Türkçe Bilgi , Ansiklopedi, Sözlük

Çeşitli konularda makaleler içeren ve kullanıcıların yorum yazarak bilgi eklediği genel bilgi ve başvuru sitesi

Youtube

Kanalımıza abone oldunuz mu?

Youtube kanalımıza abone olarak hem sitemize destek olabilirsiniz hem de bilgilendirici videolarımızdan haberdar olabilirsiniz.

Hemen Abone Ol!

İletişim Bilgisi

Aşağıdaki bilgileri kullanarak site hakkında bize ulaşbilirsiniz

Telefon: +90 536 686 91 70

[email protected]

Bu bahar en güzel balkon sizinki olsun



Kış boyunca hayalini kurduğumuz sıcak günlerle birlikte, balkon ve teras sefası sürebileceğimiz zamanlar da geldi çattı. Balkon sefalarınızı renklendirmek, doğanın bir parçasını balkonunuza taşımak istiyorsanız Cem Botanik'ten Ziraat Mühendisi Melek Aydın'ın bazı önerileri var.

Nihayet ruhumuzu ve içimizi ısıtan güneş, o sıcak yüzünü gösterdi. Güneşin gülümseyen yüzüyle birlikte doğa, canlı renklere bürünürken birden kendimizi çiçeklerle dolu bahçe ve teraslarda buluverdik. Ya da en azından balkonlarımızda! Şehir yaşamını göz önüne alırsak kocaman bahçe ya da teraslarımız olmasa da mütevazı balkonlarımızı rengarenk çiçeklerle cennete dönüştürebiliriz. Tabii o güzelim çiçeklere nasıl bakmamız gerektiğini bilirsek. Cem Botanik'ten Ziraat Mühendisi Melek Aydın, yaz aylarında en çok tercih edilen bitkiler ve bakım şartlarını uzun uzun anlattı bizlere. Balkonunuzu süslemeye bu sene moda olan çiçekli bitkilerden başlayabilirsiniz. "Çiçeğin de modası mı olurmuş" demeyin, nasıl ki bir giyim ve aksesuvar modası varsa çiçeklerin de modası var. Bu yılın gözde çiçeklerini Melek Aydın şöyle sıralıyor: "Non Stop Begonya, Yeni Gine Camgüzeli, fide olarak Camgüzeli ve Begonyalar, minyatür güller, Margritler yani papatyalar, Solanumlar, Begonviller..."

Aydın, Begonya, Solanum, Margrit, Begonvil ve minyatür güllerin özellikle öğleden sonra güneşini mutlaka görmesi gerektiğini söylüyor. Fide Camgüzeli ve Yeni Gine Camgüzeli ise sadece sabah güneşi alan yerlerde yetiştirilmeliymiş.

Yazın bitki bakımının püf noktaları

Çiçek severlerin ortak sorunudur tatildeyken çiçekleri kimin sulayacağı. Ya komşulara anahtar bırakılır gelip sık sık sulaması için, ya da çiçekler komşuya bırakılır. Aydın, burada bilmemiz gereken en önemli noktayı şöyle anlatıyor: "Çiçekli bitkiler dışında yeşil yapraklı bitkiler, genelde uzun süre suyu bünyelerinde muhafaza edebilirler. Tatile gitmeden birkaç gün öncesinden bitkilerinizi sulamanız gerekir. Saksı tabağında biriken su bir günden fazla tabakta kalmamalı. Bitkinin suyu emeceği kadar sulama yapılmalı. Tabakta haftalarca kalan fazla su bitkinin köklerinin çürümesine sebep olur. Ortalama yeşil bir bitki iyi sulandıktan sonra yaklaşık 15-20 gün susuz kalabilir. Tabii bu durum bitkinin türüne bağlı olarak değişir." Bahçelerin kesinlikle akşam saat 21:00 den sonra sulanmaması gerektiğinin altını çizen Aydın, bu saatte yapılan sulamanın, çimlerin hastalanmasına sebep olacağını açıklıyor. Bu nedenle sulamayı sabah erken saatlerde, 05:00 ile 07:00 arasında yapmakta fayda var.

Bitkiler nasıl kombine edilir?

Balkon ve terasınızı bitkilerle çok daha estetik bir görüntüye kavuşturmak niyetindeyseniz, uzun boylu bitkileri köşelerde kullanıp, bu bitkilerin önüne de kademeli olarak orta ve küçük boylu bitkileri yerleştirebilirsiniz. Çiçekli mevsimlik bitkilerde çanak saksılar kullanılırsa, daha estetik bir görüntü oluşturur. Renk kompozisyonu oluşturulurken, gözleri yormayacak ve kullanacağınız renk uyumuna paralel bir kompozisyon oluşturmalı. Mat bir görünüm istemiyorsanız, canlı ve birbirine yakın renkler tercih edin. Ayrıca bitkileri satın alırken terasınızın ışık konumunu düşünerek hareket etmenizde yarar var. Unutmayın, alacağınız bitkiyi koyacağınız yer ve mekanın şartları, o bitkinin yaşamının devam etmesi için en az su kadar önemli.

Meyve ağacınızı yetiştirebilirsiniz

Kim istemez ki kendi yetiştirdiği meyve ağacından meyve yemeyi! Ancak meyve ağaçları, normal şartlarda balkonlarda değil bahçelerde yetiştirebileceğimiz bitkiler. Fakat son yıllarda tarımda yapılan bilimsel çalışmalar neticesinde artık bu mümkün. Bu nedenle, balkon ve teraslarımızda bodur meyve ağaçlarını saksılarda yetiştirebiliriz. Mesela armut, elma, limon, mandalina... Fakat Ziraat Mühendisi Melek Aydın, bu tür bitkileri saksılarda yetiştirirken, bahar ve yaz aylarında çiçek ve meyve oluşumunu destekleyecek gübreler verilmesi gerektiğini vurguluyor. Ayrıca toprak kurudukça sulaması yapılmalı, hastalık ve zararlı durumuna göre ilaçlamaları eksik edilmemeli.

Kaynak : Sabah

Görüşün Nedir?

Karakter Sayacı:
0