Türkçe Bilgi , Ansiklopedi, Sözlük

Çeşitli konularda makaleler içeren ve kullanıcıların yorum yazarak bilgi eklediği genel bilgi ve başvuru sitesi

Youtube

Kanalımıza abone oldunuz mu?

Youtube kanalımıza abone olarak hem sitemize destek olabilirsiniz hem de bilgilendirici videolarımızdan haberdar olabilirsiniz.

Hemen Abone Ol!

İletişim Bilgisi

Aşağıdaki bilgileri kullanarak site hakkında bize ulaşbilirsiniz

Telefon: +90 536 686 91 70

[email protected]

BLUETOOTH hakkında kısa bir yazı ..

Giriş

Bluetooth, birbirinden ayrı cihazları kablosuz olarak birbirine bağlamak için tasarlanmıştır. Bluetooth ilk uygulamalarda kabloların yerini alacak olmasına rağmen, aynı zamanda elektronik nakit ödeme için elektronik cüzdanları(kredi kartlarını) POS terminallerine de bağlayabilir.

Gelecek Mimarileri-Elektronik Çalışma Ortamı

Önemli Meseleler


Önümüzdeki beş(5) yıl içerisinde hangi kablosuz haberleşme teknolojileri, hizmetleri ve hizmet sunucuları Avrupa pazarında egemen olacaklar? İşletmeler artan ara-işletilebilirlik(interoperability) taleplerini nasıl karşılayacaklar?

Stratejik Planlama Varsayımları

2004 yılına kadar, sevkıyatı yapılan yeni mobil telefonların %75'i Bluetooth'un POS terminallerine ve satış otomatlarına bağlantıları üzerinden yapılan doğrudan elektronik nakit ödemesini destekleyecekler(0.7 ihtimal).

İlk Bluetooth satıcılarının ürünlerini pahalı olarak fiyatlandıracak olmalarına karşın rekabet 2003 yılından önce Bluetooth işlevselliğini ticari emtia haline getirecektir.

Bluetooth'un yapmak istediği çok basit: birbirinden ayrı cihazları birbirine bağlamak için kullanılan kabloları ve kızıl-ötesi bağlantıları ortadan kaldırmak. Şu anda Bluetooth Özel İlgi Grubu'na üye 700 kuruluş ve mevcut gelişim takımı ile Bluetooth, Hype döngü eğrimizde de gösterilmiş olduğu gibi eşi pek görülmeyen görülen bir hızla fikir aşamasından ürün(üretim) aşamasına doğru hareket ediyor. Bluetooth, taşınabilir ve kablosuz aygıtları ile ilgili görüşleri ve bunların kullanılış biçimlerini kökünden değiştirecektir.

Bir bakışta Bluetooth:

2.4-GHZ kablosuz ISM bandında çalışmak için tasarlanmış olan Bluetooth yaklaşık 1 Mbps'lik bir uygulama yeteneği(iş çıkarma miktarı)nı destekler(Not 1'e bakınız). Güç(elektrik) ve bant-genişliği sınırlamaları Bluetooth'un WLAN ile yer değiştirme konusunda uygulanabilir(pratik) olmadığı anlamına gelmektedir. Bluetooth'un amacı, mobil(kablosuz) aygıtlara kullanımı kolay, kısa-erimli kablosuz bağlanabilirlik çözümü sağlamaktır.

Bluetooth Değerlendirmesi

. Saniyede 1.600 hop ile ISM 2.4-GHz bandındaki 79 kanal arasında geçiş yapmak için tasarlanmıştır.

. 0-bit, 40-bit yada 64-bit şifre çözme(enkripsiyon) kullanan Bluetooth, anlamsız(algılanamayan) bilgiler için yeterince güvenlidir(elektronik nakit ve finansal işlemler için daha fazla şifre çözme gerekecektir).

· 10 metrelik erimi(menzili ile) Bluetooth, her biri 8 aygıtı idare edebilen 10 pikonete kadar geçici şebeke bağlantısı kurulmasını destekler(daha fazla pikonet uygulama yeteneği/iş çıkarma miktarını azaltır). Opsiyonel güç yükselticileri ile erim(menzil) 100 metreye kadar çıkarılabilir.

· Bluetooth'un gücü(0.1 miliwatt), iletim yapmayan elektrikli aygıtlar için tanınan sızıntı limitlerinin altındadır ve bu da muhtemel parazitleri ve sağlık risklerini ortadan kaldırır.

· 1 Mbps'lik bir uygulama yeteneği/iş çıkarma miktarı ve 3 ses kanalı(her biri 64 Kbps) ile, kalan bant genişliği 432 Kbps simetrik, 721/56 Kbps asimetrik ve dupleks(çift) 384 Kbps 3G hücresel uygunluk modu olarak düzenlenebilir8konfigüre edilebilir).

· Bluetooth IEEE 802.11 ISM bandı WLAN standartları ile uyumlu değildir.

Bluetooth 1.0 sürümü için patent şartnamesi Temmuz 1999 tarihinde onaylandı ve Ağustos ayında Web'de yayınlandı. IBM, Intel, Toshiba, Ericsson ve Nokia tarafından 1998 yılında kurulmuş olan Bluetooth Konsorsiyumu Bluetooth Özel İlgi Grubunda(SIG) bulunan yaklaşık 700 kuruluş tarafından desteklenmektedir. Bluetooth IPRsini üyeler ücretsiz bir lisans anlaşması üzerinden elde edebilirler.

Bluetooth Sürücüleri:

Bluetooth, hem kullanıcı 'çekmesinden' ve hem de satıcı 'itmesinden' faydalanır. Kullanıcılar birbirinden farklı cihazları birbirine bağlamak için kolay yollar istemektedirler ve bu isteği yerine getirmekte IRDA şu ana kadar başarılı olamamıştır. Satıcılar, mobil teknolojilerin yaygın olarak benimsenmesinin, bir çok uyuşma gerektiren entegre ürünlerden ziyade sınıfının en iyisi olan bağlantı cihazları gerektirdiğinin farkındalar. Bluetooth bunu ucuz fiyatlarla sağlamak için tasarlandı ve daha şimdiden önemli bir desteğe sahip durumda(Not 2'ye bakınız). Zaman içindeki en büyük motiv (ve yatırım getirisi) Bluetooth'un açtığı yeni fırsatlar dizisi olacaktır. Bluetooth mobil Web erişimi ve mobil elektronik ticaret konularını kolaylaştıracaktır.

Bluetooth Desteği

Ericsson, 10 Dolarlık bir radyo frekansı alıcı verici çipini duyurdu ve Bluetooth modüllerinin 1Q00'a göre yaklaşık 20 Dolardan fiyatlandırılacağını bekliyor. Bluetooth Özel İlgi Grubundaki şirketler şunlar:

· PDA ve PD Şirketleri: Acer, Compaq, Dell, Psion Computers, Sharp, Symbian
· Chip ve Modül Geliştiren Şirketler: Analog Devices, ARM, Cambridge Silicon Radio, Digianswer, Harris Semiconductor, Mitel Semiconductor, Mitsubishi, National Semiconductor, Siemens
· Telefon Şirketleri: Alcatel, Lucent Technologies, Motorola, Nortel Networks, Qualcomm · Diğerleri: Elsa, Bang & Olufsen Technology, British Airways, E-Ink, Ford Motor Company, Johnson Controls, Lego Systems

Bluetooth'u Yavaşlatan/Engelleyenler:
Yavaşlatıcı ve engelleyiciler arasında güvenlik meseleleri, sağlıkla ilgili endişeler, parazitler, karmaşa ve bağımlılık vardır. Bluetooth'un düşük gücü hiç bir sağlık sorunu teşkil etmez; iletim yapmayan aygıtlar için tanınan limitlerin altındadır, ancak satıcıların bu mesajı insanlara yaymaları/duyurmaları gerekecektir. ISM bandının artan kullanımı ile parazit oluşacaktır; Bluetooth'un yüksek hız frekanslı sekmesi parazitin etkisini hafifletir/azaltır. Ancak, 802.11 WLAN aygıtına yakın çalışması pek olası değildir. Güvenlik sorunları, şifre çözmeden(enkripsiyon) bilginin başka bir aygıt tarafından çalınması yada halka açık yerlerde virüs bulaşması gibi risklerin de ötesine gider. Bluetooth, kullanıcıların aygıtları ile yapılan rasgele bağlantıların derecesini seçmesine olanak tanır. 1 Mbps uygulama yeteneği(iş çıkarma miktarı) belirli uygulamalar için çok düşük olmakla birlikte(mesela, gerçek-zamanlı görüntüler/video için), bu, benimseme önünde bir engel teşkil etmez.

Bluetooth'un Etkisi:
Düşük maliyetinden dolayı Bluetooth geniş bir dizi uygulama sağlayacaktır. Araç radyolarının uzaktan kumandasından, stereo sistemlerine, ısıtma ve havalandırma sistemlerinden cep telefonuna kulaklık/hoparlör bağlanmasına kadar bir dizi örneği vardır. Bluetooth, PDA ve haberleşme cihazları için masaüstü PCler, yazıcılar, fakslar ve network(ağ/şebeke) erişim noktaları üzerinden senkronizasyonu, yazdırmayı ve ağ/şebeke erişimini kolaylaştıracaktır. İşletmelerin şimdiden Bluetooth'un mevcut şebeke altyapılarını, satın alma ve çalışma stillerini nasıl etkileyeceği üzerinde düşünmeye başlamaları gerekiyor.

· Saha Servisi: Bir teknisyenin yada bir analistin bir kapağı açıp bir terminali takmasını gerektiren servis ve bakım görevleri bugün artık Bluetooth ile kolaylaştırılabilir. Destek için gelen teknisyen sadece makineye doğru gidip manüel bir işlem yapmadan kablosuz biçimde bağlanacak ve bu da zamandan ve paradan tasarruf sağlayacaktır. Bilet kesme, otomat ve vezne makineleri(ATMler) de bir çok diğer aygıt gibi Bluetooth'un işlevselliğinden faydalanabilirler.

· Elektronik Ödeme: Eğer bilet kesme ve otomat makineleri Bluetooth ile kullanılırsa, kullanıcıların Bluetooth-yetkili elektronik cüzdan(e-wallet/kredi kartı) ile kullanıcıların doğrudan ödeme yapması mümkün hali gelecektir. Ödemeler, elektronik nakit yoluyla, mobil şebeke operatörü tarafından fatura kesilmesi yoluyla yada hatta direkt borçlanma(kartlar ile) yolu ile olabilir. Bu sistem, POS terminalleri ve parkmetrelere kadar bile genişletilebilir. Bluetooth er geç insanların POS terminalleri önünde kuyrukta beklemelerini ortadan kaldıracaktır.

Bluetooth Hype döngüsü eğrisi üzerinde hızla hareket edecek ve ilk ürün 2000 yılının ortalarında piyasaya çıkacaktır. İlki, noktadan-noktaya bağlanabilirlik çözümleri olacak, daha sonra 2001 yılının ortalarına doğru noktadan-çok-noktaya çözümler sunulacak/piyasaya girecektir. Hacmin büyümesi ve Bluetooth'un tek-çipli çözümlere entegrasyonu OEM ücretlerini 2002 yılına kadar 10 doların da altına düşürecektir(0.7 ihtimal). İlk Bluetooth satıcılarının ürünlerini pahalı olarak fiyatlandıracak olmalarına karşın rekabet 2003 yılından önce Bluetooth işlevselliğini ticari emtia haline getirecektir.

Kısaltma Anahtarı

IRDA: Infrared Data Association / Kızıl-ötesi Veri İlişkisi
ISM : Industrial, Scientific and Medical / Endüstriyel, Bilimsel ve Tıbbi
OEM : Original Equipment Manufacturer / Orijinal Ekipman Üreticisi
PDA : Personal Digital Assistant / Kişisel Dijital Asistan
POS : Point of Sale / Satış Noktası
WLAN: Wireless LAN / Kablosuz LAN

Sonuç
Bluetooth 2003 yılına kadar doğrudan tüketiciden-işletmeye elektronik ödeme(POS, bilet kesme ve otomat makineleri) gibi tamamen yeni fırsatlar yaratacaktır(0.7 ihtimal). İşletmelerin, özellikle de saha servisleri geniş olan kurumların ve elektronik nakit ödemeyi kullanmayı bekleyen kuruluşların Bluetooth'un benimsenmesinin tam verimlilik ve kullanılabilirlik avantajları gerçekleştirme konusunda nasıl idare edileceğini planlamaya başlamaları gerekir. Kullanım kolaylığı, fayda ve düşük maliyeti birleştiren Bluetooth ürünleri başarıya ulaşacaktır.

Görüşün Nedir?

Karakter Sayacı:
0