Türkçe Bilgi , Ansiklopedi, Sözlük

Çeşitli konularda makaleler içeren ve kullanıcıların yorum yazarak bilgi eklediği genel bilgi ve başvuru sitesi

Youtube

Kanalımıza abone oldunuz mu?

Youtube kanalımıza abone olarak hem sitemize destek olabilirsiniz hem de bilgilendirici videolarımızdan haberdar olabilirsiniz.

Hemen Abone Ol!

İletişim Bilgisi

Aşağıdaki bilgileri kullanarak site hakkında bize ulaşbilirsiniz

Telefon: +90 536 686 91 70

[email protected]

Kistik fibrozis nedir?

BebekKistik Fibrozis kalıtsal (ailevi geçiş gösteren) bir hastalıktır. Doğumdan itibaren birden çok organımızı etkileyerek bu organlarda fonksiyon (işlev) bozukluklarına yol açar.

Akciğer temiz ve sağlam kalır
Kistik fibroziste esas olarak etkilenen organlarımız dış salgı bezlerinin bulunduğu organlarımızdır. Akciğer, pankreas, barsak, ter bezleri dış salgı bezlerinin en çok yer aldığı organlardır. Normalde dış salgı bezlerinin ince ve akışkan salgısı vardır. Bu salgılar ile akciğerlerin temiz ve sağlam kalması sağlanır; toz ve yabancı cisimler, mikroplar bu akıcı salgı ile atılabilirler. Kistik fibrozisli hastalarda ise bu salgıların kıvamı artmış olup, akcı özelliğini kaybederler.

Bu sebeple kistik fibrozisli hastaların balgam çıkarması güçleşmiştir. Küçük hava yollarının balgamla tıkanması sonucu akciğer rahatsızlıkları oluşur (öksürük, hırıltı, zatüre, bronşit gibi). Pankreas denilen organımız ağızdan alınan besin maddelerinin sindirilerek vücuda yararlı hale gelmesini sağlayan dış salgılar (enzimler) salgılarlar.

Besinler sindirilemiyor
Kistik fibrozisli hastaların büyük çoğunda bu salgıların hastalık nedeniyle salınamaması veya kanallardaki tıkanıklıklar nedeniyle bağırsaklara akamaması sonucu alınan besinler sindirilemez. Bol miktarda, kötü görünüşlü-yağlı, fazla sayıda, pis kokulu dışkı oluşur, hastalarda karın şişliği ve gaz oluşur, tedavi edilmezse yeteri kadar kilo alamaz ve büyümeleri geri kalır.

Yine hastaların ter bezlerindeki bozukluk nedeniyle terleri normal çocuklara göre daha tuzludur. Fazla tuz kaybetmeleri özellikle sıcak ve kuru havalarda fazla terleme sonucu çocuğu susuz bırakıp sorun oluşturabilir. Böyle durumlarda önerildiği şekilde tuz ve sulu gıdaların fazla alınması gerekir.

Prof. Dr. Nural Kiper
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları AD
Göğüs Hastalıkları Ünitesi ve Çocuk Solunum Yolu Hastalıkları ve Kistik Fibrozis Derneği

9 Yorum - Senin Görüşün Nedir?

#1 şifa
-
fatma
-
2014-11-10 18:42:11 +2

Merhabalar benim 7 aylık oğlum kf hastası bir buçuk aylıkken tanısı kondu ve tedaviyeaviye başladık
VE bu hastalığa iyi gelen besinler Nelerdir yardımcı olursanız sevinirim herkese

Allah şifal versin amin

#2 yardım
-
mehmet yasin erdem
-
2015-11-29 20:13:27 +4

gerçekten zor hergün çilesini çekiyorum resmen yamuldum ben gidiciyim galiba arkadaşlar bana rahmet dileyin hadi selametle

#3 Kesin tanı
-
Ncb
-
2016-08-28 16:02:42 +2

Merhaba benimde 4 yasinda kizim kilo almıyor ter testi yaptirdim sonuc 20 çıkmıştı gen sonucuna göre mutasyon saptanmadi fakat gaitada triptik aktivite zayıf pozitif dendi şimdi fekal elastaz testi ni yaptircam tanisi nasıl konuyor

#4 Zerdeçal
-
Yüksel
-
2016-12-27 18:31:27 +3

Arkadaşlar Kızım cf hastası ona toz zerdeçal veriyorum faydası çok oldu Allah yardımcımız olsun

#5 Kistik fibroz
-
Elem
-
2017-03-17 20:18:12 +2

Slm bende iki cocugumu kaybettim kistik fibroz dan cok kotu bir hastalik Allah kimseye vermesin su an cocugum yok

#6 kf
-
caresiz
-
2017-04-17 20:17:56 +4

Benim oglum kf hatasi 10 yasinda neyamaliyim alah rizasi icin bilen bana cevap vetsin

#7 hastasi
-
medeni
-
2017-04-17 20:20:38 +4

Kf bemim oğlum sataligibilen varmi bana ce ap versin

#8 Ter testi
-
Hasan isik
-
2017-06-14 12:51:35 +2

3 yaşındaki kızıma ter testi yapıldı 100 m mol değeri çıktı. Doktor kıstik fibrozis olabilir diyor.cok üzgünüz. Ne yapacağımızı bilmiyoruz.herkese acil şifalar dilerim

#9 Kistik fibrozis
-
Nur
-
2017-06-22 13:47:56 +1

Bizde bir bebeğimiz kaybettik yapılan gen testinde de eşimle kistik fibrozis taşıyıcısı olduğumuz anlaşıldı şimdi tekrar bebek sahibi olmak istiyoruz ama çocuğumuzun bu hastalıkla doğma riski var tabi genetik tanı destekli tüp bebek tedavisiyle sağlıklı bebek sahibi olabilirmişiz onu denicez bizde Rabbim hepinize şifa versin allah yardımcınız olsun inşallah en kısa zamanda bir tedavisi bulunur bu hastalığın dualarım sizlerle

Görüşün Nedir?

Karakter Sayacı:
0