Türkçe Bilgi , Ansiklopedi, Sözlük

Çeşitli konularda makaleler içeren ve kullanıcıların yorum yazarak bilgi eklediği genel bilgi ve başvuru sitesi

Youtube

Kanalımıza abone oldunuz mu?

Youtube kanalımıza abone olarak hem sitemize destek olabilirsiniz hem de bilgilendirici videolarımızdan haberdar olabilirsiniz.

Hemen Abone Ol!

İletişim Bilgisi

Aşağıdaki bilgileri kullanarak site hakkında bize ulaşbilirsiniz

Telefon: +90 536 686 91 70

[email protected]

Francisco Franco

Francisco "El Caudillo" Franco.Francisco Paulino Hermenegildo Teódulo Franco y Bahamonde, İspanyol General ve Devlet Adamı (Ferrol 4 Aralık 1892 - Madrid 20 Kasım 1975 )

1910 da Toledo Piyade okulunu bitirdi. 1912 den 1927 ye kadar FasRif Savaşı nı kazandı. 1926 da generalliğe terfi etti.1933 te Balear adalarınaKanarya Adalarına sürüldü. 1936 da milliyetçi hükümet darbe yapınca darbeden yana bir bildiri yayınladı ve Sanjurjo nun ölümünden sonra Faşist hareketin başına geçti. (bkzİspanya İç Savaşı) 30 Ocak 1938 de devlet ve hükümet başkanlığı ile kara ve deniz kuvvetleri başkomutanlığına getirildi. El caudillo (lider) sıfatıyla ispanyol devletine Falanj ın siyasal ilkelerinden esinlenerek otoriter bir yapı kurdu. Ordu, kilise ve büyük toprak sahiplerinin desteğiyle her türlü muhalefeti susturdu. BaskKatalonya da bölgesel özerkliğe tümüyle son verdi. İç Savaş döneminde kendisine destek çıkan hitlerci ve faşist rejimlerden yana çıkarak 1939 da Antikomintern Paktı imzaladı. İkinci Dünya Savaşı çıkınca İspanyanın tarafsızlığını ilan ettiysede 1940'ta Hendaye de Hitlerle görüştü(sağda) ve Tanca yı işgal etti. ta görev yaparken Abdülkerim e karşı savaşan yabancı lejonunu komuta etti, Fransız kuvvetleriyle birlikte (1923-1927) gönderildi. Aynı yıl sağın zaferi üzerine geri çağırılarak genelkurmay başkanlığına getirildi ve Asturias maden işçilerinin grevini bastırdı. 1934 te Halk cephesi iktidara gelince bölgesinde ve
1942 de Doğu Cephesine Sovyetlere karşı "Mavi Tümen"i yolladı, Almanlar gerilemeye başlayınca Müttefiklere yaklaşmak için Tancayı boşalttıysa da müttefiklerin kendisine düşmanca davranmaları İspanya'nın BM e girmesini önledi. 1947 de "Katolik ve Sosyalist bir devlet" olarak tanımlanan İspanyayı yeniden bir krallığa dönüştüren veraset yasasını kabul ettirdi ve kendisini devletin ömür boyu koruyucusu ve kral naibi atadı. 1953 te ABD ile İspanyanın 1955 te BM ye 1958 de Avrupa Ekonomik İşbirliği Teşkilatına girmesini kolaylaştıran iktisadi ve askeri anlaşmalar imzalayarak ABD ye askeri üsler verdi. 1969 da tahtının varisi olarak Alfonso XIII ün torunu Juan Carlos u gösterdi. Ölümü üzerine Juan Carlos 30 Ekim 1975 te devlet başkanlığı yetkilerini aldı.

Görüşün Nedir?

Karakter Sayacı:
0