Türkçe Bilgi , Ansiklopedi, Sözlük

Çeşitli konularda makaleler içeren ve kullanıcıların yorum yazarak bilgi eklediği genel bilgi ve başvuru sitesi

Youtube

Kanalımıza abone oldunuz mu?

Youtube kanalımıza abone olarak hem sitemize destek olabilirsiniz hem de bilgilendirici videolarımızdan haberdar olabilirsiniz.

Hemen Abone Ol!

İletişim Bilgisi

Aşağıdaki bilgileri kullanarak site hakkında bize ulaşbilirsiniz

Telefon: +90 536 686 91 70

[email protected]

Anevrizma - Beyin Kanamaları (AVM)

Beyin kanamaları , damar sertliğine bağlı doku içi kanamaları olabileceği gibi beyin damarı baloncukları (anevrizma) veya doğumsal anomalilerinden (arteriovenöz malfarmasyon) de olabilmektedir. Tedavide ise asıl önemli olan kanamanın ortadan kaldırılması ve nedenlerin tedavi edilmesidir.

Anevrizma Cerrahisi
Tüm inmelerin %9'unu beyin kanaması tiplerinden biri olan subaraknoid kanama (SAK) oluşturmaktadır. Her yıl 100.000 kişide 10 yeni SAK görüldüğü istatistiklerde yer almaktadır. Erkek ve kadın cinsiyeti eşit oranda etkileyen SAK vakasına 40 ila 60 yaş arasında daha çok rastlanılmaktadır.

SAK'ın %75 nedeni damardaki genişlemeye bağlı oluşan baloncuğun (anevrizma) yırtılmasına bağlı olarak değişmektedir. Anevrizmaların çoğu tektir ; ancak hastaların %25'inde birden fazla anevrizma bulunduğu bilinmektedir. Genellikle uyanık iken aktif konumda ve çoğunlukla bir iş ile uğraşırken kanama görülür. En önemli belirtiler arasında ani başlayan , şiddetli başağrısı , kusma , bilinç bulanıklığı bulunmaktadır. Tanıda hastalık öyküsü ve muayeneyi doğrulamak amacı ile tomografi ve MRG kullanılmakta , bazı vakalarda belden alınan beyin omurilik sıvısının incelenmesi gerekmektedir. Bir hastada henüz yırtılmamış bir anevrizma saptanmış ise hiç ameliyat edilmeden direkt girişimsel radyolog tarafından kasık bölgesindeki bir damardan yetiştirilen katater yardımı ile beyindeki anevrizma yardımcı aletler kullanılarak tedavi edilebilmektedir. Eğer yırtılmış bir anevrizma var ise kesin tedavisi cerrahidir.

Görüşün Nedir?

Karakter Sayacı:
0