Türkçe Bilgi , Ansiklopedi, Sözlük

Çeşitli konularda makaleler içeren ve kullanıcıların yorum yazarak bilgi eklediği genel bilgi ve başvuru sitesi

Youtube

Kanalımıza abone oldunuz mu?

Youtube kanalımıza abone olarak hem sitemize destek olabilirsiniz hem de bilgilendirici videolarımızdan haberdar olabilirsiniz.

Hemen Abone Ol!

İletişim Bilgisi

Aşağıdaki bilgileri kullanarak site hakkında bize ulaşbilirsiniz

Telefon: +90 536 686 91 70

[email protected]

Motosiklet e Dörtlü Flaşör Yapımı

Günümüzde birçok motosiklet modelinde dörtlü flaşör standart olarak sunulmaya başlansada, motosikletlerin birçoğunda dörtlü flaşör standart değildir.

Ama dörtlü flaşör olmayam motosikletimize bu özelliği katmak hiçde zor değildir.

Şimdi sizlere bunu nasıl yapabileceğimizi aşağıda bulabilirsiniz ;

Motosikletimize dörtlü flaşör özelliği katabilmemizin iki yolu vardır. Oldukca basit ve masrafsız olan birinci yöntemden başlayalım ;


Bize lazım olan malzemeler bir adet buton (swich) ve biraz kablo. Evet hepsi bu kadar. Şimdi nasıl yapacağımıza gelelim ;


Olayın mantığı şu : sağa yada sola sinyal verdiğimizde iki adet sinyalimiz yanıp sönmeye başlar, o esnada kapalı olan diğer iki sinyalimizin (+) uçlarına yanmakda olan sinyallerin (+) uçlarındaki elektriği verirsek dördü binden yanmaya başlayacaktır


Şimdi olayı açarsak, sinyal şeması yaklaşık olarak alttaki gibidir :

Motosiklet e Dörtlü Flaşör Yapımı

Sinyal flaşöründe 3 adet uç vardır, bunların biri şase (-) biri 12 V elektrik (+) ve biride lambalara giden (yanıp yanıp sönen) 12 V (L) dir.

Kontağı açtığımızda flaşör üzerinde 12 V elektirik devamlı vardır, L (lamba) ucundan çıkan kablo sinyal anahtarındadır. Sinyal anahtarı ile sağa sinyal verdiğimizde flaşörden gelen akım sağdaki lambaları yakıp söndürür, aynı şey sol taraf içinde geçerli.

Şimdi bizim yapmamız gereken o basit işlem kısaca şudur; sağ ve sol sinyallerin (+) uçlarını motosikletimize sonradan eklediğimiz butona bağlamaktır. Elbetteki sadece bu sonradan taktığımız butona basarak dörtlülerimiz yanmayacaktır, hem sinyal verip (herhangi bir tarafa) hemde bu taktığımız butonu açarsak dörtlülerimiz yanmaya başlayacaktır. Korkmamıza gerek yok çünkü motosikletimizin sinyal flaşörü dört lambayıda yakacak güçdedir.

Peki bu bağlantıyı nasıl gerçekleştireceğiz;

Önce temin ettiğimiz bir adet butonu motorumuzda uygun bir yere monte etmemiz lazım, tabi bu montajdan önce butonun ayaklarına fiş yada lehimleme yoluyla yeteri kadar uzunlukta bir kablo eklemiş olmalıyız. Ekleyeceğimiz kablonun uzunluğu bağlantımızın nerede olacağıyla alakalıdır.

Şimdi gelelim sağ ve sol sinyallerin artı uçlarını bulmaya, bunun için bir adet seyyar ampule (12 V) ihtiyacımız var, resimdeki gibi :

seyyar ampul

Seyyar apmulün bir ucunu şaseye sabitlersek eğer, boşda kalan diğer ucu bize herhangi bir yerdeki 12 V (+) yı bulmamıza yardım edecektir. Seyyar ampul işe hazır ise bizde sinyallerin (+) ucunu bulmak için bize en kolay olan kısmı ön yada arka sinyallerin kablo bağları yada ek yerleri veya fişleri rahat çalışabilmemiz için göz önünde çıkarmalıyız.

Kontağı açıp sağa sinyal veriyoruz, sağ sinyal yanıp sömekde ve elimizdeki seyyar ampulun boş ucunu sağ sinyalin bağlantı fişlerinin kenarından kıyısından temas ettirerek sinyalimizin (+) ucunu buluyoruz (seyyar ampulde yanıp sönecektir) Aynı işlemi sol sinyal içinde yapıyoruz, şimdi sağ ve sol sinyallerinin (+) uçlarından BUTON umuza ara kablo çekiyoruz.

DİKKAT!! herhangi bir kesme, sökme, çıkarma yapmayacağız sadece olan tesisattan ek çekeceğiz butonumuza. Şimdi herhangi bir tarafa sinyal verdikden sonra butonumuza basdığımızda Dörtlü Flaşör lerimizin yandığını göreceksiniz

Basit bir yöntem dedim ama baya uzun yazmışım, durun bakalım karışık olan yöntemi nasıl anlatacağım

Şimdi , "ben ayrı bir sistem istiyorum, sinyal koluna bağımlı kalmayayım. Butonuma basdığımda dörtlüm yansın, hatta istersem frene basdığımda stop lambamla birlikde dörtlümde yansın" derseniz eğer buyrun başlayalım derim

Bize lazım olan malzemeler :
Motosiklet e Dörtlü Flaşör Yapımı gerekli malzemeler
1. Bir adet buton 0,5 YTL
2. İki adet 12 V Mini Röle 2,5 YTL x 2 : 5 YTL (oto parçacılarda)
3. Yeterli sayıda küçük sarı dişi fiş (papuç) ve koruma plastiği 0,5 ~1 YTL
4. İzole bant 0,5 YTL
5. Plastik kelepçe 0,5 ~1 YTL
6. 10-15 amper sigorta 0,5 ~1 YTL

Önce uygun bir yere butonumuzu monte ediyoruz ve yukarda da tarif ettiğim gibi butona eklediğimiz kablomuzu çalışmalarımızı yapacağımız yere kadar (büyük ihtimalle sele altı) uygun yerlerden geçirip plastik kelepçemiz ile sabitliyoruz.

Geldik rölelerin montajına ;

Montajın tarifine başlamadan önce kabaca tarif ederek rölenin ne işe yaradığını anlatırsam montajı daha rahat yapabileceğiniz kanaatindeyim.

Röle nedir? Aşağıdaki resimde bir adet mini röle görüyoruz ;
Röle

Röleler, kendilerine verilen tetikleme ile iki bağlantı arasında ki köprülemeyi tamamlayan devrelerdir, yani aslında bir nevi anahtardırlar. Aşağıdaki şema ile biraz daha anlarız sanırım ;

Motosiklet e Dörtlü Flaşör Yapımı

Rölelerde 4 adet ayak vardır 85 - 86 - 87 ve 30 numaralı ayaklar (Bazen 87 den iki adet olur, ikiside aynı şeydir farkları yoktur)

85 ve 86 numaralı ayaklara elektrik verdiğimizde, birine (-) birine (+) içindeki bobin elektrik yükü ile manyetikleşerek mıknatıslanma yapar ve açık olan anahtarı kapayarak 30 ile 87 numaralı ayakların arasındaki devreyi tamamlar.

Sıra montajda;

Butonumuzun bir ucuna (+) 12 V vereceğiz , araya sigorta koymayı unutmayın ama. Butonun diğer ucunu rölelerin (ikisinin birden) 86 uçlarına bağlıyoruz, rölelerin 85 uçlarına şase (-) veriyoruz. Rölemiz şu an butonu açtığımızda çalışmaktadır (açma kapama sesini duyabilirsiniz)

Şimdi motosikletimizin flaşörünün lambalara (sinyal kolu) giden ucunu bulmalıyız, bunun için yine yukarda tarif ettiğim gibi seyyar lambayı kullanacağız. Seyyar lambanın bir ucunu şaseye sabitledikden sonra kontağı açıp herhangi bir tarafa sinyal verelim, sinyal flaşörü devrede iken 3 ayrı ayağınada teker teker elimizdeki seyyar lambanın boş ucunu değdirerek flaşörün hangi ayağının lambalara sinyal akımı gönderdiğini tespit edelim.

Sinyal flaşörünün tespit ettiğimiz bu ucundan (büyük ihtimalle o ucda L yazar) rölelerin (ikisinin birden) 30 numaralı ayaklarına hat çekeceğiz, rölelerin 87 numaralı ayaklarınıda birini sağ sinyal hattına diğerinide sol sinyal hattına ekliyoruz ve sistem hazır.

Şu an butona basdığımızda iki röleyi birden tetiklemekte ve rölelerin 30 numaralı uçlarındaki flaşör akımını 87 numaralı ayaklara aktararak dörtlülerimiz yanmaktadır.

Umarım anlatımımda bir hata yoktur ve anlaşılır bir dille yazmışımdır. Merak ettiğiniz ve anlayamadığınız bir nokta olur ise buradan sorabilirseniz eğer severek cevaplarım .

Biraz karışık gözüksede aslında çok basit bir işlem :

Motosiklet e Dörtlü Flaşör Yapımı

Motosiklet e Dörtlü Flaşör Yapımı

Ben motorumun naked olmasından dolayı butonu montajlayacak uygun yer bulamadığım için bir aparat yaptım, grenajlı motoru olanların işi daha kolay.

Motosiklet e Dörtlü Flaşör Yapımı

Sonuç bu olacak :

Motosiklet Dörtlü Flaşör Yapımı

Şimdi gelelim zurnanın malum sesi çıkardığı yere
Eğer ki frene basdığınızda stop lambanız yanarken dörtlülerinde yanmasını istiyorsanız, bunun içinde sisteme bir adet röle daha eklemeliyiz.

Rölemizin 85 nolu ayağına şase veriyoruz, 86 numaralı ayağınada stop lambasına giden (+) 12 V dan hat çekiyoruz. Stop lambamızın (+) ucunu yine seyyar lamba yardımı ile deneyerek bulacağız.

Şu an frene basdığımızda stop lambası ile birlikte rölemizde devreye girmektedir (sesini duyabilirsiniz)

Rölemizin 30 numaralı ayağına (+) 12 V elektrik veriyoruz ve 87 numaralı ayaktan diğer iki rölenin 86 numaralı ayaklarına kablo çekiyoruz. Frene basdığımızda rölemiz devreye girmekdedir ve 30 numaralı ayakdaki 12 V elektiriği 87 nolu ayağa aktarıp oradan diğer iki rölenin 86 ayaklarına ulaşarak bu iki röleyide tetiklemekde ve dörtlü flaşörümüzü devreye sokmaktadır.

Hayırlı olsun...

Notlar :

Kullandığımız 2 adet rölenin yaptığı işi yapan tek rölelerde var, fakat temizleri zor ve fiyatları makul olmadığı için 2 adet röle kullanmayı uygun gördüm.

Tek bir röle kullanıp 2. bir flaşör ekleyerekde yapabilirdik sistemi ama yine fiyat olarak fazladan bi harcamamız gerekecek ve aracımızın elektrik sistemine fazladan bir flaşör daha eklemeye gerek duymadım.

Röleleri ve soketleri oto parçacılarda, butonu ise elektronikçilerde bulabilirsiniz.

12 Yorum - Senin Görüşün Nedir?

#1 ikinci yöntemde sorun
-
süleyman
-
2015-04-03 00:41:01 +6

Kardeşim ikici yöntemle 4 lüyü yaptım gayet iyi oldu ama bi hata var nasıl çözebilrim bilyorum 4 lüleri yaktıktan bi süre sonra yanıp sönme işi dıruyor sabit yanıyor dörtlüler ne yapabiliriz

#2 Helal emeğine sağlık
-
Co2
-
2015-11-26 15:35:28 +6

Elinize sağlık harika anlatım malzeme listesi, kolay sade anlatım.

#3 teşekkürler
-
melih
-
2016-01-07 08:04:46 +5

çok açıklayıcı,teşekkürler..

#4 mükellem anlatım
-
Erdem Demir
-
2016-02-16 11:49:12 +3

O kadar yerde aradım o kadar kişiye sordum
birçok anlatım okudum video izledim bu kadar güzel anlatım görmedim,
aklımdaki tüm soruların cevaplarını aldım.
Teşekkür ediyorum.
Müsadenle link vererek Facebook daki CBF Tuning grubunda paylaşıyorum ki daha fazla kişiye ulaşabilsin.

#5 4lu sinyal
-
kadir
-
2016-04-12 15:34:21 +2

4 lu sinyal kontağı açmadan yapabiliriz bunu anlatın

#6 4lü flasör
-
Erdem Demir
-
2016-05-09 13:01:36 +1

4lü flasör yapmak için direk sinyal ampullerinin ucundan artı uclarından kablo çektim ama olmadı
Zaten 2 uç var yanlış yere mi bakıyorum acaba

#7 Sinyaller
-
Murti
-
2016-06-27 03:38:49 +2

Seni 12 torosum var sağa veya sola sinyal verdiğimde ters yaniyo yani sağa verirken sol yanıyo sola verirken sağ yanıyo ne yapmam lazım

#8 dörtlü
-
mursel
-
2016-06-29 18:55:23 +3

çok teşekkür ederim en çok merak ettiğim düzenekti aydınlattın için tekrar teşekkür ederim

#9 Teşekkür
-
Şakir
-
2016-09-29 20:15:40 +2

Benim göle pinleri ile sıkıntım vardı halloldu sayenizde, 85 + 86 - 87 ler çıkışlar ve 30 veya L ortak + giriş teşekkür ederim ustam.benzin pompası otamatiği arızalı idi çin malı 3 ay bile çalışmadı, tamirci mitsubishi pombası verdi orjinal suzuki carry için motor sağlam röle ölmüş , bende bir sinyal flaşörünün içinden 47 uf kondansatörü sököp 4.7 uf taktım ve röle yi ortaya koyup pompayı çalıştırdım, pompa sorunu yaşayan arkadaşlar olabilir, hoşçakalın.

#10 4 lü flaşör
-
ahmet
-
2017-10-12 14:51:26 +4

Rölenin L ayağını sağ ve sol sinyal lambalarının + kutbuna 3 ayaklı anahtarla birleştirirsek , butonu kapattığımızda sinyal kolunu kullanmadan 4 lamba aynı anda yanıp söner. Doğru mudur?

#11 12 vot
-
selim
-
2017-12-24 01:30:25 0

Ben filaşör yaptım ama sıtoplarıda sinyal gibi yakıp söndürüyor neden

#12 Çakışma olabilir mi ?
-
Erdal Uzun
-
2023-05-10 23:23:53 0

1- Sinyal açık iken dörtlü açarsak bir sorun olur mu ?

2- Dörtlü açıkken, frene bastığımızda yine bir çakışma durumu yaşanır mı ?

Görüşün Nedir?

Karakter Sayacı:
0