Türkçe Bilgi , Ansiklopedi, Sözlük

Çeşitli konularda makaleler içeren ve kullanıcıların yorum yazarak bilgi eklediği genel bilgi ve başvuru sitesi

Youtube

Kanalımıza abone oldunuz mu?

Youtube kanalımıza abone olarak hem sitemize destek olabilirsiniz hem de bilgilendirici videolarımızdan haberdar olabilirsiniz.

Hemen Abone Ol!

İletişim Bilgisi

Aşağıdaki bilgileri kullanarak site hakkında bize ulaşbilirsiniz

Telefon: +90 536 686 91 70

[email protected]

Model Uçak için gerekli malzemeler

Model Uçak için gerekli malzemelerBalsa: Dünyada, Balsa, Afrika ve Güney Afrika'nin Tropik ikliminde yetisen bir agaçtir. Güçlü lifleri ve çok hafif olmasi nedeniyle havacilikta en çok aranan malzemelerdendir. 19. yüzyilin baslarinda ilk uçaklar yapilmayn baslandiginda insa için balsa tercih edilmis ve güçlü motorlar yapilip hafif metaller piyasaya girene kadar uçak endüstrisinin temel malzemesi olmustur.
Modellerde balsa kullanmanin birçok avantaji vardir. Özellikle çok hafiftir. Dikine darbe almadigi sürece lifleri oldukça güçlüdür. Islenmesi ve tamirati kolaydir. bölgesinde yetisen ayni isimli agacin tahtasidir. Düsük yogunluklu (0,1 g/cm³) bu tahta düzgün lif yapili olup lifleri dogrultusunda basma ve çekme mukavemeti yüksektir. Jilet ve zimpara ile kolayca islenebilir.

Kontraplak: (Ing. Plywood veya kisaca Ply) Birkaç kat ince tahta levhanin lifleri dik açi yapacak sekilde üst üste yapistirilmasi ile üretilmis dayanimi yüksek tahtalardir. Yapildigi tahtalarin özelligine veya cinsine göre isimlendirilir. Ülkemizde, mobilyacilikta da kullanilan kavak agaci tahtasindan yapilmis 4 mm. kalinligindaki kavak kontraplaklar mevcuttur. Modelcilikte hafif tahtalardan yapilanlari "lite ply"; gövde destekleri, gövde yanlari, alt ve üstlerinde. Sert tahtalardan yapilanlari "birch ply"; özellikle yüksek dayanim gerektiren motor bölmesi, kanat orta birlesimi gibi yerlerde kullanilir.
Standart metrik ticari kalinliklar: 0,8 - 1,5 - 2,0 - 2,5 - 3,0 - 4,0 - 5,0 - 6,0 mm.
Standart inc. ticari kalinliklar: 1/64" - 1/32" - 1/16" - 3/32" - 1/8" - 3/16" - ¼" - 3/8"
Sert Agaçlar: Modelcilikte kullanilan sert agaçlar genellikle ihlamur (0,4 g/cm³), ladin, çam (0,5-0,6 g/cm³) ve gürgendir. Daha çok çita seklinde kullanilirlar. Kanat serenlerinde ladin veya çam, motor baglama yatagi olarak ta gürgen kullanilabilir. Gürgenden patlarli motor pervaneleri yontulabilir. Çam veya ladin çitalardan kumanda çubuklari ve kanat baglama pimleri yapiminda da yararlanilabilir.

Köpük (Styrophor): Insaatlarda yalitim islerinde kullanilan köpük levhalar, modelcilikte kanat yapiminda, su kizaklarinin yapiminda ve gövdelerde kullanilabilir. Elektrik akimi ile isitilan bir direnç teli kullanilarak, sablonlar yardimiyla levhalar kesilebilir. Biçak ve zimpara ile islenebilir. Genellikle üzeri balsa veya sert agaç levhalar yapistirilarak kaplanir. Bazi yapistiricilar köpügü eritebilir. Yogunlugu yüksek olanlari tercih edilir.

Cam Elyafi (Fiber Glass): Kanat birlesimleri gibi yerlerde yüzeye epoxy yapistiricilar kullanilarak kaplanan cam elyafi dayanimi arttirir. Sertlestirilmek istenen yüzeylere CA veya epoxy kullanilarak uygulanir. Cam elyafi ve polyester kullanilarak kalip üzerinde tüm bir gövde veya motor kaputu, tekerlek kapaklari yapilabilir.

Çelik Teller: Modelcilikte degisik çapta yuvarlak kesitli çelik teller; inis takimlari, kumanda çubuklari, kanat baglama çubuklari yapiminda kullanilir. Mengene ve çekiç kullanilarak veya özel aparatlar yardimi ile teller istege uygun bükülür.

Karbon Elyafi: Karbon elyafi, kumas veya çubuk seklinde son yillarda yüksek dayanimi ve hafifligi nedeniyle kullanilmaktadir. Yüksek devirli motorlarin pervanelerinde de karbon lifleri kullanilir. CA ve epoxy ile yapistirilabilir.

Kevlar: Kevlar da karbon gibi son yillarda çokça kullanilmaya baslamistir. Dayanimi çok yüksektir. Kumas olarak balsa üzerinde veya yalniz kullanilabilir. Kevlar lifleri kanat serenleri üzerine yapistirilarak çekme dayanimi arttirilabilir. Yapistirici olarak CA ve epoxy uygundur.
Ayrica model uçak yapiminda; bakir, pirinç, alüminyum borular, levhalar, cam elyafindan hazir levhalar kullanilabilir. Plastik yakit depolari, plastik veya alüminyum motor yataklari, plastik veya ahsap pervaneler, plastik kumanda yekeleri, levyeleri, tekerlekler vb. malzeme ise hazir olarak alinip uçaga takilir.

MODEL KAPLAMA MALZEMELERı

Plastik Film Isı ile yapıþtırılabilen yapıþkan sürülmüs plastik filmler de yıllardır model kaplama malzemesi olarak kullanılmaktadır. Hızlı ve kolay uygulanabilir olusu plastik filmi özellikle orta boy ve büyük modellerde tercih edilir yapmıþtır. Renkli filmin yapıþkanlı yüzeyi iskelete gelecek sekilde kaplanacak bölgenin üzerine yerleþtirilir, gerdirilerek birkaç noktadan ütü ile tutturulur, gerdirme ve tutturma iþlemine tüm çatı kenarlarına tutturma saðlanıncaya kadar devam edilir. Ütü ile içten disa dogru hareket edilerek film gerdirilir. Yüksek sicakliktaki günes isigi altinda filmin gevsememesi için son gerdirme saç kurutma makinesi ile sıcak hava üflenerek tekrarlanır. Film ile kaplanan yüzey tamamen izoledir ve yakıttan etkilenmez.Özellikle parlak renkli kaplama malzemelerinde yakıl ve güneþ ıþıðı etkisiyle renk deðiþimleri gözlenebilir. Plastik film üzerine ayni malzemeden farkli renkli süslemeler yine ütü kullanilarak yapistirilabilir.
Japon Kagidi: Uzun yıllardır modellerin kaplanmasında kullanılmaktadır. Kuru veya ıslak olarak kaplamada kullanılabilir. Her iki teknikte de önce çatı 50/50 oraninda selülozik tiner ile inceltilen selülozik mat vernik 3 kat sürülerek hazırlanır. Katlar arasında ince su zimparasi kuru olarak uygulanarak vernik tabakasının bir kalınlık olusturmasi önlenir. Kuru teknikte kaðıt, yüzeye kuru olarak kaðıt yapıþtırıcısı (duvar kaðıdı yapıþtırıcısı) kullanılarak yapıþtırılır. Yapıþtırıcı kuruduktan sonra kaplanan kaðıt su püskürtülerek gerdirilir ve kuruduktan sonra 50/50 vernik-tiner karıþımı yüzeye 1-3 kat uygulanır. Katlar arası zımpara yapılır. Islak teknikte ise kaðıt su dolu bir kapta tamamen ıslatılır. Hazırlanan yüzeye gerdirilerek yayılır ve yapıþtırma kenarlara vernik-tiner karıþımı sürülerek yapılır. Kuruyarak gerilen kaðıt kaplı yüzeye yine karıþım sürülür ve katlar arasi zimpara yapilir. Istenirse model boyanir. Patlarli motorlu modellerde tüm model yüzeyi yakittan korumak için polyester esasli vernik (Parke laki vb.) ile kaplanmalidir.
Polyester Kaðıt: Kaðıt dokusunda polyester filmlerdir. Yapistirma ve kaplama teknigi kuru kagit kaplama teknigi gibidir, ancak yapıþtırıcı malzeme 50/50 vernik-tiner karısımı veya özel yapıþtırıcısıdır ve gerdirme iþlemi ütü ile yapilir.

El Aletleri ve Tezgah:
Modelinizi seçip yapim için gerekli malzemeleri aldiktan sonra bu modeli Insa etmeye uygun bir yere ve bazi el aletlerine ihtiyaciniz olacaktir. Öncelikle düz bir yüzeye, bir tezgaha ihtiyaciniz olacak. Bu is için mutfak tezgahi pek uygun bir seçim degildir. Ancak kendiniz, iyi bir tezgah yapabilirsiniz. Ideal ölçüler söyledir; 80 cm yükseklik, 150 cm uzunluk, 75 cm genislik. Tezgahinizin yüzeyi, igne batirmaya müsait yumusak bir agaçtan olmalidir. Yapim sirasinda gerekli el aletleri de sunlardir: Pense, yan keski, kil testere, maket biçagi, yildiz ve düz tornavida, zimpara (150, 200,280, 400,.., 1000), cetvel,gönye, rende, model ütüsü veyâ seyahat ütüsü, maket matkabi veya normal matkap . Ayrica balsa dolgusu,yagli kagit (veya aydinger),alkol ve seloteyp gibi malzemeleri de hazir bulundurmakta fayda vardir.
Insaya Baslama:
Modelinizi yapmaya baslamadan önce planlarinizi tezgahin üzerine serin ve üzerini yagli kagit ile örtün. Bu yolla, modelinizin planlara yapismasini önlersiniz. Sonra planlan dikkatlice inceleyin ve varsa modelin el kitabini okuyun. Böylece modelde kullanilan parçalara asina olursunuz. Sira, kit içindekiparçalan gruplamaya geldi. Kit içindeki parçalari kutudan çikartin ve gövdekanat vs. seklinde gruplayin. Parçalarin eksik olup olmadigini kontrol kontrol 1edin.
Dikkat Edilecek Noktalar:
Modelin yapimi sirasinda sunlara özellikle dikkat edin;
- Birbirinin ayni olarak insa edilmesi gereken parçalarin birbirinin tamamiyla ayni olmasi gerekir.
- Inis takimlari modelinizin en çok darbe yiyecek yerlerinden biridir. Bu nedenle mutlaka epoksi ile yapistirin ve yeteri kadar saglam oldugundan emin olun. Eski modelciler inis sirasinda 4-5 mm'lik çelik inis takimi çubuklarinin ne hale gelecegini bilirler. Sag ve sol kanadi birbirlerine yapistirirken çok dikkatli ölun. Mutlaka 30 dk'lik epoksi kullanin ve en az 24 saat kurumaya birakin.
- Planlarla modelin el kitabi veya fotograflari arasinda bir fark varsa planlan dogru kabul edin.
- Modelinizi kaplamadan önce kanat dengesini mutlaka kontrol edin. Bir dengesizlik varsa kursun agirlik kullanarak bunu giderin. Bu sizin ilk modelinizse planlara sadik katin, modeli modifiye etmeye çalismayin.
Modelinizi, üreticinin tavsiye ettigi sira içinde insa edin. Ilk modelinizi yaparken yardim istemekten çekinmeyin. Utmayin ki insa sirasinda dogu yapilmayan bir seyi sonradan düzeltmek ya çok zor olacaktir ya da mümkün olmayacaktir.
-Model insasi sırasında modelinizin kazalar sirasinda hasar gorebilecek bolgelerinin insasında iki kere dusunun.Kırılması gereken parcaları ornegin kanat vidalarını ve yekeleri plastik malzemelerden kullanın. Metal kanat vidaları kırılamayacagi icin kanat kirilacaktir. Plastik kırlırsa kanat kurtulur.

1 Yorum - Senin Görüşün Nedir?

#1 üçak
-
ceren
-
2016-02-23 21:11:12 +2

güzellllllllllllllll birrrrrrrrr anlatımmmmm

Görüşün Nedir?

Karakter Sayacı:
0