Türkçe Bilgi , Ansiklopedi, Sözlük

Çeşitli konularda makaleler içeren ve kullanıcıların yorum yazarak bilgi eklediği genel bilgi ve başvuru sitesi

Youtube

Kanalımıza abone oldunuz mu?

Youtube kanalımıza abone olarak hem sitemize destek olabilirsiniz hem de bilgilendirici videolarımızdan haberdar olabilirsiniz.

Hemen Abone Ol!

İletişim Bilgisi

Aşağıdaki bilgileri kullanarak site hakkında bize ulaşbilirsiniz

Telefon: +90 536 686 91 70

[email protected]

Uyku Problemleri

Uyku Problemleri
Amerika'da yaklaşık 70 milyon insanın uyku problemleri var, ve bu insanların yaklaşık %60'ı uzun zamandır bu sorunlardan muzdarip. Uyku problemleri çok yaygın olmasına rağmen, çoğunlukla teşhis konulmaz ve tedavi edilmezler.

Bruxism (Diş Gıcırdatma)
Bruxism, uykuda veya sizin kaygılı veya gergin olmanıza neden olan durumlarda ortaya çıkan dişleri birbirine sürttme, gıcırdatma ve çeneyi sıkma olaylarıdır.

Bruxism, hafif ve sadece bir kere gerçekleşebilir, yada şiddetli ve sık sık ortaya çıkabilir. Bruxism genellikle geceleri olur. Dişleriniz veya çeneniz zarar görene kadar dişlerinizi gıcırdattığını ve çenenizi sıktığınızı farkedemezsiniz.

Dişlerini gıcırdatan insanlarda ayrıca horlamaya ve uyku apnesine de sık rastlanmaktadır.

Hipersomniya
Hipersomniya, gün içinde çok fazla uyuma veya gece uykusunu gündüzde sürdürmektir.

Hipersomniya, gün içinde kendinizi yorgun veya uyuşuk hissetmenize neden olmaz, çünkü uykunuzu yeterli miktarda alamamışsınızdır.

Eğer sizde hipersomniya varsa, gece yeterli düzeyde uyusanız da gün içinde uyumak için büyük bir istek duyarsınız ve kendinizi uykulu hissedersiniz. Uyanık ve dikkatli olmanız gereken zamanlarda, kendinizi sık sık şekerleme yaparken bulursunuz.

Diğer semptomları ise sinirlilik, hafif depresyon, konsantrasyon bozukluğu, ve hafıza kaybı olabilir.

Jet lag, belirli zaman farklılıkları olan bölgeler arasında yapılan uçak yolculuğu neticesinde görülür.

Bedenimizin sıcaklığı, açlık, ve ne zaman uyuyup ne zaman kalkacağımız 24 saatlik bir döngüden oluşan “günlük ritim” tarafından kontrol edilir.

Uyku Problemleri, JetlagZaman farkı olan bir yere seyahat ettiğimizde, günlük ritmimiz uyum sağlamak için yeterince hızlı olamaz. Günlük ritmimiz günlerce orjinal programını uygulayabilir. Bunun sonucunda, bedenimizin gün ortasında uyku vakti geldiği konusunda bizi uyardığını farkederiz, veya gece uyumamız gerekirken bedenimiz bize ayakta kalmamız gerektiğini söyleyebilir.

Batıdan doğuya yapılan yolculuklarda bir saatlik zaman farkının neden olduğu değişimlere uyum sağlamak bir gün alabilir, doğudan batıya yapılan yolculuklarda ise birbuçuk saatlik zaman farkına uyum sağlama süreci bir gün alır.

Klein-Levin Sendromu
Klein-Levin sendromu, nadir görülen bir rahatsızlıktır ve aşırı uyku halinin aniden ortaya çıkmasına neden olur ve bu hal birdenbire ortadan kalkar. Günde 20 saatten fazla uyuyabilirsiniz.

Diğer semptomları, aşırı yemek yemek, sinirli olmak, zihin bulanıklığı, enerji azlığı, ve gürültüye karşı aşırı hassasiyettir.

Bu rahatsızlık, genellikle adolesan çağda görülür ve erkeklerde kadınlara göre 4 kat daha fazladır.

Semptomlar, bir kaç günle birkaç hafta arasında sürebilir, ve ani bir şekilde kaybolup sonra tekrar ortaya çıkabilir.

Narkolepsi
Narkolepsi rahatsızlığı olan insanlar, kontrol edilemez bir şekilde uyuma isteği duyarlar. Narkolepsi hastaları, beklenmedik zamanlarda birkaç dakikadan bir saate kadar uyuyabilirler, bazen araba kullanırken de uyudukları görülür.

Beden ani bir şekilde ve tamamen gevşediği için, kişi birden yere düşebilir. Bu rahatsızlığı olan insanlar uyandıklarında kendilerini çok dinç hissederken, bir veya iki saat sonra aynı şekilde tekrar uyuyabilirler.

Kabuslar
Kabuslar, canavarlar ve korkutucu olaylarla dolu rüyalardır. Çoğu insan, genellikle sabah erken saatlerde ara sıra kabuslar görür.

Kabuslar, anridepresan, antihistamin, veya uyku hapları gibi belirli ilaçların neticesinde oluşabilir. Ayrıca post-travmatik stres bozukluğu (PTSD) veya panik rahatsızlığı kabusa neden olabilir.

Gece Karabasanı
Gece karabasanı genelde çocuklarda görülür, yetişkinlerde ise daha nadir görülür. Gece karabasanları, yattıktan sonra iki saat içinde ortaya çıkar ve 10-30 dakika kadar sürer. Gece karabasanı esnasında kişi:

•sıkıntılıdır ve rahatsızdır ancak uyanık değildir

•oturur, muhtemelen çığlık atar veya yüksek sesle konuşur

•gözleri açık olduğu halde karşısındakine cevap vermez ve onu farketmez

Bu kişiler, sabah olduğunda, olanları hatırlamazlar. Gece karabasanları zararsızdır ve her periyod o geceki derin uykuyla birlikte son bulur.

Huzursuz Bacaklar Sendromu
Eğer huzursuz bacaklar sendromu (RLS) rahatsızlığı varsa, yatağa uzandığınızda veya bazen otururken, bacaklarınızın alt kısımlarındaki kaslarda ağrı, kıpırtı, karıncalanma, yanma, iğnelenme hissedersiniz. Ve bundan dolayı uyuyamama problemi ortaya çıkar.

Bacaklarınızı sürtmek, ayağa kalkmak ve dolaşmak, veya sıcak bir duş geçici bir rahatlama sağlar. Ancak rahatsız edici hisler yatağa döndüğünüzde yeniden ortaya çıkar.

RLS'ye eşlik eden rahatsızlık ve uykusuzluk sizi strese sokabilir ve depresyona neden olabilir. RLS 65 yaş üstü insanlarda daha yaygındır.

Uyku Apnesi
Daha çok yetişkinlerde görülen uyku apnesi, gece uyurken solunumun 10 saniyeden fazla durması olayıdır.

Uyku esnasında, boğaz kasları gevşer. Nasal tıkanma, dilin büyük olması, veya obezite solunum yolunu kapatabilir. Bu tıkanma, kan hücrelerine hava ve oksijen gitmesine engel olur. Oksijenin gelmemesi neticesinde beyin uyanmanın gerçekleşmesi için sinyaller gönderir ki nefes yolu açılıp solunum tekrar başlasın.

Eğer uyku apnesi probleminiz varsa, bir saat içinde 50 defa nefes almak için uyanabilirsiniz. Genellikle uyandığınızı hatırlamazsınız, ancak bir sonraki gün oldukça uykulu olursunuz.

Somnilokuy (Uykuda Konuşma)
Somnilokuy, uyurken 30 saniyeden fazla süren konuşma ve mırıldanmalardır. Neler konuştuğunuzu veya yürüdüğünüzü nadiren hatırlarsınız.

Uykuda konuşmak medikal bir problem olarak düşünülmüyor, ancak yatakta eşinizi uyandırıyorsanız, sinir bozucu bir durum olabilir.

Somnambulizm (Uyurgezerlik)
Uyurgezerlik, derin uykuda görülen gezinmedir. Uyurgezerlik daha çok uykunun ikinci veya üçüncü saatinden sonra ortaya çıkar. Uyurgezerlik esnasında:

• Ne yaparsanız yapın uyanamazsınız.

• Gözleriniz açıktır, ancak boş boş bakar.

• Uyanık olduğunuzdan daha iyi koordine olabilirsiniz.

• Giysilerinizi giyebilir veya çıkarabilirsiniz, kapıları açıp kapatabilirsiniz, veya lambaları yakıp söndürebilirsiniz.

Uyurgezerlik, 4-15 yaş arası çocuklarda en çok görülür. Bu rahatsızlık aile bireylerinde de sıkça görülebilir ve daha çok erkeklerde ortaya çıkar.

Ne Zaman Yardım Talep Etmeliyim?
Eğer bir aydan fazla süredir uyku probleminiz varsa, veya gün içinde uykusuzluk çekiyorsanız, doktorunuzla görüşmelisiniz. Doktorunuz size, semptomlarla ve tıbbi geçmişinizle ilgili sorular sorarak durumunuzu inceleyecektir. Sorular şunlar olabilir:

• Gece normalde kaç saat uyursunuz?

• Ne zaman ve ne kadar süre uyuklama oluyor?

•Gece kaçta yatıyorsunuz ve sabah kaçta kalkıyorsunuz?

•Yatağa yattıktan ne kadar süre sonra uyuyorsunuz?

•Gece ne zaman uyanıyorsunuz? Tekrar uyumanız ne kadar süre alıyor?

•Hayatınızda değişiklikler veya stresli olaylar var mı?

Doktorunuz bir uyku merkezine gitmenizi ve uykunuzun gözlemlenmesini isteyebilir. Uyku merkezinde yapılan testler yardımıyla doktorunuz rahatsızlığınızı daha kolay teşhis edebilecektir.

Uyku rahatsızlıklarının çoğu başarılı bir şekilde tedavi edilebilir ve bir defa teşhis konulmasıyla kontrol altına alınabilir.

Görüşün Nedir?

Karakter Sayacı:
0