Türkçe Bilgi , Ansiklopedi, Sözlük

Çeşitli konularda makaleler içeren ve kullanıcıların yorum yazarak bilgi eklediği genel bilgi ve başvuru sitesi

Youtube

Kanalımıza abone oldunuz mu?

Youtube kanalımıza abone olarak hem sitemize destek olabilirsiniz hem de bilgilendirici videolarımızdan haberdar olabilirsiniz.

Hemen Abone Ol!

İletişim Bilgisi

Aşağıdaki bilgileri kullanarak site hakkında bize ulaşbilirsiniz

Telefon: +90 536 686 91 70

[email protected]

Sindirim Sistemi

Makale Sayfaları
Sindirim Sistemi
Besinlerin Emilmesi ve Taşınması
Sindirim İşlemi Nasıl Düzenlenir?
Sindirim Sisteminiz Nedir, Nasıl Çalışır ?
Sindirim sistemi, ağızdan başlayıp anüse kadar devam eden kıvrımlı bir kanalda bulunan içi boş organlar bütünüdür. Bu kanalın iç kısmına mukoza denir. Ağız, mide ve ince bağırsakta bulunan mukoza, yemeğin sindirilmesini sağlayan sıvıları üreten küçük bezleri içerir.

İki önemli organ; karaciğer ve pankreas, küçük kanallardan geçerek bağırsağa ulaşan mide özsuyunu üretir. Bunun yanında organ sistemindeki diğer bölümlerin (örneğin, sinirler ve kan) sindirim sisteminde önemli görevleri vardır.

Neden Önemlidir?
Ekmek, et ve sebze gibi şeyler, yendiklerinde, vücudumuzun gıda olarak kullanabileceği halde değildirler.

Yediklerimiz ve içtiklerimiz, kana karışarak vücuttaki hücrelere taşınmadan önce küçük besin moleküllerine dönüştürülmelidir. Sindirim, yemek ve yiyeceklerin en küçük parçalara bölünmesi sayesinde, vücudun hücreleri yapıp beslemesi ve enerji üretmesi için gerçekleşen işleme denir.

Yiyecekler Nasıl Sindirilir ?
Sindirim, yiyeceklerin karıştırılmasını, sindirim sisteminde hareketini ve yemeklerin büyük moleküllerinin kimyasal parçalanarak küçük moleküllere bölünmesini içerir.

Sindirim, ağızda çiğneyip yutmamızla başlar, ince bağırsakta sona erer. Kimyasal işlem yiyeceklerin türüne göre değişir.

Besinlerin Sindirim Sistemi İçindeki Dolaşımı
Sindirim sistemindeki büyük, içi boş organlarda, bu organların duvarlarının hareket etmesini sağlayan kaslar bulunur. Organ duvarlarının hareketleri, yiyecek ve içeceklerin ilerlemesini sağlar ve içindekilerin her bir organda karışmasını sağlar. Yemek borusu, mide ve bağırsaklar arasındaki dolaşıma peristalsis denir. Peristalsisin hareketi, kas içerisinde hareket eden bir okyanus dalgası gibidir. Kas, organın daralmasını sağlar ve bu daralma organın aşağısına doğru devam eder. Bu durumun sonucu oluşan itiş, yiyecek ve içeceklerin içi boş olan her bir organın içinden geçmesini sağlar.

Ilk büyük kas hareketi bir yiyecek ya da içecek yutulduğunda gerçekleşir. Yutma hareketi bizim isteğimizle olur ancak başladıktan sonra istem dışı olarak devam eder ve sinirler tarafından kontrol edilir.

Yemek borusu yutulan yiyeceğin itildiği bölüme denir. Üstte bulunan boğazla alttaki mideyi birbirlerine bağlar. Yemek borusuyla midenin bağlandığı yerde, iki organ arasında, geçişi kesen, daireye benzer bir valf bulunur. Yiyecek, kapalı olan bu noktaya yaklaştığında onu çevreleyen kaslar gevşer ve yemeğin geçişine izin verirler.

Daha sonra yemek, 3 tane mekanik görevi olan mideye girer. Mide, önce yutulan yiyecek ve içecekleri depolamalıdır. Bu, midenin üst bölümündeki kasların gevşeyerek yüksek miktarda yiyeceği almasını sağlar. Midenin ikinci görevi ise yiyecek, sıvı ve mide tarafından salgılanan mide özsuyunu karıştırmaktır. Midenin alt kısmı, kas hareketiyle bu maddeleri birbirine karıştırır. Mideni üçüncü görevi ise içindekileri yavaş yavaş ince bağırsağa boşaltmaktır.

Yemeğin yağ ve protein içeriği, kasların mideyi boşaltma derecesi ve ince bağırsağın içeriği alma hızına göre değişir. Yemek ince bağırsakta sindirilip pankreas, karaciğer ve bağırsaktan salgılanan sıvılarla çözülür. Bağırsağın içindekiler karışır ve sindirimin daha sonraki aşamaları için ileri doğru itilir.

Sonraki aşamada sindirilen besinler bağırsak duvarlarında emilir. Bu işlemden arta kalan kısımlar lif denen yemeğin sindirilmeyen kısımları ve mukozadan arta kalan yaşlı hücrelerdir. Bu maddeler kolona taşınır ve genellikle orada bir iki gün kalır ve dışkı yoluyla vücuttan atılır.

Mide Özsuyunun Üretilmesi
İlk önce ağızdaki tükürük bezleri çalışır. Bu bezlerin ürettiği tükürük, yiyeceklerdeki nişastayı küçük moleküllere çeviren enzimi içerir.

Diğer sindirim bezleri de midenin iç yüzeyinde bulunur. Mide asidini ve proteinin sindirilmesini sağlayan enzimi üretirler. Sindirim sistemiyle ilgili bilinmeyenlerden birisi de mide asidinin, midenin kendi dokusunu neden eritmediğidir. Çoğu insanın mide mukozası bu özsuya karşı dirençlidir ancak yiyecekler ve vücudun diğer dokuları dirençli değildir.

Mide, yiyeceği ve sıvı karışımını ince bağırsağa boşalttıktan sonra, sindirim sisteminin diğer iki organının suları besinlerle karışarak sindirimi devam ettirir. Bu organlardan bir tanesi pankreastır. Besinlerdeki karbonhidrat, yağ ve proteinleri parçalayan enzimleri üretir. Işlemde etkili olan diğer enzimler bağırsakların duvarlarındaki bezlerden ya da duvardaki bir bölümden gelir.

Karaciğer, safra denen bir başka mide özsuyu üretir. Bu safra öğünler arasında, safra kesesinde saklanır. Besin alınırken safra, safra kesesinden damarlara geçerek besinlerdeki yağla karışır. Safra asidi, yanmış tavalardaki yağı çözen deterjanlar gibi, yağı bağırsaktaki sulu maddelere çevirir. Yağ, çözüldükten sonra, pankreas ve bağırsağın iç kısmından gelen enzimlerle sindirilir.
<< Önceki - Sonraki Sayfa >>

1 Yorum - Senin Görüşün Nedir?

#1 gerekli
-
ashia
-
2017-12-07 19:37:54 +1

yarın yazilim var iyi bilgiler vermiş

Görüşün Nedir?

Karakter Sayacı:
0