Türkçe Bilgi , Ansiklopedi, Sözlük

Çeşitli konularda makaleler içeren ve kullanıcıların yorum yazarak bilgi eklediği genel bilgi ve başvuru sitesi

Youtube

Kanalımıza abone oldunuz mu?

Youtube kanalımıza abone olarak hem sitemize destek olabilirsiniz hem de bilgilendirici videolarımızdan haberdar olabilirsiniz.

Hemen Abone Ol!

İletişim Bilgisi

Aşağıdaki bilgileri kullanarak site hakkında bize ulaşbilirsiniz

Telefon: +90 536 686 91 70

[email protected]

Varsayım

1. (Matematikte ve mantıksal çıkarımlarda) Mantıksal sonuçlar çıkarmak üzere öndayanak olarak önesürülen önerme ya da önermeler birliği.

2. (Deneysel bilimlerde) Belli bilgilere olanak sağlamak, bağlantıları anlaşılır kılmak, olayları açıklamak üzere geçici olarak konmuş bilimsel öneri; olayları geçici bir açıklama biçimi; ama ancak deneyle yöntemli bir biçimde denetlendikten sonra geçerliliği kabul edilebilir.




3. Düşünmenin temellendirilmesi olarak varsayım: Düşünmenin, herhangi bir konuda ileri sürdüğü bir savı tanıtlamak üzere koyduğu öndayanak. (Bu anlamda Yeni Kantçılardan Cohen ve Natorp'ta düşünmenin temel ilkesi, temel yöntemidir.) (TDK)

Bilimsel bir yasayı meydana çıkarabilmek için bir olgular dizisine dayanılarak temellendirilmiş, doğrulanması gereken bilimsel sanı. (O.H.)

Bilimsel varsayım, tanıtlanmış bir olgular dizisiyle temellenir, var olan tüm öteki bilimsel olgularla da uyum içindedir ve doğrulukları kesinleşmiş bilimsel bilgilere ters düşemez. Bu nitelikleri taşımıyorsa, bilimsel varsayım değildir. Bir varsayımın doğrulanması için gerekli koşullar ya da bilgiler henüz hazır bulunmayabilir, bu durumda bilimsel çaba o varsayımın doğrulanabilmesi için gerekli koşulların hazırlanmasına yönelir. Henüz doğrulanmadığı halde gerekli koşullar ve bilgiler hazırlanınca doğrulanabilecek olan varsayımlar, daha önce elde edilmiş bilimsel vargılarla değerlendirilir ve temellendirilir. Kimi yerde yanlış varsayımlar bile yararlı olur, doğru varsayımlar yanlış varsayımları dışlayarak elde edilir. Varsayımlar daima gerçek olaylardan çıkarılmışlardır, hayal ürünü değildirler. Bu yüzden varsayım, bilimsel öngörü (prognose) olarak da nitelenir.

Deneysel bilimlerde bir de kılavuz varsayımın (İng. working hypothesis) sözü edilir. Belli bir sonucu elde etmek için kurulan birçok varsayım arasından seçilen en basit varsayım budur. Bir süre kılavuzluk edebilir, ama sonra bırakılır. (O.H.)

Görüşün Nedir?

Karakter Sayacı:
0