Türkçe Bilgi , Ansiklopedi, Sözlük

Çeşitli konularda makaleler içeren ve kullanıcıların yorum yazarak bilgi eklediği genel bilgi ve başvuru sitesi

Youtube

Kanalımıza abone oldunuz mu?

Youtube kanalımıza abone olarak hem sitemize destek olabilirsiniz hem de bilgilendirici videolarımızdan haberdar olabilirsiniz.

Hemen Abone Ol!

İletişim Bilgisi

Aşağıdaki bilgileri kullanarak site hakkında bize ulaşbilirsiniz

Telefon: +90 536 686 91 70

[email protected]

Özel hastaneler ilan ederse ek ücret alır

Emekli Sandığı'na mensubum. Bir özel hastaneye başvurdum. Muayene olabilmek için 55 YTL ödemem gerektiği söylendi. İlaveten ilaçlı bir film çektirmek için 250 YTL ödemem gerekiyormuş. Çünkü, kullanılacak ilacın parasını devlet ödemiyormuş. Bana söylenenler doğru mu? Neden bizden ilave ücret istiyorlar?

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kapsamındaki (Emekli Sandığı, Bağ-Kur, SSK) hastalar, artık doğrudan özel hastanelerden hizmet alabiliyor. Özel hastaneler, SGK hastalarından dilerlerse önceden açıkça ilan etmek şartıyla ilave ücret alabilmektedir. Uygulamada bazı özel hastaneler, SGK'nın ödediğinin haricinde hastalardan ücret talep etmezken; bazıları, kurumdan kuruma değişen miktarlarda ek ücret almaktadır. Bunun istisnası, paket programa tabi tedavilerde özel hastanelerin hastalardan ek ücret talep edememesidir. Ancak bu durumda bile özel hastanelerin otelcilik hizmetlerinde hastanın ekstra taleplerini karşılamaları karşılığında ek ücret alma hakları saklıdır.

BUNLARA DİKKAT EDİN
Röntgen, bilgisayarlı tomografi gibi tetkikler sırasında kullanılan boyar (kontrast) maddeler, SGK tarafından tümüyle ödenmektedir. Üstelik bu ilaçlar için, hastalardan katkı payı da alınmamaktadır. Tetkiki isteyen hekim veya film çekimini yapacak olan radyoloji uzmanı tarafından usulüne uygun şekilde reçete edildiğinde, bu ilaçları ücret ödemeksizin herhangi bir eczaneden alabilirsiniz. Bu nedenle söz konusu hastane, kontrast madde için sizden para talep edemez. Bu vesileyle, sanırım bazı hatırlatmalar yapmakta yarar var... Eğer bir özel hastaneden hizmet almak istiyorsanız, öncelikle internet yoluyla ilgili hastanenin sitesine girerek veya telefonla arayıp, sahip olduğunuz sağlık güvencenizi belirterek (Devlet memuru, Emekli Sandığı, SSK, Bağ-Kur) sizi kabul edip etmediğini öğrenebilirsiniz. Yani SGK ile anlaşmasının olup olmadığını ve anlaşması varsa bile ek ücret talep edip etmediğini ve varsa ödemeniz istenen ücretin miktarını öğreniniz. Ödeyeceğiniz ücretin, hangi işlem için (muayene, kan sayımı, röntgen filmi, ameliyat vs) sizden talep edildiğini sormayı ve faturanızın da buna uygun şekilde kesilip kesilmediğini kontrol etmeyi ihmal etmeyin. Ödeme sırasında, önceden size açıkça belirtilmeyen veya ifade edilenin üzerinde bir miktarda ücret istendiğinde buna itiraz edin.

Prof. Dr. Tevfik Özlü 23.07.2007 Sabah

Görüşün Nedir?

Karakter Sayacı:
0