Türkçe Bilgi , Ansiklopedi, Sözlük

Çeşitli konularda makaleler içeren ve kullanıcıların yorum yazarak bilgi eklediği genel bilgi ve başvuru sitesi

Youtube

Kanalımıza abone oldunuz mu?

Youtube kanalımıza abone olarak hem sitemize destek olabilirsiniz hem de bilgilendirici videolarımızdan haberdar olabilirsiniz.

Hemen Abone Ol!

İletişim Bilgisi

Aşağıdaki bilgileri kullanarak site hakkında bize ulaşbilirsiniz

Telefon: +90 536 686 91 70

[email protected]

Yahya Akengin

Yahya Akengin (1946- ) Yazar ve şair.

Bayburt'ta doğdu. Erzurum Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümünü bitirdi, daha sonra edebiyat lisansını tamamladı.1967'de başladığı edebiyat öğretmenliğini orta öğretimde, Gazi Eğitim Enstitüsü'nde ODTÜ'de sürdürdü.1979'da Kültür Bakanlığı Baş Müşavirliği'ne, 1985 yılında TRT Ankara Radyosu Tiyatro ve Eğlence Yayınları Müdürlüğü'ne atandı, TRT Televizyon Dairesi başkanlığı uzmanlığında bulundu.Şiir,roman ve tiyatro türlerinde 15 eseri yayımlandı.Eserleri dolayısıyla 9 ödül aldı.1992 yılında "Oğuz dede" Romanına Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Sanat Ödülü verildi.Sarkaç romanı ise İstanbul Tuzla Belediyesi 700.Yıl roman armağanlarını kazanan eserler arasına girdi.

Yahya Akengin, aynı zamanda yazarların Meslek Odası konumundaki İLESAM (Türkiye İlim ve Edebiyat Eserleri Sahipleri Meslek Birliği) ‘nin başkanlığını yaptı.Halen Türk Dünyası Yazarlar ve Sanatçılar Vakfı (TÜSAV) başkanı.

1968 yılında başladığı yazı hayatını Hisar, Türk Edebiyatı, Doğuş Edebiyatı, Milli Kültür,Boğaziçi ve Türk Dili Dergilerinde sürdürdü. Baı günlük gazetelerde de tiyatro,sinema,kitap eleştirileri ve gezi notları yayınlandı,Eserleri çeşitli Üniversitelerde lisans tezi olarak ele alınan Akengin birçok uluslararası toplantılara Türkiye'yi temsilen katıldı.(Struga şiir festivali,Liege Şiir Bienali,Bağdat Mirbet Şiir Festivali,Ttaristan Şiir Bayramı vb.)

Türkiye radyolarında çok sayıda Radyo Tiyatrosu yayınlanan Akengin‘in senaryo çalışmaları da bulunmaktadır.1980 - 1985 yılları arasında Bakanlıklar arası Film ve Senaryoları Değerlendirme Kurulu Üyesi olarak görev yaptı.

Akengin ‘in eserlerine M.E.B. Talim Terbiye Kurulu Kararıyla Lise ders kitaplarında yer verilmektedir. "Eski Çarıklar" ve"Aile Bağları" İsimli Tiyatro Eserleri Türkiye'nin hemen her yerinde ve KKTC ‘de sahnelendi.

Eserleri;
Aşka Verilmiş Muhtıra
Oğuz dede - 1992 Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Sanat Ödülü
Sarkaç - İstanbul Tuzla Belediyesi 700.Yıl roman armağanı
Eski Çarıklar - tiyatro eseri
Aile Bağları - tiyatro eseri

Ek Bilgi
Yahya Akengin Şiirleri

1 Yorum - Senin Görüşün Nedir?

#1 Sananebanane
-
Misafir
-
2017-02-26 17:30:37 +1

Çok güzel ellerinize sağlık. Çok işime yaradı...

Görüşün Nedir?

Karakter Sayacı:
0