Türkçe Bilgi , Ansiklopedi, Sözlük

Çeşitli konularda makaleler içeren ve kullanıcıların yorum yazarak bilgi eklediği genel bilgi ve başvuru sitesi

Youtube

Kanalımıza abone oldunuz mu?

Youtube kanalımıza abone olarak hem sitemize destek olabilirsiniz hem de bilgilendirici videolarımızdan haberdar olabilirsiniz.

Hemen Abone Ol!

İletişim Bilgisi

Aşağıdaki bilgileri kullanarak site hakkında bize ulaşbilirsiniz

Telefon: +90 536 686 91 70

[email protected]

Stres mide problemleri yaratıyor

Stresle iç içe yaşıyor, yüksek miktarda kafein ve alkol tüketiyorsanız mide problemi yaşamanız olası.

Fonksiyonel dispepsi; kronik seyirli, yemeklerle ilişkili veya ilişkisiz, üst-orta karın bölgesinde rahatsızlık hissi, bulantı veya ağrı şeklinde tanımlanabilir.

Erken doyma, bulantı, kusma, geğirme, yanma, dolgunluk, gerginlik, ağırlık hissi, şişkinlik, karında gurultu gibi değişik belirtiler görülebilir.

Mide-bağırsak motor fonksiyon bozukluğu, duyusal algılama kusuru, psikolojik faktörler, stres hastalığın oluşumunda rol oynar.

Stres algısı farklı
Anksiyete (iç bunalımı), depresyon, uyku bozuklukları, stres; fonksiyonel dispepsi oluşumunu tetikleyebilir.

Hastaların çoğunun stresle dispepsi arasında bir ilişki olduğunu bildirmesine karşın, aslında bu stres normal kişilere göre farklı değildir.

Bu hastalarda stresin algılanması abartılıdır. Yani, bu kişilerde uyaranlara karşı mide-bağırsak duvar gerginliği sağlıklı bireylere göre abartılı algılanmaktadır.

Kadınlarda daha sık görülüyor
İrritabıl bağırsak sendromu; (Huysuz barsak sendromu) dışkı kıvamında ya da dışkı yapma sıklığındaki değişikliklerle aynı zamanda ortaya çıkan karın ağrısı ve şişkinliktir.

Kabızlıkla giden veya ishalin baskın olduğu veya da ishal-kabızlık atakları ile seyreden değişik tipleri vardır.

Toplumda yüzde 3-20 oranında görülür. Kadınlarda daha sık görülmektedir. Hastalığın oluşumunda psikososyal faktörler, bağırsak motor fonksiyonunda değişme, artmış ince-kalın barsak algısı, genetik faktörler rol oynar.

Hastaların bir kısmında hastalığın başlamasını mide-bağırsak enfeksiyonunun tetiklediği görülür.

Tetikleyiciler
Besin maddeleri, ilaç, enfeksiyon, psikolojik sorun veya stres olabilir. Besin maddelerinden özellikle gaz oluşumunu arttıran süt ürünleri, baklagiller, çikolata, kafein, alkol belirtilerin ortaya çıkmasını tetikleyebilir.

İshale neden olabilir
Psikolojik veya emosyonel stres, normal sağlıklı bireylerde bile mide-bağırsak fonksiyonunu bozup, ağrı, ishal gibi semptomlara yol açabilir. Stres farklı kişileri farklı yollardan etkiler. Aynı bireyde strese verilen yanıt da zihnin durumuna göre günden güne değişebilir.

Stres; Irritabıl bağırsak hastalığı belirtilerini tetikleyebilir veya alevlendirebilir. Bu hastalarda stres sırasında, sık ve ciddi belirtilerin ortaya çıkması normal bireylerdekinden daha olasıdır.

Strese karşı artan bu duyarlılıktan sorumlu mekanizmalar tam olarak anlaşılamamış ise de barsağın nöronal (sinir) kontrolü ile ilgili olduğu düşünülmektedir.

Nöronal ileti çift yönlüdür. Beyin-barsak aksı vardır, barsak beyni , beyin ise barsağı etkilemektedir.

Tedavi
Fonksiyonel mide-barsak sistemi hastalıklarında tedavide ilk adım; hastanın eğitimidir. Hastanın bilgilendirilmesi, hastalığının fonksiyonel olduğu, ciddi bir hastalığı olmadığının hasta tarafından anlaşılması ve hastanın endişelerinin ortadan kaldırılması gerekir.

Yaşam tarzı ve diyetle ilgili değişiklikler hastanın yakınmalarının sıklığı ve şiddetini azaltacaktır.

Bunlar:Süt ve süt ürünlerinin azaltılması, kafein, alkol ve sorbitol içeren yapay tatlandırıcılardan kaçınılması, yeterli lifli gıda alımı (kepekli tahıllar, meyve-sebze), fasülye, mercimek gibi iyi sindirilmeyen fermente olan karbonhidratlı baklagillerden kaçınılması, az miktarda ancak sık öğün ile beslenilmesi, az yağlı gıdaların seçimi, sıvı alımının arttırılmasıdır.

Hastalığın tedavisinin bir bölümünü de hastanın baskın olan yakınmalarına göre ilaç tedavisi, psikolojik problemleri olan hastalarda antidepresan ilaç kullanımıdır.

Düzenli spor, egzersiz, stres tedavisi ve gevşeme teknikleri (yoga, meditasyon vb), hastaların tedavisinde yararlı olmaktadır. Irritabıl barsak sendromunda psikoterapi de yardımcı tedavidir.

Psikoterapi seansları, davranış tedavisi, hipnoterapi dirençli vakalarda iyilik sağlayıp, yaşam kalitesini düzeltmektedir.

17 Yorum - Senin Görüşün Nedir?

#1 ankisiyete mide bulantisi
-
seval
-
2014-11-03 22:40:42 +1

2 bucuk yasinda bir oglum var.oglumun genetik bir rahatsizligi var.bunu ogrendigimden beri hayata kustum.cok agladim.sonra ara ara depresyona girip ilac kullandim.su anda bende ankisiyete bozuklugu var.10 gundurde mide bulantisi eklendi.dr gittim kan ve gaita testi yapti temiz cikti.ama ben surekli kotu birsey varmiscasina yasiyorum.bana bir sey olursa oglum ne yapar korkusu beni yedi bitirdi. Allahim hic kimseyi evladiyla sinamasin.artik insanlarida biktirdigimi dusunuyorum.bu yuzden evden disariya cikmak istemiyorum. Dr kullandigim antideprasan ilaclarininda mide bulantisi yaptigini soyledi ve biraktirdi.bu yuzden sakinlesemiyorum :(

#2 teog
-
Gülce
-
2014-11-09 13:21:27 0

8. Sinifim be teog denen o lanet sinava sadece günler kaldi bir kac haftadir midem hem agriyor hemde bulaniyor kendimi çok çok kötü hissediyorum allah liseye ve üniversiteye hazırlanan bütün herkese sabir versin inşallah alnimizin akıyla cikariz sinavlardanda bu agrilarimiz biter
Zaten psikolojik sorunlarim vardi iyice kotulestim sinav stresi yüzünden allah yardim etsin herkes istediği yeri kazansin inşallah hakettigimiz puani aliriz

#3 Allah şifa versin.
-
Emre Pırnaz
-
2014-11-17 14:35:32 +1

Bir süre önce bende de başladı bu ama ne başlama. Allah düşmanımın başına vermesin, öldüm öldüm dirildim sanki. Ağrısa tamam diyeceğim de bende yanma oluyor ve sürekli şişkinlik. Aklıma saçma sapan şeyler getire getire psikolojimi bozdum, bir süre sonra psikolojik destek alacağım. Bu metni okuduktan sonra biraz daha rahatladım. Yoğun tempoda çalışırken aklım boş oluyordu ve midem normaldi, ancak şimdi sürekli stres yapıyorum ve midem tekrar kötüleşmeye başladı. Stresten uzak durmak için her şeyden vazgeçin, yoksa ömrünüz bitene kadar stres peşinizi bırakmaz, mideniz de sizi hep zora sokar. Aynı dertten yakınan herkese Allah'tan şifa diliyorum.

#4 aynen
-
bar
-
2014-12-08 16:48:04 0

Aynı şeyleri yasiyoruz

#5 yoruldum
-
asel
-
2015-01-25 00:09:10 0

Arkadaşlar yorumlarınızı okudum hemen hemen ayni şeyler hep ben eşimi kaybettim bir kaç yıl önce sanırım onun birikimi şimdi ortaya çıktı yaklaşık bes aydır gitmediğin doktor kalmadı endoskopi kolonoskopi rontgen ultrason hemen hemen hersey yapıldı mide ağrısı ve bulantısı şişkinlik beni mahvetti doktora gitmekten yoruldum. Şimdi birsey buldum zencefil ve bal bunları karıştırıp aç karnima yiyorum mide rahatsızlığına bire birmis iki gun oldu başlayalı inşallah sifasini görürüm Rabbim yardimciniz olsun bütün hastalara acil sifalar versin

#6 Yorumcu
-
Mehmet
-
2015-02-18 00:00:48 0

Namaz namaz yarı yolda komaz Allah hepimize şifalar versin .arkadaşlar bence şifa arıyorsanız yer gök duayla dönüyor.

#7 lmaz olsun
-
cemal dag
-
2015-02-21 18:45:11 0

yapıldı çızıldı stres korku endişe bunlardan kurtulmak lazım allah hepimize yardım etsin

#8 cok zorr
-
aynur
-
2015-08-28 10:07:25 0

en ufak bir seyi bile kafama taksam dahi hemen basliyor gastrointestinal sistem hastaliklarim gercekten cok sıkıldim artik kafama taktigim seyin sacma bir sey oldugunu bildigim halde kfamda surekli ve buda mideme cok cektiriyor

#9 Bulantı stres
-
Ahmet
-
2015-09-20 09:42:53 +1

Ben yaklaşık 4 yıldır mide problemi yaşıyorum suan 19 yaşındayım 15 yaşından beridir dışarı çıkamıyorum AVM lere gidemiyorum hep evdeyim doktora gittim ülser var dedi endoskobi filan yapıldı ama 3 yıl geçti bende sadece bulantı var ilk zamanlar 13 kilo verdim 59 kiloya düştüm suan 83 kiloyum ama hala bişeyler aklıma gelince bulantı başlıyor kusma yok sadece bulantı üniversiteye gidecem aklımda hep aynı soru YA MİDEM BULANIRSA bu soruyu aklımdan atabilsem sorun kalkacak ama işte olmuyor ama böyle yorumları okuyunca gerçekten diyorum bunada sukur çok şükür ama daha 19 yaşındayım ve tam gezmek istediğim zamanlarda evde oturuyom allah herkese acil şifalar versin

#10 reiki
-
mami
-
2015-12-09 00:26:29 0

Reiki deneyen oldu mu ?

#11 iştahsızlık ve kilo kaybı
-
cigdem
-
2016-02-13 16:11:21 0

Selam arkadaşlar benim sorunum 2 ay once idrar yolu enfeksiyonu çıktı tedavi gördüm tahlillerimdr idrarda kan cikti dedi doktor ben panik oldum ondan sonrada bende iştahsızlık ve kilo kaybı basladi cok korkuyorum kotu bir seyim var diye surekli geğirme ve midem gurulduyor enfoskopi olmayı düşünüyorum zaten midede gastrit te var

#12 nasılsa birgun olacak boş gec
-
musti
-
2016-05-11 10:00:08 0

bakıyorumda herkes dertli aynı sorunlar bendede var tek teselisi kafaya takmamak az ye sık ye ilacı bu

#13 Mide problemi?
-
Gürses
-
2017-01-08 21:25:08 0

Slm; Yılbaşından beri mide sorunlarım çok arttı. Günde bir kez yemek yiebiliyorum! Daha sonra hiç açlık hissetmiyorum. Halbuki midem bomboş eziliyor! Ağrı veya ekşime yanma oluyor. Birşey atıştırayım diyorum herşey midemi bulandırıyor. Sadece ballı süt içinde biraz rahatlıyorum. Yaklaşık 1 yıldır çalışmıyorum, emeklilik için haber bekliyorum Alkol almıyorum sigara kullanıyorum fakat Yılbaşından bu yana 20 adet bile tüketmedim Çünkü midemden dolayı içemiyorum ne yapmak gerekli bu mide ağrılarından kurtulalım!

#14 Mide rahatsizligi
-
Enes
-
2017-02-02 22:20:07 +1

Beyler bayanlar ayni durum bende de vardi.Ben bilmiyodum megersem stresten midem bulaniyodu.Sonradan panik atak baslabgici felan oldu iste.Antidepresan kullandm 7 ay iyilestim biraktim ilaci.Stresin midenize vurmamasi icin etkin bi ilac var.Tranko buskas.Siddetle tavsiye ederim.1 ay kullandim ilaci.Kurtuldum.Bazrn yine oluyor bi hafta kullaniyorum iyi oluyorum.Siz de bi deneyin derim.ilac ismi tranko buskas..

#15 Midede helicobacter pylori
-
Gamze
-
2017-04-06 19:16:34 +2

Midem de helicobacter pylori var ve isyerinde aşırı şekilde stresli günler geçiyorum bu sitresin mideme zararı varmi

#16 mide problemi
-
ilay
-
2017-09-17 15:40:40 0

en çok son 2 yıldır olmaya başladı hiç takmayacağım ve en basit şeylerde bile sürekli fena bir mide yanması ve sonrasında Ağlama hissi ile birlikte göz yaşarması her gün gece hafifliyor sabah daha fazla başlıyor

#17 ALLAH HER DERDİN DEVASINI YARATMIŞTIR.
-
YA ŞAFİ
-
2018-12-07 11:19:38 0

ARKADAŞLAR BU HASTALIĞIN KESİN TEDAVİSİ VARDIR. BÜYÜK İSLAM VE TIB ALİMİ İBNİ SİNA ÜZÜNTÜ MİDEYİ YORAR DEMİŞTİR. ONUN İÇİN DE EN BÜYÜK İLAÇ KALP ZİKRİNİ HERGÜN YAPMAKTIR. BESMELE ÇEKİP VELA HAVLE VELA GUVVETE İLLA BİLLAHİL ALİYYİL AZİM 99 DERDE VE SIKINTIYA DEVADIR. AYRUCA BELALARA KARŞI SADAKADIR EVVELA NAMAZ KILINIZ NAMAZ KILMADAN DERDİNİZE DERMAN BULAMAZSINIZ. ALLAH AZZE VE CELLE NAMAZ KILARAK BENDEN YARDIM DİLEYENİN SIKINTISINI GİDERİRİM. DEMİŞTİR. NAMAZ ŞİFA KAPISININ VE BÜTÜN KAPILARIN ANAHTARIDIR. FARZ NAMAZLAR KILINMADAN DUALAR ZİKİRLER VE HİÇ BİR AMEL KABUL OLUNMAZ. MESELA ORUÇ HAC TA KABUL OLMAZ. MİDENİN İLAÇLARINDAN BİRİSİ SAF ZEYTİN YAĞIDIR. HERGÜN AÇ KARNINA YEMEDEN YARIM SAAT ÖNCE 1 VEYA 2 YEMEK KAŞIĞI ZEYTİN YAĞI İÇİNİZ. İKİNCİSİ KUDRET NARIDIR İNTERNETTEN NASIL YAPACAĞINIZ VE NASIL KULLANACAĞINIZA DAİR BİLGİ ALABİLİRSİNİZ. BEN BURADA FAZLA LAF KALABALIĞI YAPMAK İSTEMİYORUM. GOOGLE AMCAYA KUDRET NARI TARİFİ YAZIP ARATTIRINIZ. HERGÜN AÇ KARNINA KURU KAYSI YEMENİZ VE BAĞIRSAKLARINI ÇALIŞTIRMANIZ BOL SU TÜKETMENİZ. HELAL GIDA SATAN YERLERDEN ALIŞVERİŞ YAPARAK HELAL GIDALAR TÜKETMENİZ SAĞLIĞINIZ AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİDİR. Peygamber Efendimiz (asm) bir hadis-i şerifinde "Ey insanlar tedavi olunuz. Çünkü yüce Allah şifasını vermediği hiç bir hastalık yaratmamıştır." buyurmuş. "Allah Teâlâ Hazretleri hastalığı da ilacı da indirmiştir. Ve her hastalığa bir ilaç varetmiştir. Öyleyse tedavi olun. Ancak haram olan şeyle tedavi olmayın." [Ebu Dâvud, Tıbb 11, (3874).] RUHUN GIDASI ALLAH ZİKRİDİR. BELASI İSE MÜZİKTİR MÜZİK DİNLEMEK KALBE NİFAK SOKAR VE ALLAH KORUSUN MÜNAFIK OLARAK ÖLÜMLERE YOL AÇABİLİR. ANCAK ŞİFA AMAÇLI EZGİ İLAHİLER VE CAİZ OLAN MÜZİKLER DİNLEYEBİLİRSİNİZ BİLMİYORSANIZ BİR BİLENE SORUNUZ AYETİNİ HATIRLATIYORUM BU KONULARDA FETVA VERECEK BİR HOCAYA DANIŞINIZ. KURAN OKUMANIZ RUHUNUZ İÇİN BİR ŞİFADIR KURANIN KENDİSİ BİR ŞİFADIR. BEYAZ EKMEKTEN UZAK DURUN KEPEKLİ EKMEK TÜKETİNİZ. BÜTÜN YAPAY VE SUNNİ GDO SU DEĞİŞTİRİLMİŞ GIDALARDAN UZAK DURUN. ŞEKERLİ SAKIZLARIN İÇİNDE ŞELLAK VE KARMİN BÖCEKLERİNİN TOZLARINI RENKLENDİRİCİ OLARAK KULLANIYORLAR MESELA. VE AHLAKINIZ İLE DİĞER İNSANLARA ÖRNEK OLUNUZ İYİ BİR İNSAN OLMAK ALLAHI HOŞNUT EDER ODA SİZİ MEMNUN EDER ALLAHA EMANET OLUNUZ. HEPİNİZE YÜCE ALLAHTAN ACİL CİFALAR NİYAZ EDİYORUM.

Görüşün Nedir?

Karakter Sayacı:
0