Türkçe Bilgi , Ansiklopedi, Sözlük

Çeşitli konularda makaleler içeren ve kullanıcıların yorum yazarak bilgi eklediği genel bilgi ve başvuru sitesi

Youtube

Kanalımıza abone oldunuz mu?

Youtube kanalımıza abone olarak hem sitemize destek olabilirsiniz hem de bilgilendirici videolarımızdan haberdar olabilirsiniz.

Hemen Abone Ol!

İletişim Bilgisi

Aşağıdaki bilgileri kullanarak site hakkında bize ulaşbilirsiniz

Telefon: +90 536 686 91 70

[email protected]

Hadislerle İslamda Hoşgörü Ve Kolaylık

Makale Sayfaları
Hadislerle İslamda Hoşgörü Ve Kolaylık
Sayfa 2
Sayfa 3
HADİSLERLE İSLAMDA HOŞGÖRÜ VE KOLAYLIK

Yazar: Doç. Dr. Talat SAKALLI
Yayınevi: Çağlayan Yayınları


I. BÖLÜM

RAHMET PRENSİBİ


İslam rahmet dinidir. Rahmetin “mağfiret” manası da vardır. Firûzâbâdi'ye rahmet kelimesi Kuran'da yirmi ayrı manada kullanılmıştır. Anneye ve diğer canlılara verilen rahmet duygusu Allah'ın(cc) sonsuz rahmetinin yüzde biri ancaktır. Allah(cc), rahman sıfatıyla insanları ilgilendirir “Rahm'i ve sıla-i rahmi” emreder. “Ben Rahmanım, rahmi yarattım, bu isimden ona bir isim ayırdım, seninle ilişkisini kesmeyenle, ben de ilişkimi kesmem, seninle sıla-i rahim yapmayana ben de yapmam”. Rahman sıfatıyla akrabalık bağının önemi vurgulanmıştır.

Rahman sıfatı yalnız Allah için kullanılır, rahim başkası içinde kullanılır. Bu sıfatın ayrımı “Dünyanın Rahmanı, Ahiretin Rahim'i” şeklinde kullanılır. Rahman geniş manalıdır. Allah'dan rahman sıfatıyla büyük şeyler (iman, cennet), Rahim sıfatıyla küçük şeyler istenmelidir.

Efendimiz' in (sav) gönderiliş gayesi de rahmettir. O, rahmetle kalplere girmişti. “Allah'ın (cc) rahmeti sayesinde onlara yumuşak davrandım. Eğer kaba ve katı kalpli olsaydın etrafında dağılır giderdi......”(Ali İmran,159), cihatla emredilinceye kadar rahmetle davrandı, cihat emredilince de cihadın gereğini yaptı. “Ben lanet edici olarak gönderilmedim, büyük-küçük her kusur için size rahmet olarak gönderildim” buyuran efendimiz (asm), canavar ruhlu bir kavimden medeni bir toplum çıkarmıştır ayrıca “Hoşgörülü haniflik ile gönderildim, kim benim sünnetime muhalefet ederse benden değildir” buyurarak dinin evrenselliğini ve kolaylığı belirtmiştir.

KÜÇÜKLERE MERHAMETİ

“Küçüğümüze merhamet etmeyen, büyüklerimizi tanımayan bizden değildir”, “Merhamet etmeyene, merhamet edilmez”, çocuklarını hiç öpmeyen bedeviye “Allah kalplerimizden merhameti çıkardı ise ben ne yapabilirim ki” buyurması; Oğlu İbrahim'i, süt annesinin yanında ziyaret etmek için, Medine'nin bir ucuna gidip, İbrahim'i öpüp koklaması; Hz. Hasan ve Haz. Hüseyin'i sırtına alıp namaz kılması; Köle bile olsa anne ile çocuğun arasının açılmaması, ayrılmamasını emretmesi, küçüklere olan merhametinin birer nümü nesidir

İBADET VE MUAMELATTA RAHMET

İbadetlerde, fakat ölçüsünde mükellef kılınma, prensibi hakimdir. İlk olarak, haram ve helal kılma yetkisi şariye aittir ağır yük ve takat üzerinde sorumluluğu ve böyle bir konuda gayretkeşliğe düşeni Hz. Peygamber (sav) hoş karşılamıyordu. “Müslümanların en büyüğü günahkarı haram olmayan bir şey hakkında soru soran ve sorusundan dolayı yeni bir haramın ihdasına sebep olan kişidir”.

Çok soru sorma ve kendini ilgilendirmeyen konuda tekellüfe girme mekruhtur. “Ey iman edenler açıklandığı zaman hoşunuza gitmeyecek şeyleri sormayınız...”(Maide,101).

İbadete tekellüf eden kadına Efendimiz (asm) “Allah hiç usanmaz ta ki siz usanırsınız, bıkarsınız. Gücünüz nispetinde ibadete sarılıp, ona tahammül ediniz”.

Visal orucunu da nehy edilmiştir.

Efendimiz iki şey arasında muhayyer kaldığında, günah olmayan kolayını seçerdi.

KÖLELERE MERHAMET

İslam, değişik cezalarda köleyi hürriyetine kavuşturmayı ilk sıraya koymuştur.

a- Kölem, cariyem denmez, oğlum, kızım denebilir,

b- Köleler kardeşlerinizdir. Yediğinizden yedirin, giydiğinizden giydirin,

c- Köle-efendi bir kaptan yemek yiyebilir,

d- kölelerin talim ve terbiyenin yapılması,

e- Dövmede ise yüzüne vurmama

Cevdet Paşa “Müslümanlıkta köle almak, köle olmaktır”, demiştir.

HAYVANLARA MERHAMET

Hayvanların hayat hakkı kutsaldır, zararı olmadıkça dokunulmaz. “Haksız yere bir serçeyi öldürene, Allah kıyamet gününde hesap soracaktır”(Hadisi Şerif)

Kedisini hapsederek öldüren kadının cehenneme gitmesi, hayvanın boğazlanırken bıçağın keskin olması ve hızlı kesilmesi, hayvanın canlı iken bir uzvunun kesilmemesi emredilmiştir.

“Her canlıya iyilik yapana sevap vardır.”(Hadisi Şerif)
<< Önceki - Sonraki Sayfa >>

Görüşün Nedir?

Karakter Sayacı:
0