Türkçe Bilgi , Ansiklopedi, Sözlük

Çeşitli konularda makaleler içeren ve kullanıcıların yorum yazarak bilgi eklediği genel bilgi ve başvuru sitesi

Youtube

Kanalımıza abone oldunuz mu?

Youtube kanalımıza abone olarak hem sitemize destek olabilirsiniz hem de bilgilendirici videolarımızdan haberdar olabilirsiniz.

Hemen Abone Ol!

İletişim Bilgisi

Aşağıdaki bilgileri kullanarak site hakkında bize ulaşbilirsiniz

Telefon: +90 536 686 91 70

[email protected]

Klima arızası ve bakımı



Klima arızası ve bakımıKlimanız soğutmuyorsa, gazı bitmiş olabilir. Gazın bitme nedeni ise, gaz borularındaki bir çatlaktan gaz kaçağı olmasıdır. Bu gibi durumlarda, gaz kaçağının tespit edilmesi, daha sonra da gazın tamamlanması gerekir.

Klima radyatöründe arıza olması, radyatör pervanelerinden birinin arızalanması da klimanın düzgün çalışmasını engeller. Radyatör üzerinde birikmiş toz, ölü böcekler, yapraklar da klimadan verim almayı engeller. Soğutmadan azami verimin alınması için periyodik kontroller sırasında bu tür birikimleri temizlemek gerekir.

Klimanın düzenli çalışması için, kompresör tahrik kayışının gerginliğinin ayda bir kez serviste kontrol edilmesi gerekir. Yetkili servislerde, tahrik kayışının gerginliğini kontrol etmek için aşağı doğru bastırılıyor. Kayış normalden fazla gevşekse, klima yeterince soğutmaz.

Arıza nasıl tespit edilir?
Klimanız arızalıysa veya yeterince soğutmuyorsa mutlaka bir servise ya da klima tamirhanesine gitmelisiniz. Serviste klima arızası şöyle kontrol ediliyor:

* Klima gaz borularında gaz kaçağı olup olmadığı kontrol ediliyor. Gaz kaçağı varsa, kaynağı tespit edilir.

* Gaz kaçağı yoksa, klima radyatörünün üzerinde pisliklere ve radyatörün korozyon nedeniyle tıkanıp tıkanmadığına bakılır.

* Radyatörde sorun yoksa, radyatör pervaneleri kontrol edilir.

Gaz kaçağı veya diğer arızalar tamir edildikten sonra, özel bir cihazla klimanın gazı tamamlanıyor. Böylece otomobilinizdeki sorunsuz klimanızla bunaltıcı sıcaklarda serin serin seyahat edebileceksiniz.

Klimayı çalıştırırken nelere dikkat etmeli?

* Otomobilin motoru çalıştırılmadan ve motor ısıtılmadan kesinlikle klima açılmamalı.

* Isınmış havanın hızla dışarı çıkabilmesi için camlar kısa bir süre açık tutulmalı.

* Klima çalıştığı zaman kalorifer düğmesi soğuk konumunda olmalı.

* Motor çalıştıktan sonra klima önce düşük devirde, istenilirse daha sonra yüksek devirde çalıştırılmalı.

* Klima açıldığında havanın sürücü ve yolculara direkt gitmemesine dikkat edilmeli. Üflemeler tabana ve camlara verilmeli.

İdeal klima bakımı nasıl olur?

* Klimanın verimli çalışmasını sağlamak için belirli periyotlarla kontrol ettirilmeli.

* En az 6 ayda bir soğutma gazı kontrol edilmeli.

* Klimada arıza olduğunda yetkili olmayan kişi ve kuruluşlara kontrol ettirilmemeli. Yetkili servislere götürülmeli.

* Klimada hangi gaz kullanılıyorsa, gaz yenilendiğinde de aynı gazı kullanılmalı. Sistem elemanlarıyla uyumlu olmayan gazlar kullanılmamalı.

* Kış olsa bile klima donanımının sürekli olarak randımanlı çalışmasını sağlamak için ayda bir kez en az 10 dakika klimayı çalıştırmalı.

8 Yorum - Senin Görüşün Nedir?

#1 Klimam sogutmuyor
-
Deniz
-
2016-06-18 03:52:01 +10

T5 transporterim var klimaciya gosterdim bumlarda kayis yok flat gibi bir seyle direk bagli dediler radyator dikanmis ve kopresorunu bozmus olabilir tamiri 1750 tl dediler boyle sorun dogrumudur yoksa yanlismi soyledi yamirci yardimci olursaniz sevinirim

#2 Klima motoru calismiyor
-
Hakan
-
2016-07-24 20:03:54 +7

2004 opel vectra klima motoru bi calisiyor bi calismiyor.klima motorundan arac motoruna giden kabloyu gerdirdigimde calisiyor.1.2 dk sonra tekrar kapaniyor.sorun nedir sizce.beyinle alakali dediler ama pek guvenmedim

#3 Audi a6 c6
-
Ferhat
-
2017-05-27 23:56:35 +18

İyi akşamlar..
Aracım 2007 model 3.0 quatto
Kalorifer ayarlarını 16 dereceye ayarladığımda Aracın sol göz,orta 2 göz ve şöför tarafı alt bözlerden soğuk üflüyor..torpidonun sağ gözü,sağ cam tarafı ve arka yolcu bölümleri aşırı sıcsk üflüyor..ve klima yeterli derecede soğuk üflemiyor..
Bhnunla ilgili gittiğim servisin açıklaması şu oldu..
Kalorifer kazanındaki klapelerde arıza olduğunu,sıcak kapak kapanmadığı için bu sorunu yaşadığımı söyledi..torpido sökülüp kazanın klapeleri tamir edilecekmiş..sizin öneriniz nedir?

#4 soğutmuyor
-
muzaffer
-
2017-06-30 08:49:26 +1

renault master araç üstü klima safkar marka yeni kompresör takıldı gaz verildi sistem çalışıyor ama derece düşmüyor yeterince soğukluk gelmiyor

#5 klima
-
sedat
-
2017-07-24 21:28:22 0

2001 opel vwctra confort . aracım klimasını herşeyini yaptırdım ama üflemesi az ve az soğutuyor ustalara götürdüm yapamadılar lütfen yardım edermisiniz

#6 Klima
-
Mehmet
-
2017-08-06 06:23:24 +6

Aracım focus kaloriferi açtığımda klima motoru devreye girip çıkıyor bu nedendir acaba

#7 Opel astra g klima sorunu
-
Muhammed
-
2017-08-08 23:51:04 +2

Aracımın kliması çalışmıyordu elektrkçi tam 300 tl aldı üç parça değişti snra aradan bir ay geçti klima bir devreye giriyor bir girmiyor gazı köklersem giriyor bir kaç saniye sizce sorun nedendir beyinden dediler güvenemedim ?

#8 Korsa 99 b kasa
-
Hiseyin
-
2018-06-06 11:45:35 0

Kilima acmiyor dugme kendi kedine acip kapatıyor bu şekilde sogutma yapmiyor lutfen yardimci olurmusunuz

Görüşün Nedir?

Karakter Sayacı:
0