Türkçe Bilgi , Ansiklopedi, Sözlük

Çeşitli konularda makaleler içeren ve kullanıcıların yorum yazarak bilgi eklediği genel bilgi ve başvuru sitesi

Youtube

Kanalımıza abone oldunuz mu?

Youtube kanalımıza abone olarak hem sitemize destek olabilirsiniz hem de bilgilendirici videolarımızdan haberdar olabilirsiniz.

Hemen Abone Ol!

İletişim Bilgisi

Aşağıdaki bilgileri kullanarak site hakkında bize ulaşbilirsiniz

Telefon: +90 536 686 91 70

[email protected]

Açık Finansman

Kamu harcamalarının vergi gelirlerinden fazla olması halinde, hükümetler işsizliğin önüne geçmek ve piyasayı canlandırmak amacıyla açık finansman olayına başvururlar.

Ekonomide kullanılmayan kapasitenin var olması halinde devlet açık finansmana dayanarak harcamalarını artırırsa, bunun milli gelir üzerindeki etkisi harcama artışının belirli bir katı olur. Açık finansmanın milli geliri çoğaltıcı etkisi şu formülle açıklanmaktadır : ?Y=?G (1-e) - ?Y, açık finansmana bağlı olarak meydana gelen gelir artışıdır. - ?G, açık finansmana bağlı olarak yapılan harcama artışıdır. - e, marjinal harcama eğilimidir. Bir ekonomide marjinal tüketim, (özel ve kamu) marjinal yatırım harcaması ve marjinal ihraç eğilimi ne kadar yüksekse, başka bir deyişle marjinal tasarruf eğilimi, marjinal vergileme eğilimi ve marjinal ithalat eğilimi ne kadar düşükse yukarıdaki formülde belirtildiği gibi açık finansmana bağlı kamu harcamalarının gelirleri artırıcı etkileri o kadar yüksek olur. Açık finansman metodlarına tam istihdam ya da benzer durumlarda başvurulması, enflasyona yol açar. Açık finansman Türkiye'de İkinci Dünya Savaşında milli savunma harcamalarını, 1960'lı yıllarda kalkınma harcamalarını, 1970'li yıllarda iktisadi devlet teşekkülleri zararlarını ve yatırımlarını karşılamak için başvurulmuştur.

Görüşün Nedir?

Karakter Sayacı:
0