Türkçe Bilgi , Ansiklopedi, Sözlük

Çeşitli konularda makaleler içeren ve kullanıcıların yorum yazarak bilgi eklediği genel bilgi ve başvuru sitesi

Youtube

Kanalımıza abone oldunuz mu?

Youtube kanalımıza abone olarak hem sitemize destek olabilirsiniz hem de bilgilendirici videolarımızdan haberdar olabilirsiniz.

Hemen Abone Ol!

İletişim Bilgisi

Aşağıdaki bilgileri kullanarak site hakkında bize ulaşbilirsiniz

Telefon: +90 536 686 91 70

[email protected]

Herkese "Günlük Süt"

Hiçbir katkı maddesi bulunmayan günlük süt, anne sütüne en yakın olan, en besleyici süt çeşididir.



Süt, hiçbir gıda maddesinin tek başına karşılamayacağı, vücudun ihtiyaç duyduğu bütün besin maddelerini içerir. Günde 1 litre günlük süt tüketerek, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu temel besinlerin çok büyük bir bölümünü karşılayabiliriz.

Diğer süt çeşitlerine oranla daha fazla besin içeren günlük süt, pastorize süttür, yani pastörizasyon işleminden geçmiştir. Günlük süte uygulanan pastörizasyon işlemi sadece ısısal bir uygulamadır. Bu yolla, sütün besleyiciliğine zarar vermeden zararlı maddelerden arındırılmasını sağlanır. Bu nedenle, günlük süt anne sütüne en yakın, en besleyici süt çeşidi olma özelliğine sahiptir.

UHT yani uzun ömürlü sütün, günlük sütten farkı ise, uzun süre bozulmadan korunabilmesi için günlük sütten daha fazla ısısal işleme tabi tutulmuş olmasıdır.

Her gün mutlaka günlük süt!
Hangi yaşta olursak olalım, sağlıklı beslenmek, yani vücudumuzun ihtiyacı olan besinleri düzenli olarak alabilmek için her gün mutlaka günlük süt tüketmeliyiz.

Özellikle anne sütünden kesilen bebeklerin, çocukların ve bebek bekleyen hanımların günlük süt tüketmesi çok önemlidir.

Günlük sütün yüzde 30'u kalsiyumdan oluşur. Bir litre günlük sütteki kalsiyum miktarı, günlük kalsiyum ihtiyacımızdan daha fazlasını karşılar.

Kalsiyum 35 yaşımıza gelene kadar kemik gelişimimize katkıda bulunur; 35 yaşından sonra ise osteoporoz, yani kemik erimesine karşı kemiklerin gücünü korumasını sağlar.

Süt içmek istemeyen çocuklarınıza mutlaka günlük süt içirin. Hoş kokusu ve lezzetiyle günlük süt çocuklarımıza kendini mutlaka sevdirecektir. Ayrıca, görüntüsünü renklendirmek ve daha cazip hale getirmek için, günlük sütün içine muz, çilek vb. katı meyveler atabilirsiniz.

Markalı sütleri tercih etmeliyiz
Açıkta satılan sütler, besleyici olmamaları bir yana, sağlığımızı da tehdit ediyorlar. Bunlardan kesinlikle uzak duralım. Bu nedenle, hijyen açısından son derece güvenilir olan endüstriyel yani markalı sütleri tercih etmeliyiz. Çünkü endüstriyel süt üreticileri, süt hayvanlarının sağlık durumlarını denetler. Uygunsuz koşullarda üretilen sütleri kullanmazlar. Pastörizasyon işlemi ile hem sütte hijyen sağlar, hem de sütün besin değerini korurlar.

Açıkta satılan sütlerin olumsuz etkileri sadece sağılan hayvanın sağlığı ile de sınırlı kalmıyor. Bu gibi sütlere, sağım anından itibaren birçok mikrop ve pislik karışabiliyor. Bunlar da sütün kalitesini ve hijyenini bozuyorlar.

Hangi süt daha besleyici?
Peki UHT sütler besleyici değil midir? Besleyicidir ama günlük süt kadar çok değil. Onların da dayanıklılığı daha uzun sürelidir.

Günlük süt, 3-4 gün gibi bir süre dayanıklılığını korur. Bu kadar kısa süre dayanmasının nedeni içinde bulunan ve sağlıklı gelişimimiz için yararlı mikro organizmalardır. Diğer taraftan, günlük sütün içinde hiçbir katkı maddesi bulunmaz.

Günlük sütü kaynatmak besleyici değerinin düşmesine yol açar ve lezzetinde kayıplar olur. Günlük sütü ılıtabiliriz, ama kaynatmadan ve kullanım süresi geçmeden tüketmeye özen gösterelim.

Bunları Unutmayın!
- Bir bardak süt veya bir kase yoğurt ya da bir porsiyon peyniri mutlaka günlük olarak tüketmeliyiz.

- Çocukların, sütteki yağın sağlayacağı enerjiye ve vitamin A'ya ihtiyaçları olduğunu unutmayın.

- Bazı kişiler, sütün içerdiği laktoz maddesini sindiremezler, süt, bu kişilerde mide rahatsızlığı yaratabilir. Ancak çoğu kez de, içeceğiniz bir bardak süt mide ağrınızı, mide yanmanızı bir anda yok edip, sizi rahatlatabilir.

- Sütün içindeki maddeler, özellikle de yağ, kolestrol seviyesinin yükselmesine neden olabilir.

- Bazen, bazı besinlerle birlikte tüketilen süt ishale yol açabilir.

2 Yorum - Senin Görüşün Nedir?

#1 Meyveli süt
-
Sema
-
2017-06-01 01:19:47 +2

Merhaba. Meyveli sütü acil durumlarda az da olsa isittigimizda bir zarari olur mu?

#2 Teşekkür
-
Melike
-
2019-08-14 01:39:56 0

Merak ettiğim tüm soruların cevabını buldum ... teşekkür ederim

Görüşün Nedir?

Karakter Sayacı:
0