Türkçe Bilgi , Ansiklopedi, Sözlük

Çeşitli konularda makaleler içeren ve kullanıcıların yorum yazarak bilgi eklediği genel bilgi ve başvuru sitesi

Youtube

Kanalımıza abone oldunuz mu?

Youtube kanalımıza abone olarak hem sitemize destek olabilirsiniz hem de bilgilendirici videolarımızdan haberdar olabilirsiniz.

Hemen Abone Ol!

İletişim Bilgisi

Aşağıdaki bilgileri kullanarak site hakkında bize ulaşbilirsiniz

Telefon: +90 536 686 91 70

[email protected]

Toplu sünnet çocuklar için bir tehdit mi?

Toplu sünnet çocuklar için bir tehdit mi?Sünnet ameliyathane ortamında yapılmalı. Kasaptan bozma yerlerde yapılan sünnetler dönüşü olmayan sonuçlar doğurabilir!

* Toplu sünnet çocuklar için bir tehdit mi?
Sağlıklı olduğunu söylemek mümkün değil. Bizim ülkemizde düşünülenin aksine sünnet tüm dünyada gerçek bir cerrahi işlem olarak görülüyor. Mutlaka ameliyathanede ve genel anestezi altında yapılmalı. Hastane koşullarından uzak, yeterince hijyen olmayan ortamlarda ve ehil olmayan kişilerce yapılacak işlem sonrasında çocuklarda enfeksiyon gelişebilir. Bazı çocuklarda yeni bir operasyona bile gerek doğabilir. Sünnet, kasaptan bozma veya boş dükkan tarzı mekanlarda yapılamaz! Aksi takdirde travma yaratabilir ve çocukların hafızalarında hoş olmayan anılara yol açar.

ÇOCUK CERRAHI YAPMALI
* Belediyenin uzmanları ne kadar ehil olabilir?
Daha çok genel cerrahlarca yapıldığını görüyorum. Ancak işlemin çocuk cerrahınca yapılması daha doğrudur. Çocuk cerrahının olmadığı durumda ürolog, onun olmaması halinde ise genel cerrah yapabilir. Her doktor bu işi yaparım diye sünnet yapmaya kalkışmamalıdır. Çünkü erkeklerin hayatlarında bir kez yaptırdıkları bu işlem, ileride hiç beklenmeyen sorunlara bile yol açabilir. Bu nedenle ailelerin toplu sünnetler yerine en doğru uzmana gitmesi en sağlıklı yol olur.

* Başarılı yapılmayan sünnet ne gibi sorunlara yol açar?
Öncelikle estetik olarak çocuğu rahatsız eder. İdrar sorunlarına yol açabilir. Sık sık idrar yolu enfeksiyonlarına neden olabilir. Yapılma esnasında yaşadığı strese bağlı psikolojik travmalara da yol açabilir. Yanlışlıkla çok fazla kesilmesi durumunda deri mukozası yüzeye yapışabilir ve yeniden ameliyat yapılması gerekebilir.

* Yenidoğan sünneti artıyor mu?
Yenidoğan bebeklere yapılan sünnetin daha kolay gerçekleştiği; aileler arasında kulaktan kulağa yayılınca son yıllarda giderek arttı. Türkiye; düğün ve şenliklere her ne kadar değer veren bir toplum olsa da; bunun hijyenik koşullarda yapılması, sağlıklı sonuçlar vermesi ve daha az travmatik etkisi olması nedeniyle talepler her geçen gün artıyor. 3-6 YAŞ UYGUN DEĞİL

* Yenidoğan bebeklerde bu işlem nasıl gerçekleştiriliyor?
Yenidoğan döneminde sünnet işlemden 45 dakika kadar önce sürülen anestezik bir kremden sonra, halk arasında 'çan' adı verilen bir alet yardımıyla işlem yapılıyor. Sünnet derisi iki metal parça arasında sıkıştırılarak yapıldığı için ek dikiş konulmasına gerek kalmıyor.

* Yenidoğan dönemini geçen çocuklar için en uygun zaman nedir?
Yenidoğan döneminde sünnet yapılmaması durumunda önerdiğimiz yaş 1.5-3 yaş arası ya da 6 yaş sonrasıdır. 3 ila 6 yaşları arasında erkek çocuğu, psikolojik gelişim süreci içinde babayla yarış eder. Bu yüzden de bu dönemde çocuklara sünneti önermiyoruz.

* Sünnet işlemi hastanede nasıl gerçekleştiriliyor?
Çocukluk yaş gruplarında sünnetler genel anestezi altında yapılır. Operasyondan yarım saat önce hastanemize aç olarak gelindiğinde uygulanacak bir ilaç yardımıyla, çocuk rahatlıyor ve sünnet stresinden uzaklaşıyor. Bu ilacın kısa bir hafıza kaybı özelliği sayesinde, hissettiği korkuları sünnetten sonra hatırlamıyor. Sünnetten sonra üç gün bir kremin kullanılmasını öneriyoruz. Genel iyileşme için bir hafta yeterli oluyor.

Görüşün Nedir?

Karakter Sayacı:
0