Türkçe Bilgi , Ansiklopedi, Sözlük

Çeşitli konularda makaleler içeren ve kullanıcıların yorum yazarak bilgi eklediği genel bilgi ve başvuru sitesi

Youtube

Kanalımıza abone oldunuz mu?

Youtube kanalımıza abone olarak hem sitemize destek olabilirsiniz hem de bilgilendirici videolarımızdan haberdar olabilirsiniz.

Hemen Abone Ol!

İletişim Bilgisi

Aşağıdaki bilgileri kullanarak site hakkında bize ulaşbilirsiniz

Telefon: +90 536 686 91 70

[email protected]

Renk körlüğü ve tedavisi

Renk körlüğü kadınlardan fazla erkeklerde görülen, oldukça yaygın bir durumdur. Renk körlüğü, renkleri ayırt etme yeteneğinin bozukluğudur. En fazla görülen tipi kırmızı ve yeşilin ayırt edilememesidir. Ender görülen bazı vakalarda ise bütün renklerin ayırt edilememesi ve dünyanın siyah - beyaz görülmesi söz konusu olur. Renk körlüğü oldukça yaygındır: Her 20 erkekten ve her 200 kadından birinde vardır. Birçok kişi renk körü olduğunu kendiliğinden fark etmez.

Renk körlüğü kalıtsaldır. Kadınlar, kendileri renk körü olmadan kırmızı - yeşil renk körlüğünü çocuklarına geçirebilirler. Kadınların kırmızı - yeşil renk körü olmaları, ancak babalarının kırmızı - yeşil renk körü, annelerinin de taşıyıcı olma durumunda olanaklıdır. Renk körlüklerinin bazı ender türleri iki cinste eşit olarak görülür. Erkekleri daha fazla etkileme eğilimi gösteren renk körlüğü ise, bir kuşağı atlayıp bir sonrakinde ortaya çıkabilir.

Nedenleri
Renk körlüğünün nedeni bilinmemektedir. Renkler gözün ağtabakasında bulunan koniler tarafından algılanır. Bunlar pigment, yani renk maddesi içerir ve belirli koniler belirli renkleri ayırt ederler. Kalıtsal bozukluk sonucu bu pigmentlerden birinin eksik olmasının, renk körlüğü oluşturmada rol oynadığı sanılmaktadır.

Bazen renk körlüğü, ağtabaka ya da göz siniri (optik sinir, yani ağtabakadan beyne uzanan sinir) hastalığıyla ortaya çıkar. Bu tür renk körlüğü ender görülür ve ilerleyicidir. Renk körlüğünün yanı sıra görüş de bozulur. Buna karşılık, kalıtsal tipte renk körlüğünde biçimler görülebilir ve bozukluk ilerlemez.

Belirtiler
Renk körlüğünün yaygın türü olan kalıtsal renk körlüğünde yeşil, sarı, turuncu ve kırmızı aynı biçimde algılanır ve ayrı renkler ancak yoğunluklarıyla ayırt edilebilir. Bu bozukluk doğuştan geldiğinden renk körleri zamanla belirli tonları ayıracak hale gelebilirler. Renk körlüğünün ender görülen ve ciddi olan türünde ise görüş bozukluğu ilerleyicidir ve hasta her şeyi siyah - beyaz görür. Renk körlüğü günlük yaşamda önemli bir sorun oluşturmaz ama hasta, renklerle ilgili belirli işlerde çalışamaz. Kırmızı - yeşil renkler bütün dünyanın kara ve deniz işaretlerinde yaygın olarak kullanıldığından, renk körleri sürücülük ve denizcilik yapamazlar. Bu renklerde önemli uyarılar yapıldığından, görülmemeleri yaşamsal tehlike ouşturabilir.

Tedavi
Kliniğimizde kontak lens uygulama yöntemi ile renkli görme sağlanmaktadır.Özel üretilen kontak lensler ile yaptığımız uygulamalarda %96 oranında başarı sağlanmıştır.

5 Yorum - Senin Görüşün Nedir?

#1 38
-
BEYZA
-
2015-02-17 14:08:36 +1

İNSANOLMAZ

#2 ÜZÜLDÜM
-
BEYZA
-
2015-02-17 14:13:15 0

ALLAH SABIR VERSİN

#3 ACI
-
DÖNDÜ
-
2015-02-17 14:14:27 0

ONLAR ADINA ÜZÜLDÜM

#4 ACI
-
SEVDA
-
2015-02-17 14:16:08 0

ALLAH SABIR

#5 Site ile İlgili
-
Selcqn
-
2016-11-06 21:32:43 0

Bence her seyiyle iyi bir site arkadaşlar sizin görüşleriniz nelerdir

Görüşün Nedir?

Karakter Sayacı:
0