Türkçe Bilgi , Ansiklopedi, Sözlük

Çeşitli konularda makaleler içeren ve kullanıcıların yorum yazarak bilgi eklediği genel bilgi ve başvuru sitesi

Youtube

Kanalımıza abone oldunuz mu?

Youtube kanalımıza abone olarak hem sitemize destek olabilirsiniz hem de bilgilendirici videolarımızdan haberdar olabilirsiniz.

Hemen Abone Ol!

İletişim Bilgisi

Aşağıdaki bilgileri kullanarak site hakkında bize ulaşbilirsiniz

Telefon: +90 536 686 91 70

[email protected]

Sulama İle İlgili Notlar

Bonsaiyi çok sulamak kadar susuz bırakmakta tehlikelidir.

İlk önce bonsai sulamak için bir ritim tutturmamalısınız. Ağaç su istediği zaman su verilir . Bunu sakın unutmayın.

Hava nemlidir 3 günde bir sulamanız gerekir. Hava çok kurudur her gün sulamanız gerekir.

Sulamadaki temel amaç toprağı sürekli nemli tutmaktır.Yalnız nemle ıslaklık birbirine karıştırılmamalı.

Bonsai toprak doyuncaya kadar sulandıktan sonra düzenli olarak nemi kontrol edilmelidir. Bunun için en iyi yöntem parmakla toprağı yoklamak.Toprak nemli ise sulama yapılmamalı.

Toprak ilk önce yüzeyden kurumaya başlar. Normalde 1-1.5 cm yüzey kuruyunca su verilmeli denir ama bu 1-1.5 cm de standart bir bilgi değildir.

Örnek vererek anlatayım; bendeki bir mini bonsainin tüm toprak derinliği 3 cm kadar. Bunun ben 1.5 cm sinin kurumasını beklersem ağaç susuz kalır ve kökleri kuruturum. Ben yüzey kuru görününce toprağı kontrol ediyorum. Bu kuruluk 1-2 mm ise su vermiyorum. Daha derine doğru kuruluk gitmeye başlayınca sulama zamanı gelmiştir ve su dibinden akıncaya kadar su veriyorum. Biraz ara verdikten sonra tekrar su dibinden akıncaya kadar su veriyorum. Amaç toprağı iyice suya doyurmak. Bu bazen 2 gün bazen 3 gün gidiyor. Ama sıcak günlerde aynı gün 2 kez suladığım oluyor.

Bu su iki şekilde kayboluyor:
1.si bu suyu bitki kullanıyor.
2.si su toprak yüzeyinden sürekli buharlaşıyor.

Yüzeyden su buharlaştıkça toprağın alt kısımlarındaki nem toprağa eşit oranda yayılıyor ve yüzey nemi tamamlanıyor. Baktığınızda yüzeyin nemli olduğunu hissediyorsunuz.

Öyle kritik bir an geliyor ki artık toprağın alt kısımlarının nemi üst kısımlardaki buharlaşmayı karşılayamayacak hale geliyor ve yüzeyden de buharlaşma devam ettiği için yüzey kurumaya başlıyor. Artık dikkatli olma zamanı gelmiştir. Yüzeyin biraz altına bakılmalı ve nemli olduğu görülmelidir. Yüzey ve yüzeyin altı belli derinlikten fazla nem kaybettiyse ( bu derinlik kullandığınız saksıya göre değişir, çok sığ saksılarda dediğim gibi birkaç mm dir) sulama zamanı gelmiştir. Toprak doyuncaya kadar sulanmalıdır.

Sulama tamamen el alışkanlığıdır. Bunu zamanla kazanacaksınız merak etmeyin. Bonsainizin başına da bir şey gelmesi sizi sakın yıldırmasın.

Görüşün Nedir?

Karakter Sayacı:
0