu
-
Yamir
-
2016-08-18 04:27:35 0

Sorular cevaplansaymis iyimis ! Uykucuyum agresifim mutsuzum sabah 6 da yatar aksam 4 de kalkarim her kalktgimda neredeyse aglayarak kalkiyorum neden neden diye alarmlar a kufrediyorum yinemi calmadin diye ama ailem arkadaslar vs yine uyuyamadik alarmlarindan der . Aslinda genel olarak 10 gibi vs uyaniyorum cisimi yapip suyumu iciyorum uyumcagim dedgim anda aman yatak cok guzel en mutlu oldugum yer diyip yorganima huzurla sarilip uyumaya devam ediyorum .bikac dk veya saat sonra kalkarim diyip camis gibi yatiyorum . Ve kalktgimda 4 oluyor . Anca o zman yataga doymus oluyorum fakat bu sefer de o vakitten sonra yapcak bisey bulamadgim icin tekrar uyudugum oluyorcan sikintisi ve mutsuzluktan . Ama gece ayni seyi yapamiyorum .ve artik hayatimdan endise duyuyorum . Daha farkli psikoljik sorunlara goturmesinden korkuyorum .ve ayni zamanda hergecen gun unutkanlasiyorum . Arkadaslarim beni uykucu sirin ve unutkan gbi kelimelerle hitap eder . Gulerim ama icimden aglmak gelir. Erkek arkadasim beni terk etme noktasinda hakaretlrrine bile duyarsizlastim 2.ogrtm oldgum halde 7 deki dersime bile gitmemisligim var .bu nasil bi hayat .hayat mi ? Hayatin anlamini anlyamadan tadını cikaramadan yaslanicam ve gocup gidicem . Korkunc
help meeee!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

#19 Uykuu
-
Yamir
-
2016-08-18 04:40:32 +2

Eklemek istedigim bikac bisey daha var bu durum 6 bucuk yildir sabit . Eger okuyan bir uzman olursa . uyku sorunum icin DENEk olmaya hazirim yeterki iyileseyim iyilesmiceksem de bilime kurban gideriz .sanki boyle bi halta yaradgim var . Mumkunse bi uzman sinyal yollasin buyuk harflerle cok ciddiyim belki desaat 5 e geliyor uykusaatim yaklasyir dye sacmlyorum ama bi akil veren ciksa yeterli mesela aydinliyim orda tedavi olan ve bu sorunu atlatan birileri de umut verici olabilir ne bileyim bu konuda yazilar cok bilimsel .hikayeler olsaoda umut verici iyi olabilir. Bide biri beni yatagimdan kaziyip kolumdan tutup goturmeli . :)

#20 cok uyuyorum
-
naz naz
-
2016-10-14 13:57:56 +2

Merhabalar ben gece 12 de yatiyorum. sabahllari kizimi okula gonderiyorum alel acele evi toplluyorum gidip yatiyorum ve 2 de kalkiyorum gunum yatmakla geciyor yani sira cok halsizlikte var sersem gibi oluyorum lutfen yardim edin cocugum okuldan geldikten sonra onunla vakit guzel geciremiyorum sersemlikten dolayi yardim edin. Lutfen ne yapmaliyim

#21 Birden ölü gibi uyudum
-
Bengüü
-
2016-10-30 09:02:33 +1

Normalde uykuyu severim 16 yaşındayım ve uykum hafiftir gece uyurken 3-4 defa uyanır geri uyurum geçen gün eve geldim ve direk uyudum evde abim ve ben vardık abim benden sonra geldi kapıyı içten kilitlemişim dalgınlıkla sonra abim kendi anahtarı ile kapıyı açamamış aramış tel kapalı ev telefonunu 50 defa aramış belki inanmwzsınız ama bana bişe oldu diye kapıyı saatlerce yumruklamış ve kırmış ve uykusu hafif olan ben hiç birşey duymadım kapı yerdeydi abim beni uyandırdığında tüm Bina ayağa kalkmış ben hiç bir şey duymadım ve abim kapıyı kırdığında sabah 6 idi o zaman a kadar deliksiz uyumuşum hiç böyle olmazdı alarma falan yada biri Bengü dese uyanırdım ve hiç deliksiz uyumadan 6-7 saat boyunca sebebi nedir araştırdım ama bir bilgi bulamadım

#22 cok uyumak
-
sevda Güngör
-
2016-12-24 13:54:35 +2

hocam surekli uyuyoru gece gunduz on sekiz saat hangi bolume gitmem gerekiyor

#23 Cok uyuyorum
-
Cagdas
-
2017-01-17 09:35:28 +3

Ben turizm calisaniyim ve hayati yıllarca ters yaşadım gece çalışıp gündüz uyudum şimdi geceleri uyuyamıyorum ve uykuda e az 15 saat kalıyorum denedim kimse beni kaldirmazsa 28 saat bile uyuyabiliyorhm bu bir hastalık mı ne yapmam lazım teşekkürler

#24 uyanmakbistemiyorum
-
elf
-
2017-05-30 15:54:19 +2

Bende aynı sorundan müzdaribim. Hiç uynmak istemiyorum. Uyanıkken ne yapacağımı bilmiyorum. Canım çok sıkılıyor. Dakikalar gećmek bilmiyor. Uyanıkken çok da sigara iciyorum. En iyisi uyumak diyorum Gece gündüz uyumak istiyorum.

#25 Uyku
-
Ridvan
-
2017-06-05 08:39:06 +1

Hocam öncelikle merhabalar ben gündüz leri gozlerimi hic acamiyorum ve surekli uyku istegi geliyor bunun sebebi nedir yada tedavisi varmi

#26 çok değişik bir olay yaşıyorum
-
şeyda
-
2017-07-17 20:24:27 +2

Birilerine sinirlendikten sonra odama çekiliyorum.Otururken bi anda karanlık oluyor.Aradan uzun bir süre geçmiş oluyor uykum olmamasına rağmen uyku anını yaşıyorum.Ne olduğunu anlayamadım ama genel olaral sinirlendikten sonra yaşıyorum bu olayı

#27 12-26saat arası uyuyorum
-
Dilara zengin
-
2017-07-25 17:35:25 +2

Ne kadar çok uyursam uyuyayım hiç uyumamışım gibi mashar osman hastanesi nöroloji beyin uzmanına gittim beynimin sağ ve sol kısımlarında 15'er cm'lik iltihap olduğu söylendi ilaç verildi gabateva diye ama yararlı olmadı uyumak iyi güzel hoşta uyuyucam diye zaman akıp gidiyo ne yapmalıyım bilmiyorum

#28 Uyuyanguzel
-
Uyuyanguzel
-
2017-12-28 21:37:03 +1

Yaklaşık 1.5 aydır günde 20 saat uyuyorum ve bu süreç hep gündüzleri uyumaya neden oluyor bütün hayatım sıfırlama evresinde sanki evliyim ve yemek yapamaz temizlik yapamaz oldum uyandığında yemek yiyemiyorum midem bulanıyor misafir olucak Sam biyere hiç uyumadan gidiyorum ki yoksa uuyurdam gidemez normal saatte yatsamda yine 20 saat uyumadan uyanamiyorum neyim var bilmiyorum artık mutsuzum eşim mutsuz

#29 14 saat uyku
-
Kübra
-
2018-11-26 19:25:49 0

Merhabalar önceden uyamıyordum ufacık sese uyanıyordum doktora başvurdum ilaç verdi uzun süre kullandım etkisini göremedim gittim değiştirdim yine göremedim dozunu arttırdım yine göremedim bıraktım 4 5 aydır kullanmıyorum ama son 2 aydır 14 saat uyuyorum hiç bişey duymuyorum uyandığımda uykum hâlâ var uyumak istiyorum gün içersinde çok su tüketiyorum anlam veremedim 1 saat uyanık kalıp sonra uyumaya devam ediyorum ne yapabilirim bunun nedeni nedir doktora gitmeli miyim

Görüşün Nedir?

Karakter Sayacı:
0