Türkçe Bilgi , Ansiklopedi, Sözlük

Çeşitli konularda makaleler içeren ve kullanıcıların yorum yazarak bilgi eklediği genel bilgi ve başvuru sitesi

Youtube

Kanalımıza abone oldunuz mu?

Youtube kanalımıza abone olarak hem sitemize destek olabilirsiniz hem de bilgilendirici videolarımızdan haberdar olabilirsiniz.

Hemen Abone Ol!

İletişim Bilgisi

Aşağıdaki bilgileri kullanarak site hakkında bize ulaşbilirsiniz

Telefon: +90 536 686 91 70

[email protected]

Dvd Nedir?

Makale Sayfaları
Dvd Nedir?
DVDnin Özellikleri Nelerdir?
DVD Videonun Kalitesi Nedir?
DVD'nin Dezavantajları Nelerdir?
Hangi DVD Playerı Almalıyım?
Bölge ülke kodları veya bölge kilitleri nelerdir?
DVD-Audio Nedir?
DVD Videoya TV'den Kayıt Yapılabilirmi?
DVD Disk Çizilirse Ne Olur?
Kopya Koruması Ne Demektir?
DTS Konusu Nedir?
10 Soruda DVD
10 Soruda DVD'ler

1- DVD'yi CD-ROM'dan ayıran nedir?
DVD, İngilizce “Digital Versatile Disc” sözcüklerinin baş harflerinden elde edilen bir kısaltmadır. Bu sözcükleri Türkçeye “çok yönlü kullanılabilen dijital disk” olarak tercüme edebiliriz. Görünüş olarak DVD'yi CD'den, yani "Compact Disc"ten ayırmak imkansız gibidir. Ancak kayıt kapasitesi olarak aralarında dünya kadar fark ve CD'nin veri kaydı yapan sadece bir bilgi tabakası varken, DVD'nin üzerine bilgi yazılabilen birden fazla boyutu vardır.DVD'nin kayıt kapasitesi, üzerindeki bilgi tabakalarının sayısına bağlı olarak değişir. DVD-5 4,7 Gigabyte veri kaydeden bir
tabakaya sahiptir. DVD, yüzey üzerinde iki tabakanın üst üste oturmasından oluşur.

Bu da 8,5 Gigabyte'lık bir kapasite demektir. DVD10, sayfa başına veri tabakasında çift taraflı veri taşıyıcıdır. 9,4 Gigabyte'lık veri alır. DVD18'de ise, yüzey başına iki tabakada maksimum 17 Gigabyte eklenir; bu bir CD'nin 26 katı kadar veri miktarı demektir.

2- DVD nerelerde kullanılır?

DVD, film, bilgisayar verileri ve müzik için kayıt aracı olarak kullanılır. Ayrıca DVD video, alışılmış VHS kasetlerinin yerini de almaya başladı. DVD resim ve ses kalitesindeki mükemmellikle, doğru teknik donanımıyla evinizi sinema salonuna çeviriyor. Ayrıca yedi farklı dilde altyazı, film kesitlerine doğrudan erişim için menüler, filmlerin oluşumu için arka plan bilgileri (“making of“) ve daha pek çok farklı özelliğe sahip.

Bilgisayar veri taşıyıcısı olarak DVD-ROM şu ana kadar çok yaygınlaşmadı. Microsoft'un Encarta Plus'ı (75 dolar) gibi bazı ansiklopediler, oyunlar ve yine Microsoft'un Works Suite 2001 (280 mark) gibi uygulamaları DVD'nin büyük kayıt kapasitesinden yararlanıyor. Yüksek değerli müzik kayıtları için de DVD henüz çok fazla kullanılmıyor.

3- Dolby dijital ne demek?

Dolby Digital (veya “AC-3” ve “5.1”) günümüzde standart haline gelen DVD sinema filmlerindeki ses formatıdır. Dolby Digital'de sesin oluşumunu birbirinden bağımsız beş ses kanalı sağlıyor. Yine buna uygun olarak evin dört köşesinde bulunan hoparlörler televizyon ekranına orta mesafede yerleştiriliyor. Altıncı bir kanal dışarıdan ses derinliği veriyor. Bunların nedeni, izleyiciyi dört bir yandan kuşatan seslerin olabildiğince gerçek bir ses ortamı oluşturmasıdır. İyi bir dolby dijital sistem, filmdeki bir helikopterin odanın bir yanından diğer yanına geçtiği veya uzay gemisinin yanı başımızda olduğu hissini vermeli.

4- DVD'yi bilgisayarda çalıştırmak için neye ihtiyaç var?
DVD'yi bilgisayarda oynatabilmek için DVD sürücüsüne (250 marktan başlıyor) ihtiyaç var. DVD-ROM'un varlığı yeterlidir. Sinema filmlerini de DVD üzerinden seyretmek için PC'nin en az 400 MHZ hızlı işlemciye ihtiyacı vardır. Pentium II, Celeron ve AMD K62 gerekir. Buna ek olarak Power DVD veya Cinemaster (40 marktan başlıyor) gibi bir DVD oynatma programına da ihtiyaç var.PC'nin işlemcisi yavaşsa, fiyat artacaktır: Bu durumda DVD film verilerinin yüksek performans gerektiren şifre çözme işini üstlenen bir MPEG-2 decoder kartına (100 marktan başlar) ihtiyaç var.

Eğer sadece resim kalitesi yüksek bir film seyretmekle kalmak istemiyor, bilgisayarda çalışan DVD'nin sese keyif veren tüm özelliklerini de istiyorsanız, ses kartınızın (örneğin Soundblaster'ın Live Player 5.1 modeli–200 mark) Dolby Digital decoder üzerinden uygun bir hoparlör seti (200 mark'tan başlıyor) ile desteklenmesi gerekir. (Bkz 3. soru)

5- Neden ek bir güçlendiriciye ihtiyacım var?

DVD'de en güzel görüntü ve en güzel ses keyfini tatmak istiyorsanız televizyon ve DVD player yeterli olmaz. Bu durumda DVD üzerinden geçilmesini sağlayan bir güçlendiriciye veya "receiver"a (içine radyo monte edilmiş güçlendirici) ihtiyaç var. Böyle bir cihaz DVD'nin altı ses kanalını değerlendirir, sinyallerini güçlendirir ve bunları hoparlöre iletir. Technics veya Sony gibi üreticiler komple RCV'li, altı hoparlör ve DVD player'lı sistemleri 1500 marktan başlayan fiyatlarla satıyorlar. Böyle bir sistemi kendiniz oluşturduğunuzda çok daha pahalıya mal
edersiniz.

6- DVD filmlerinde neden ülke kodu var?

Her filmin DVD'si film sektörünün kendi coğrafi pazarını korumayı hedeflediği bir ülke kodu ile (coğrafi kod da denir) tanımlanır. Öyle ya, yaratıcı birileri Amerika'da erken çıkan ucuz DVD'leri toparlayıp kendi ülkesinde satmayı akıl edebilir. Ülke kodu sayesinde Amerika'dan alınan bir DVD (ülke kodu 1), Türk cihazı üzerinde (ülke kodu 2) bloke edilmiştir, çalışmaz. Ancak DVD'nin ve oynatma cihazının ülke kodları birbiri ile aynıysa görüntü elde edilir.

DVD player'lar genellikle sabit olarak bir ülke kodu için programlanmıştır. Eğer Türkiye'de Amerika'dan gelen bir filmi görmek istiyorsanız ya bir Amerikan DVD player'ı edinmelisiniz veya cihazınızı "code-free" hale dönüştürtmeniz gerekir. Yeni bir DVD sürücüsünde ülke kodu maksimum üç defa değiştirilebilir. Pek çok eski cihazda (1999 sonuna kadar) ülke kodunu tamamen kapatmak mümkündü.

7- DVD'leri kopyalamak mümkün mü?

Her yasal veri taşıyıcısında olduğu gibi, kanun DVD'de de kişisel ihtiyaca yönelik güvenlik kopyası oluşturmaya izin veriyor. Ancak bu kanunun uygulaması nadiren mümkün oluyor. Böylece DVD filmlerinin dijital 1:1 kopyaları sadece yaygın kopyalama korumasına karşı değil DVD yakma uygulamalarına karşı da başarısız kalıyor (bkz soru 9).

Resim ve ses kalitesinde düşüşü göze alanlar DVD filmlerini kendi oluşturacakları video CD üzerine kopyalayabilirler (bkz soru 8). Üreticiler, bir video enhancer (100 mark'tan başlıyor) ile video kaseti üzerine film kopyalamayı ikinci bir kopyalama koruması Macrovision ile engellemeye çalışıyorlar.
8- DVD'yi CD üzerine nasıl çekebilirim?

DVD içeriğini hazırlayacağınız bir video CD üzerine yasal olarak kopyalayabilirsiniz. Ancak resim ve ses kalitesinde büyük bir oranda bozulmaya neden olmamalıdır bu. Ayrıca film 70 dakikadan daha uzun olmamalıdır. Güvenlik kopyası oluşturmak için bir DVD player'a, birkaç Gigabyte'lık boş yeri olan bir bilgisayara, TV Tuner kartına (100 mark'tan başlıyor) ihtiyaç var. DVD player, Tuner kartının audio-video çıkışına takılır.

Macrovision kopyalama korumasını devre dışı bırakmak için bir video enhancer'ını (bkz. soru 7) araya koymak gerekir.

Tuner kartının kayıt (veya “capture”) fonksiyonu olan DVD'yi aynı zamanda çalıştırın. Tuner kartı kaydedilen video ve audio dosyalarını AVI dosyası olarak sabit diske atar. 70 dakikalık bir filmde yazılımın her birini, büyüklüğü 2 Gigabyte'ı geçmeyen iki ile üç dosyayı AVI formatı ile kaydeder.

Bunun nedeni şudur: Windows 95 ve Windows 98'in bazı sürümlerinin daha büyük dosyalarla başa çıkamaması. TV kartınızın yazılımı, verileri MPEG formatı'nda da kaydedebiliyorsa böyle bir sorununuz olmayacaktır.

CD yazıcı ve yazma programı ile AVI dosyalarını Video CD formatında CD üzerine yazabilirsiniz. Bu işlerde yeni biri olarak CD-R yerine CD-RW kullanmanızda yarar var, çünkü CD-RW hemen hemen tüm DVD player'larda oynatılabiliyor.

9- Ne zaman DVD yazıcı almalı?

DVD yazıcı cihazları piyasada bulmak mümkün. Ancak şu an için bu tarz cihazları almak pek doğru olmaz; hem fiyatları yüksek hem de üreticiler bu teknolojinin standardında karar kılmış değiller. Günümüzde dört standart var: DVD-RAM, DVD-R, DVD-RW ve DVD+RW.

1000 Mark'ın altında satılan DVD RAM sürücüler bir yüze 2,6 Gigabyte kaydediyor.Henüz piyasaya çıkmamış olan DVD+RW'lerde bunun 3 Gigabyte'a çıkması bekleniyor. Her iki format da günümüz DVD player'lar ve sürücüler tarafından okunamıyor. 4,7 Gigabyte'ı bir yüzeye yazan DVD-R ve DVD-RW formatlarının en azından çıkacak yeni cihazlarla okunabilmesi bekleniyor.

10- DVD player'ı televizyona nasıl bağlayabilirim?

DVD filmlerini oturma odanızda seyretmek istiyorsanız minimum donanım olarak bir televizyon ve bir DVD player'a (400 mark'tan başlıyor) ihtiyacınız var. Her iki cihaz scart girişi üzerinden scart kablosu ile bağlanır. Bu kabloları televizyon satılan yerlerden temin etmek mümkün. Scart kablosu resim ve sesi eş zamanlı olarak en iyi kalitede taşır.
<< Önceki - Sonraki Sayfa >>

1 Yorum - Senin Görüşün Nedir?

#1 Anliyamadim
-
Nisafjr
-
2017-03-19 22:39:47 +2

Ne dediginizden hicbirsey anlamadim...

Görüşün Nedir?

Karakter Sayacı:
0