Türkçe Bilgi , Ansiklopedi, Sözlük

Çeşitli konularda makaleler içeren ve kullanıcıların yorum yazarak bilgi eklediği genel bilgi ve başvuru sitesi

Youtube

Kanalımıza abone oldunuz mu?

Youtube kanalımıza abone olarak hem sitemize destek olabilirsiniz hem de bilgilendirici videolarımızdan haberdar olabilirsiniz.

Hemen Abone Ol!

İletişim Bilgisi

Aşağıdaki bilgileri kullanarak site hakkında bize ulaşbilirsiniz

Telefon: +90 536 686 91 70

[email protected]

Orta Kulak İltihabında İşitme Kaybı Riski

Orta Kulak İltihabında İşitme Kaybı RiskiKüçük yaşta ortaya çıkan ve tedavi edilmeyen orta kulak iltihabının tedavi edilmezse bir süre sonra kalıcı işitme kaybına neden olabileceği bildirildi.

Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KKB) Kliniği uzmanlarından Prof. Dr. Murat Karaşen, yaptığı açıklamada, orta kulak iltihabının, çocuklarda en sık görülen hastalıklardan biri olduğunu söyledi.

Orta kulak iltihabının, 6 ay-7 yaş grubu arasındaki çocuklarda sıklıkla görüldüğünü belirten Karaşen, ''Çocukların yüzde 90'ı, yaşamının bir döneminde bir sefer de olsa orta kulak enfeksiyonu ile tanışır'' dedi. Karaşen, küçük yaşta ortaya çıkan ve tedavi edilmeyen orta kulak iltihabında, bir süre sonra kulak zarının kendiliğinden delinebileceğini ifade ederek, ''İltihap akmaya başlar ve gerekli müdahaleler yapılmazsa, o delik kalıcı hale gelir, hastalık kronikleşir ve kalıcı işitme kayıpları yaşanabilir'' uyarısında bulundu.

Orta kulak iltihabında, hava basıncını ayarlayan veya orta kulaktaki sıvıyı dışarıya atmaya yarayan östaki borusunun etkili olduğunun altını çizen Karaşen, ''Bebek ve çocuklarda, östaki borusunun tam gelişememesi ve erişkinlere oranla daha kısa ve yatay pozisyonda olması nedeniyle, bakteriler burun ve boğazdan orta kulağa daha çabuk geçiyor'' dedi.

BEBEĞİNİZİ ANNE SÜTÜYLE KORUYUN

Karaşen, anne sütünün, bir çok hastalıkta olduğu gibi orta kulak iltihabından korunmada da çok etkili olduğunu söyledi.

Bebeğin, anne sütüyle en az 2 sene beslenmemesinin, hastalığa yakalanma riskini artırdığına işaret eden Karaşen, anne sütünün içindeki alerjen miktarının az, besleyici ve koruyucu özelliğinin ise çok fazla olduğunu anlattı.

Karaşen, bebeğin çene gelişimine bağlı olarak östaki ve orta kulak yapılarının etkilendiğine dikkati çekerek, ''Bebeğin, çenesi, en ideal anne sütü emerken gelişir'' diye konuştu. Anne sütünün erken kesildiği, biberon ya da yalancı meme kullanıldığı durumlarda çene gelişiminde sorunlarla karşılaşılabildiğini ve dolayısıyla östaki borusunda işlevsel sıkıntılar olabileceğini ifade eden Karaşen, bu tür çocuklarda orta kulak iltihabının daha sık görüldüğünü söyledi.

Geniz etinin de orta kulak iltihabına neden olabildiğini belirten Karaşen, ''Genizde var olan koruyucu dokular büyüyor, orada mikroplar tutunup çoğalabiliyorlar ve çevre organlarda enfeksiyona sebep olabiliyorlar. Mikrobun gönderildiği organlardan biri de orta kulak oluyor. Dolayısıyla, geniz eti olan veya geniz eti büyümüş çocuklarda orta kulak iltihabı sıklıkla karşımıza çıkıyor'' dedi.

SİGARALI ORTAM HASTALIĞI TETİKLİYOR

Karaşen, çocuğun bulunduğu ortamda sigara içilmesinin de hastalığı tetiklediğini ifade ederek, sigara içildiğinde, orta kulakta biriken sıvının dışarıya atılmasını sağlayan saçlı hücrelerin çalışmadığını söyledi.

Bebek ve çocukların kreşte büyümelerinin de risk faktörü olduğuna işaret eden Karaşen, kreşler kalabalık bir ortam olduğu için, enfeksiyonun çabuk ve hızlı yayılmasının söz konusu olduğunu bildirdi.

Karaşen, kulak ağrısı, huzursuzluk, uyku bozukluğu, iştahsızlık ve sarı-yeşil renkli ishalin, orta kulak iltihabının habercisi olduğuna dikkati çekti.

Orta kulak iltihabı olan bebeklerin, yoruluncaya kadar ağladığını, kısa bir süre uyuduğunu ve ağrıyla uyanarak tekrar ağlamaya başladığını belirten Karaşen, yaşın ilerlemesiyle birlikte işitme kaybının da görülebileceğini vurguladı. Karaşen, tedavinin en az 10 gün devam etmesi gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

''Orta kulaktaki enfeksiyon tam giderilmezse orada bir takım kalıntılar olur. Bu da bebeğin daha sık enfeksiyon geçirmesine ve kulak arkasında su toplanmasına neden olabilir.

Tedavi kapsamında antibiyotik, ağrı giderici ve östaki borusunu açıp rahatlatıcı ilaçlar verilebilir. Çocukların şikayetleri geçse bile tedavi tam olarak uygulanmalı.''

KİRLİ SU, DIŞ KULAK İLTİHABINA NEDEN OLUYOR

Çocukların, denize ve havuza girmelerinin de hastalık riskini artırdığına işaret eden Karaşen, ''Gün içerinde havuza ve denize uzun süreli giren ve suya dalan çocuklarda, basınca bağlı olarak orta kulakta sıvı toplanması görülebilir'' diye konuştu.

Karaşen, havuzların ve deniz suyunun kirliliğine bağlı olarak dış kulak enfeksiyonlarının görüldüğüne dikkati çekerek, hastalığın kulak tıkanması,kulakta şişme ve şiddetli kulak ağrısı ile kendisini gösterdiğini anlattı.

Enfeksiyona yatkın çocukların uzun süre su içinde bırakılmamasını da tavsiye eden Karaşen, ''Kulak sağlığı için sık sık dalınmamalı ve sudan çıktıktan sonra basit dış kulak yolu temizliği yapılmalı'' dedi.

Görüşün Nedir?

Karakter Sayacı:
0