Türkçe Bilgi , Ansiklopedi, Sözlük

Çeşitli konularda makaleler içeren ve kullanıcıların yorum yazarak bilgi eklediği genel bilgi ve başvuru sitesi

Youtube

Kanalımıza abone oldunuz mu?

Youtube kanalımıza abone olarak hem sitemize destek olabilirsiniz hem de bilgilendirici videolarımızdan haberdar olabilirsiniz.

Hemen Abone Ol!

İletişim Bilgisi

Aşağıdaki bilgileri kullanarak site hakkında bize ulaşbilirsiniz

Telefon: +90 536 686 91 70

[email protected]

Sars Nedir?

SARS Nedir?
Ağır akut solunum yolu yetersizliği sendromu adı verilen SARS viral bir solunum hastalığıdır. Genelde tedavisi mümkündür ve hastalık iyileştirilebilir fakat bazı durumlarda pnömoniye(zatürree) dönme olasılığı mümkündür ve ölümcül olabilir.

İlk olarak 2003 Şubat ayı sonlarında Asya'da bildirilmiş olan SARS daha sonrasında Kuzey Amerika ve Avrupa'ya da yayılmıştır. Yıl sonlarına doğru kontrol altına alınmış salgının tekrar oluşma olasılığı da mevcuttur.

Nasıl Oluşur?
SARS hastalığı bir virüs yüzünden oluşmaktadır. Solunum yolları düşünüldüğünde bu virüs yayılması ve başka birine bulaşması en kolay olan virüslerden biridir.

Virüs taşıyan kişi hapşırdığında veya öksürdüğünde, yakınındaki kişiler virüsü kapabilir. Ayrıca virüs taşıyan kişinin tenine veya giysilerine değerseniz virüs zerreleri size de geçebilir. Ayrıca hava yoluyla ve şu an için bilemediğimiz başka yollarla da yayılabilir.

Yayılmasının en güçlü yolu kişilerin yakın temasına dayanmaktadır. Aynı evde yaşayan bireyler birbirine virüsü bulaştırabilir. Ayrıca eğer bir SARS hastasının bakımını yapıyorsanız ve dikkatli olmazsanız virüs size de geçebilir. Kucaklaşmak, öpüşmek, yiyecek ve içecek paylaşmak, yakın temastan konuşmak, veya başka fiziksel temaslar virüsün bulaşmasına neden olurlar.

Bir SARS hastasıyla yan yana yürümek veya aynı odada oturmak size virüsü bulaştırmaz.

Semptomları Nelerdir ?
Hastalığın semptomları virüs vücuda girdikten sonraki 2 ila 5 gün arasında gözükmeye başlar. Bazı durumlarda belirtilerin görülmesi 10 güne kadar uzayabilir. Grip ile benzer semptomlara sahiptir.

Genellikle ilk belirti hastanın ateşinin yükselmesidir. Diğerleri ise ;

•Üşüme
•Baş ağrısı
•Kırgınlık hissi
•Vücudun çeşitli yerlerinde ağrılar
•Burun tıkanıklığı
•Kuru öksürük
•Nefes darlığı
•Diare (ishal)

Nasıl Teşhis Edilir ?
Sağlık uzmanınız öncelikle size SARS'ın görüldüğü bölgelere ( Asya, Avrupa, Vietnam, Canada vs. ) seyahat eden veya SARS tanısı konulan kişilerle yakın teması olup olmadığını soracaktır.

Ayrıca bazı testler ile vücudunuzda inceleme yapılacaktır. Bunlar ;

•X-Ray ile göğüs kontrolü
•Kan testleri
•Balgam incelemesi
•Boğaz kontrolü
•İdrar incelenmesi

Nasıl Tedavi Edilir?
SARS hastalığı için belirlenmiş net bir ilaç tedavisi yoktur. Bu yüzden hastanede kalmanız gerekecektir. Hastalığın nedeni bilinmediği için doktorlar hastalara daha çok belirtilere yönelik, atipik pnömoni'de (zatürree) uygulanan tedaviyi vermektedir.

Verilebilecek ilaç çeşitleri arasında antibiyotikler, antiviral ilaçlar ve steroidler olabilir. Ayrıca oksijen ve intravenöz sıvı takviyesi uygulanabilir.

Etkileri Ne Kadar Sürer?
Hastalığın çıkış nedeni tam olarak bilinmediğinden, doktorlar bu konuda kesin konuşamazlar.

Hastalığın etki süresini azaltmak için birçok araştırma yapılmıştır ve yapılmaya da devam edilmektedir.

Kendime Nasıl Dikkat Etmeliyim ?
Öncelikle hastalığın belirtilerini çok iyi bilmeniz ve oluştuğu takdirde kendinizde fark etmeniz gerekmektedir. Eğer virüsü taşıdığınızdan şüpheleniyorsanız her gün ateşinizi kontrol edin. Solunum ile ilgili her türlü sorununuzu dikkate alın.

Doktorunuza sorunu anlatıp onu eve çağırın. Şüphelendiğinizden itibaren kimlerle yakın temas kurduğunuzu anlatın. Size uygulanacak olan tedavi, virüsü bulaştırmış olabileceğiniz kişilere de uygulanabilir.

Görüşün Nedir?

Karakter Sayacı:
0