Türkçe Bilgi , Ansiklopedi, Sözlük

Çeşitli konularda makaleler içeren ve kullanıcıların yorum yazarak bilgi eklediği genel bilgi ve başvuru sitesi

Youtube

Kanalımıza abone oldunuz mu?

Youtube kanalımıza abone olarak hem sitemize destek olabilirsiniz hem de bilgilendirici videolarımızdan haberdar olabilirsiniz.

Hemen Abone Ol!

İletişim Bilgisi

Aşağıdaki bilgileri kullanarak site hakkında bize ulaşbilirsiniz

Telefon: +90 536 686 91 70

[email protected]

Elektrik-elektronik mühendisliği

Makale Sayfaları
Elektrik-elektronik mühendisliği
Elektrik-elektronik mühendisliği alt dalları
Elektrik-elektronik mühendisliği çalışma alanları

Dünyada elektrik mühendisliği; elektrik, elektronikle ilgili tüm mühendislik dallarının genel adıdır. Yurtdışında elektrik mühendisliği olarak geçen bölüm, Türkiye'de isim karışıklığı yüzünden Elektrik-Elektronik mühendisliği olarak geçer.


Türkiye'deki bu bölümlerle alakalı isim karışıklıkları

Türkiye'de isim karışıklığı yüzünden Elektrik-Elektronik mühendisliği olarak geçen bölüm yurtdışında Elektrik mühendisliği olarak geçen bölümdür. Örneğin ABD'de biyomedikal üzerine mühendislik eğitimi almak isteyen kişi Elektrik mühendisliğine gider, üst sınıfta mevcut alt dal opsiyonlarından birini seçerek biyomedikal gibi, o alanda uzmanlaşır. Türkiye'de biyomedikal üzerine mühendislik eğitimi almak isteyen kişi Elektrik-Elektronik mühendisliği üzerine okur, üst sınıfta mevcut alt dal opsiyonlarından birini seçerek biyomedikal gibi, o alanda uzmanlaşır. Türkiye'de alt dallar branş olarak da açılmaktadır, istediği dal ayrı branş olarak varsa direkt o bölüme de gidebilir ama iş alanı ve yetkileri kısıtlanmış olur.

Gelişmiş ülkelerde elektrik mühendisliği bölümü ilk açıldığı zaman elektrik iletimi, elektrik makinaları gibi belirli konuları içeriyordu. İleriki yıllarda teknoloji gelişimi ile ders sayısını sürekli olarak yeni çıkan dallar üzerine arttırdılar ve öğrencileri ilgili dalda uzmanlaşması için üst sınıfta seçtiği alana göre, alan dersleri alması olarak eğitim sistemi kurulmuştur. Örneğin çağın gerisinde kalmamak için ABD'de elektrik mühendisliğinde kuantum fiziği dersi dahi vardır.

Türkiye'de elektrik mühendisliği bölümü açıldığı zamanki dönemde çağı takip edemeyen bir ülkeydi. Teknolojik alandaki yeni gelişmeleri üniversiteler ders programlarına ekleyemiyordu. Türkiye'de bu yüzden elektrik mühendisliği sadece yüksek alternatif akım üzerine yoğunlaşma ile kaldı. Üniversiteler düşük akım, elektronik devreler üzerine bölüm açmak istedi adına elektronik mühendisliği koydu. Sonradan bazı üniversiteler çağı takip etmek amacıyla ders programında tüm yeni gelişmeleri içeren elektrik mühendisliği açmak için isim karışıklığı olmasın diye elektrik-elektronik mühendisliği olarak adlandırdırlar. Bu isim ve bölümler Türkiye'ye has bir durumdur, gelişmiş ülkelerde sadece elektrik mühendisliği olarak tek bölüm vardır. Örneğin ABD'de elektronik mühendisliği diye ayrı bölüm yoktur, elektronik üzerine eğitim almak için elektrik mühendisliği bölümüne gidilir.

Türkiye'de teknolojide çağı takip etmek için karışıklık olmaması için üniversitelerde Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümü olarak adlandırılmıştır. Elektrik, elektronik, bilgisayar üzerine eğitim verilir. Öğrencilerin üst sınıflarda, üniversitelerde yer alan dallardan istediği opsiyon tercihini yaparak ilgili alanlarda uzmanlaşmaları sağlanmaktadır. Genel olarak elektrik içeren tüm alanları kapsar, çok geniş bir çalışma alanı vardır. Diplomada seçilen opsiyon yazmaz, kişinin tüm alanlarda yetkisi vardır. Mezunlara Türkçe ve İngilizce olarak iki diploma verilir, Türkçe diplomada elektrik-elektronik mühendisi yazar, İngilizce diplomada elektrik mühendisi yazar. Bazı üniversitelerde sadece tek diploma verilir, diplomada elektrik mühendisi yazar. Örneğin Hacettepe üniversitesi elektrik-elektronik mühendisinin diplomasında elektrik mühendisi yazar.

Türkiye'de alt dalların ayrı bölüm olarak açılması

Türkiye'de alt dalların branş olarak açıldığı bölümler de vardır; elektronik mühendisliği, elektronik ve haberleşme mühendisliği, elektrik mühendisliği gibi. Bu bölümler alt daldır, Türkiye'de alt dallar ayrı bölüm olarak açıldığı için yetkileri kısıtlanır, bundan dolayı iş alanları kısıtlanmış olur. Örneğin Türkiye'deki elektrik mühendisi yapay zeka üzerine bir alanda işe giremez. Yetkisi yoktur ya da elektronik mühendisi iç tesisat projesinde yetkisi olmaz gibi. Elektronik, haberleşme gibi alanların Türkiye'de iş alanları çok daha kısıtlıdır. Alt dalları elektronik mühendisliği, elektronik ve haberleşme mühendisliği bölümleri gibi Türkiye'de ayrı branş olarak okumak isteyen kişilerin, Türkiye'de rahat iş bulmaları için bu bölümlerde çok iddialı olması gerekmektedir. İyi bir konumda çalışmak için yurtdışı düşünülmelidir.

Elektrik mühendisliği ile ilgili bölümlerde üniversitelerin gelişen teknoloji ile laboratuvar malzeme ve araçlarını sürekli olarak zamana göre yenilemeleri gerekmektedir. Maalesef çok çok az üniversite buna dikkat etmektedir.

<< Önceki - Sonraki Sayfa >>

1 Yorum - Senin Görüşün Nedir?

#1 alan seçimi
-
eren
-
2019-03-04 00:04:04 0

Elektrik elektronik mühendisliğinde alan olarak elektriği seçersem. Elektrik mühendislerinden bir farkım olurmu

Görüşün Nedir?

Karakter Sayacı:
0