Türkçe Bilgi , Ansiklopedi, Sözlük

Çeşitli konularda makaleler içeren ve kullanıcıların yorum yazarak bilgi eklediği genel bilgi ve başvuru sitesi

Youtube

Kanalımıza abone oldunuz mu?

Youtube kanalımıza abone olarak hem sitemize destek olabilirsiniz hem de bilgilendirici videolarımızdan haberdar olabilirsiniz.

Hemen Abone Ol!

İletişim Bilgisi

Aşağıdaki bilgileri kullanarak site hakkında bize ulaşbilirsiniz

Telefon: +90 536 686 91 70

[email protected]

Gençlik ve Uyuşturucu

Gençlik ve Uyuşturucu

Genç olmak ve bir genci yetiştiriyor olmak hem bireysel hem de topyekün olarak çok büyük mücadelelerdir. Birçok genç için yasadışı madde kullanımı ve bağımlılığı, gençlik çağı manzaralarının bir parçası olmaktadır.

Uyuşturucu kullanan gençlerin çoğunluğunun uyuşturucu kullanacağı veya yetişkinlik dönemlerinde uyuşturucu bağımlısı haline geleceği gibi bir durum söz konusu olmamakla birlikte gençlikte uyuşturucu kullanımı çok riskli bir meseledir. Maddenin kötüye kullanımının çok küçük derecelerinin bile (örneğin, alkol, marihuana, ve uçucular) olumsuz sonuçları olabilmektedir. Uyuşturucu kullanımı ve bağımlılığından hayat alanları içinde en çok etkilenenler, tipik bir şekilde okul ve ilişkiler, özellikle de aile ilişkileridir.

Gencin uyuşturucuya ilgisinin arttığının işaret eden önemli şey uyuşturucu kullanımının gencin günlük hayatının bir parçası haline gelmesidir. Uyuşturucuyla haşır neşir olmak önceden önemli olan faaliyetleri ortadan kaldırır, ve gencin kendisine bakış açısı gerçekçilikten uzak ve yanlış yönlere doğru değişebilir. Arkadaş grupları bazen de dramatik şekilde değişebilir, ve aile üyeleriyle ilişkiler daha mesafeli ve çatışmalı hale gelebilir.

Bundan başka diğer kötü işaretler belli bir uyuşturucunun daha sık ve daha fazla kullanımını, veya daha tehlikeli bir uyuşturucunun, mesela kokain, amfetamin, veya eroin kullanımını içerir. Gençlikte ısrarlı bir uyuşturucu kullanımının süregelme durumu gencin çevresinde problemler olduğunu ve derhal ele alınması gerekliliğine işaret eder.

Gençlerde maddenin kötüye kullanımına ne sebep olur ?

Gençlik uyuşturucu problemlerinin tek bir sebebi yoktur. Uyuşturucu bağımlılığı zamanla gelişir; birden patlayan bir kullanım veya bağımlılık şeklinde başlamaz. Bir gençte uyuşturucu problemlerinin gelişmesinde değişik bir takım yollar vardır. Gençlerde uyuşturucu problemlerinin gelişmesine yol açan bazı etkenler şunlardır:

*Yetersiz ebeveyn gözetimi ve ikazı
*Ebeveynlerle çocuk arasında iletişim ve etkileşme eksikliği
*Uyuşturucu kullanımına karşı kurallar ve beklentilerin yetersiz tanımlanması ve yetersiz ifade edilmesi
*Düzensiz ve fazlasıyla ciddi disiplin
*Aile çatışması
*Gencin alkol ve uyuşturucu kullanımını destekleyen ebeveyn tutumu, ebeveyn alkolizmi veya uyuşturucu kullanımı

Birçok risk faktörlerine de dikkat etmek önem taşır. Bunlar:

*Yüksek heyecan arayışı
*Dürtüsel hareket etme
*Psikolojik sıkıntı
*Duygusal dengeyi sağlamakta zorlanma
*Akranlarının yaygın olarak kullandığı algısı
*Kullanmanın az zararlı olduğunun algılanması

Yardım gerektiğini nasıl anlarsınız ?

Genç çocuğun davranışsal veya uyuşturucu problemleri için kişi ne kadar erken önlem alınırsa o kadar iyidir. Bir ebeveyn, çocuğunun uyuşturucu kültürü deneyimi yaşamakta olduğunu veya dibine çekildiğini nereden anlar? Herşeyden önce bir ebeveyn iyi ve dikkatli bir gözlemci olmalıdır, özellikle de gencin hayatını oluşturan küçük detaylarda. Genel işaretler, mesela görünüşü, arkadaşları, veya fiziksel sağlığındaki dramatik değişiklikler soruna işaret ediyor olabilir. Eğer bir ebeveyn çocuğunun uyuşturucu içtiğine veya kullandığına inanıyorsa, işte gözlemesi gereken bir kaç önemli nokta:

*Uyuşturucu ve uyuşturucu teçhizatıyla ilgili fiziksel kanıt
*Davranış problemleri ve okulda zayıf notlar
*Duygusal uzaklaşma, kabuğuna çekilme, depresyon, veya yorgunluk
*Arkadaşlıklarda değişim veya yaşıtlardan aşırı etkilenme
*Düşmanca tavırlar, alınganlık, veya eviçindeki katılım düzeyinde değişiklik
*Okul sonrası ve haftasonu bulunduğu yerler hakkında yalan söyleme ve kaçamak yapmada artış
*Kişisel görünümüne ilgisinin düşmesi
*Kan çanağı gözler, akan burun, sık sık boğaz ağrısı, hızlı kilo kaybı fiziksel değişiklikler
*Ruh halinde, yeme içme ve uyuma alışkanlıklarında değişiklikler
*Dalgınlık ve hafıza problemleri

Ne tür tedaviler işe yarar ?

Bulgular, uyuşturucu problemlerinde en etkili tedavi yöntemlerinin aile terapisinin belli bazı formları olduğunu gösteriyor.

Vasıflı bir Evlilik ve Aile Terapisti gencin madde suistimali problemini değerlendirip ölçebilir ve sonra da genç için, ayakta veya yatarak tedaviyi içerebilen uygun tedavi yöntemini sağlayacaktır.

Terapi, gencin ebeveynleriyle ilişkilerine ilaveten, hayat alanlarının pekçoğuna odaklanacaktır. Ebeveynlerin gencin tedavisiyle alakadar olması gereklilik arzeder. İlişkiler gencin uyuşturucu problemleriyle savaşının kritik içerikleridir.

Çocuğuma madde suistimalinden korunması için nasıl yardım edebilirim ?

Ebeveynler ve velilerin, çocuklarının gelişimini, gençlik yılları boyunca etkileyebilecek bir güçleri olduğunun farkında olmaları gerekir.

Gençlik çağı aile hayatına yeni ve dramatik bir safha taşır. Öngörülen değişiklikler yalnızca gence ait değildir; ebeveynlerin de gençle ilişkilerini değiştirmeye ihtiyaçları vardır. Yaşam döngüsünün bu evresindeki mücadeleler konusunda, özellikle de alkol ve uyuşturucu denenmesi ve kullanımı ile ilgili olanlar konusunda ebeveynlerin proaktif olması en iyisidir. Kendilerinin de zamanında uyuşturucu veya alkolle sorunları olmuş olsa bile ebeveynler çocuklarına uyuşturucu kullanımı konusunda direkt konuşmaktan çekinmemelidir.

Ebeveynler, sigara, uyuşturucu ve alkol hakkında açıkça anlamı yok mesajlarını vermeleri için teşvik edilir. Çocuklar ve gençlerin, ebeveynlerin saptadığı kural ve beklentilerin, ebeveynlerin onlara duyduğu sevgi ve iyiliklerini düşünmelerinden kaynaklandığını anlamaları önemlidir.

Ebeveynler ayrıca, gencin arkadaşları ve sosyal aktiviteleriyle aktif olarak alakadar olmalı ve onlara ilgi göstermelidirler. Gençlerle kaliteli zaman geçirmek ve iyi örnek oluşturmak gereklidir. Uyuşturucu bağımlılığı gibi problemler gencin hayatında zaten varsa bile, ebeveynlerin ve ailelerin, gencin davranışı üzerinde olumlu etkileri olabilir.

Görüşün Nedir?

Karakter Sayacı:
0