Türkçe Bilgi , Ansiklopedi, Sözlük

Çeşitli konularda makaleler içeren ve kullanıcıların yorum yazarak bilgi eklediği genel bilgi ve başvuru sitesi

Youtube

Kanalımıza abone oldunuz mu?

Youtube kanalımıza abone olarak hem sitemize destek olabilirsiniz hem de bilgilendirici videolarımızdan haberdar olabilirsiniz.

Hemen Abone Ol!

İletişim Bilgisi

Aşağıdaki bilgileri kullanarak site hakkında bize ulaşbilirsiniz

Telefon: +90 536 686 91 70

[email protected]

Vampirler Yaşadılar mı?

Makale Sayfaları
Vampirler Yaşadılar mı?
Bilim Açısından Vampirlik
Türklerdeki vampir inanışları
Vampir araştırmacıları

Bir Alman araştırmacı, vampir efsanelerinin kökenini araştırdı. Sonuçta bu ‘ölümsüz' vampirlerin köylerde ölen komşular olduğunu ayrıca kan emici bile olmadıklarını buldu. Romanya, Macaristan, Arnavutluk, Bulgaristan ve Makedonya gibi Güneydoğu Avrupa ülkelerinde anlatılan öykülerde vampirlerin önemli bir rolü var.

Tabutlarını her zaman giyimli olarak terk eden vampirlerin, yanaklarında ve burunlarındaki çürümelerle oluşan hafif çukurluklar dışında aslında pek de ilgi çekici tarafları yoktu. Hatta köpek dişlerinin uzaması gibi en belirgin vampir özelliği bile Güneydoğu Avrupa vampirlerinde hiçbir zaman görülmemişti.

Bonn Üniversitesi tarihçilerinden Peter Kreuter'in araştırmasına göre dünya kamuoyunun, Bram Stoker'in 1897 yılında kaleme aldığı ‘Lord Dracula' romanından tanıdığı vampir tiplemesinin, halk söylencelerindeki ‘Ölümsüzler' ile pek ortak yanı yok gibi. İlk vampirler ne kan emici ne de baştan çıkarıcı yaratıklardı. Hatta gün ışığında bile kaybolmuyorlardı. ‘Halk arasında anlatılanlar arasında egzotik kam emicilere yer yoktu' diyor Bonn Üniversitesi tarihçilerinden Kreuter. Sıradan insanların vampirleri köylerdeki ölülerdi, yani komşular.

Kreuter, etnologlarca yayımlanan ve bugüne dek pek dikkate alınmayan sayısız raporu inceledi. En eski vampirler 1382, en yenisiyse 1968 yılında ortaya çıkmış. Bir köyde yaşanan uğursuzluklardan (bunlar bilinmeyen hastalıklar ya da ekini savurup götüren fırtınalar olabiliyor) her zaman bir ölümsüz sorumluydu. Ölünün dirilmesi, muhakkak bir uğursuzluğu da beraberinde getirirdi.

Onlara yaklaşan biri, eğer esrarengiz bir biçimde hayatını yitirirse, komşuları ve akrabaları için sonsuz bir bela haline gelirdi. Lanetliler bir kez mezarlarından çıkmaya dursun, bundan sonra kurbağa, tavuk, at ya da fareye dönüşür ve gündelik yaşamlarında bu şekilde dolaşıp dururlardı. Hatta bazıları alet ya da kap kacak biçimine bürünür ve zarar verebilmek için her zaman onlarla birlikte olurlardı.

Sarmısak ve Kutsal Su

Sarmısak, kutsal su ya da haç yardımıyla tehlikeleri atlatamayan köylüler, suçluyu yakalayabilmek için daha farklı yollara başvururlardı. Mesela mezarlık çevresine kül serpiştirerek vampirin ayak izlerini takip etmeye çalışır ya da halk arasında cinleri görebilen ve ölümsüzlerin bulundukları yerlere huzur getiren hayvanlar olarak bilinen kara horozları salarlardı. Ancak tüm çabaların boşa gittiği de olurdu. ‘İşte böyle zamanlarda köylüler kötüye karşı savunabilmek için biraz daha yakınlaşırlardı' diyor Kreuter.

Yaşamlarında garip olaylarla karşılaşan yakınlarının ölümü, köylülere yeni bir kuşku ve korku kapısını aralıyordu. Kuru ot yığınından düşen, sarhoşken kapıyı kıran, bedeninde bir lekeyle dünyaya gelen, çok genç ya da çok yaşlı ölen herkes uğursuzluğu içinde taşıyan ve gelecek kuşaklara aktaran şüphelilerdi.

Mezarda Rahat Yok

İşte bu kuşkulu ölüler yakınlarına mezar başında büyük zahmetler verirdi. Yalnızca mezarlarında savunmasız olduklarından, topuk ve dizlerindeki damarlar kesilir, üzerlerine taşlar atılır ya da doğrudan doğruya tabuta çivilenirlerdi. Romenler, birkaç on yıl öncesine kadar ölülerinin arkalarına bir diş sarmısak iliştirir ve ayaklarını iple bağlayarak gömerlerdi. Dalmaçya'da ise bazı kontrol grupları, birkaç yılda bir mezarlığa giderek şüpheli ölülerin gerçekten çürüyüp çürümediklerine bakarlardı. Eğer eti hala diri görünüyorsa kalbine bir kazık çakılır ve diğer dünyada huzur bulması istenirdi.

Öbür Dünyanın Kanıtı

Kreuter, Güneydoğu Avrupa'da vampir öykülerinin bu denli yayılmasının nedenini Ortodoks Kilisesi'nin ölüler hakkında ne mantıklı ne de mantıksız bir açıklama yapamayışına bağlıyor. Ölümsüzler, bir yerde ölümden sonraki durum hakkında bilgi veriyordu halka. ‘Her vampir öbür dünyanın varlığına işaret eden bir kanıttı' diyor Kreuter. İnanışa göre ölümsüz olarak köye dönmeyenler, herhangi bir yerde huzura kavuşmuş oluyorlardı.

Bilim adamları vampir inançlarını bazı egzotik hastalıklarla da ilişkilendirmişlerdi. Delirme anında ortaya çıkan beklenmedik saldırılar, metabolizma bozukluğuyla meydana gelen porfirya hastalığının özel bir türü olabilirdi. Işığa karşı duyarlı olan porfirya hastalarında çok az miktarda hemoglobin ürediğinden yüzleri soluklaşır ve dişetleri kanar.

Tarihte 200 Olay

Yüzyıllar boyu buna benzer sadece 200 olayın yaşandığı hatırlatıyor Kreuter ve porfirya teorisine karşı çıkıyor. Hatta bazı psikologların yorumlarını da mantıklı bulmuyor. Psikologlar, vampir inançlarını seks fantezilerine düşkün erkeklerin, kadınları kanlarının son damlasına kadar sahiplenmek istekleri fakat kendi bedenlerine zarar vermek istemeleriyle açıklıyorlar. Oysa Kreuter incelemeleri sırasında insanların, kadınları ziyaret eden vampirlerin doyurucu bir seks gücüne sahip olduklarına inandıklarını bulmuş.

<< Önceki - Sonraki Sayfa >>

13 Yorum - Senin Görüşün Nedir?

#1 121 oyun-elnare
-
elnare
-
2014-11-24 19:02:21 0

ben bilmiyorum belkede ysamislar.ben hakanla ayni fikirdeyim. bu oyunda ola bilir

#2 vampirler var...
-
öykü
-
2015-02-05 18:55:02 0

Slm arkadaşlar vampir denen yaratıklar var diyenlere katılıyorum...Çünkü bende vampir olmayı çoooooooooooooooooooooooooooook istiyorum...

#3 vanpirim
-
elif ocal
-
2015-02-23 05:54:22 0

Vanpirler sizi ćooook seviyorum

#4 vampirler
-
anonim
-
2015-07-03 15:34:29 0

Benim bir tarafım vampirlerin olduğuna inanmıyor çünkü eğer vampirler olsaydı kuranda bahsederdi. Ama bir tarafımda vampirlerin olduğuna inanıyor çünkü yazılan onca roman okadar yazı okadar film ve diziler ... Hepsi yalanmı ??

#5 vampir
-
kaan
-
2015-11-09 16:05:52 +2

size and içerimki vampirler gerçek aramızdalar bilim adamlarının bu konu hakkında detaylı bir araştırma yapmasının sebebi de budur zaten.bakın ben o saçma sapan filmleri izleyip etkilenenlerden değilim.benim söylemek istediğim vampirler gerçek. ispat isteyenlere de işte ispat:ORTA ĞÇAĞ DÖNEMLERİNDE KASABALARDA GECELERİ ETRAFTA DOLAŞAN BİRİLERİ GÖRÜLÜRMÜŞ.FAKAT HİÇ KİMSE ALDIRIŞ ETMEMİŞ.BİR GECE YİNE ETRAFTA DOLAŞAN BU KİŞİLER HARRY PARKOUR ADLI 1.80 BOYLARINDA 60 KİLO CİVARINDA VE 42 YAŞINDA BİR ADAMIN EVİNE GİRMİŞLER ADAMIN EVİNDE SESLER ÇIKARMAYA BAŞLAMIŞLAR.ADAM YATAĞINDAN UYANIP SESİN GELDİĞİ YERE DOĞRU GİTMİŞ.BİR BAKMIŞ Kİ TUHAF GİYİNİMLİ ADAMLAR... HEMEN KAÇMAYA BAŞLAMIŞ YATAK ODASINDAKİ YATAĞIN ALTINA SAKLANMIŞ.BU TUHAF GİYİNİMLİ ADAMLAR BÜTÜN ODALARI ARAMIŞLAR.SONUNDA HARRY İ BULMUŞLAR HARRY KAÇMAYA ÇALIŞMIŞ AMA KAÇAMAMIŞ BU ARADA SESLERİ DUYAN KASABA SAKİNLERİ ALETİ EDEVATI ALIP SALDIRIYA GEÇMİŞLER.BU TUHAF GİYİNİMLERİ OLAN ADAMLARA SALDIRACAKLARMIŞİ ADAMLAR ÇOK HIZLI BİR ŞEKİLDE KAÇMAYI BAŞARMIŞ.BU ARADA HARRY NİN BİR BACAĞINI KOPARIP DAMARLARDAN KAN İÇMİŞLER.BİR KOLUNU VE KULAĞINI DA KOPARMIŞLAR. VE ÇEŞİTLİ HASARLAR VERMİŞLER.HARRY GÖRDÜKLERİNİ,YAŞADIKLARINI VE OLANLARI ANLATMIŞ FAKAT TAM DUYDUĞU BİR CÜMLEYİ SÖYLEYECEKKEN KAN KAYBINDAN VE AĞIR YARALANMADAN DOLAYI ÖLMÜŞ. KASABALILAR ONU SABAHA DOĞRU GÖMMÜŞ. FAKAT TARİHTE ŞİMDİYE KADAR BU BİLGİ HİÇ KAYDEDİLMEMİŞ.ŞUAN BİLE BEN DAHİL ÇOK AZ KİŞİ BİLİYOR.KATE PEAC ADLI KADININ BÜYÜK BÜYÜK BABAANNESİ DE KASABALILARDAN MIŞ O BUNLARI BİR DEFTERE KAYDETMİŞ.ZAMANLA BU KAYITLAR KATE PEAC IN ELİNE GEÇMŞ VE GİZLİ BİR SOSYAL AĞ DA YAYIMLAMIŞ. BENDE BU HİKAYEYİ OKYANLARDANIM.anlatıklarımın hepsi latince idi. ben sizin için çevirdim.

#6 VC17
-
Dolunay
-
2015-11-27 05:07:00 +2

VAMPİR YOKTUR GERÇEĞİ VAMPİR OLURSADA BU BİR VİRÜSTÜR VAMPİR OLUNUR İSTEYEN AMA BU BİR VİRÜS [VC17] VİRÜSÜ ARAŞTIRIN GÖRÜN 2 AYDIR ARAŞTIRIYORUM VE ANLADIM Kİ VAMPİR DİYE BİR ŞEY YOK BU VİRÜSÜN ETKİSİ BUDUR Kİ BU VİRÜSE YAKALANAN HER HANG İ BİR CANLI KAN İÇMEK ZORUNDA KALIR VE HER YOLU DENER DİŞLERİ KALINTLAŞIR YÜZÜ BEYAZLAŞIR VE SERTLEŞİR GÖZLERİ İSE 5 RENGE TEK DÖNÜŞÜR SARI SİHAMIM SI MAVİ YEŞİL VE KAN KIRMIZISI TŞK LER LÜTFEN VC17 VİRÜSÜNÜ ARAŞTIRIN

#7 yalan değil
-
cansu
-
2015-11-27 05:09:42 0

haklsısın bende vc 17 virüsünü bilioyorum ve dolunay sana katılıyorum vc17 virüsünün tedavisi yok tur ölümcüldür ve ayriyeten vc17 virüsüne yakalanan insanada vampir denilmiiştir

#8 transilania
-
Dolunay
-
2015-11-27 05:17:31 0

merhaba size bir video atıcam izleyin vampir varmı yokmu ? ben inanıyorum ve bunun için transilvani ya gidecem izleyin atıcağım videoyu [https://www.youtube.com/watch?v=QAuzczMEYbo]

#9 WAMPİRİZM
-
LÜTFEN OKUYUN
-
2015-12-27 19:54:35 0

yapacağım yorumun gerçeklik payı olduğuna inandığım için sizlere biraz bilgi vereceğim **MANTIK**sal düşünelim bana göre vampirler vardır çünkü olmaması için bir kanıt yok fakat olması içinde bir kanıt yok diyorsanız yanılyorsunuz çünkü VC17 virisü vardır vampirler azda olsa kendi kanlarını zaman zaman içerler göz renkleri genelde koyu kahverengi kehribar ela yeşilimmtrak renklere benzer sarımsak veya gümüş onlara etki etmez evet yarasalarla kimsenin kesin olarak bilmediği büyük bir bağları var. Bu aralar gerçekten araştırıyorum kütüphane internet ansklopedi vb. birsürü şey vampirler insanlarda pek göz teması kurmazlar uzun süreli göz temaslarından bahsediyorum insan kanı içmezler diye bişey yok çünkü içerlerse KAN UYUŞMAZLIĞI adlı olay oluyormuş hayır yanlış çünkü içilen kan aslında sindirilmediği için damarlardaki kana karışmıyor ve insan kanı içerler bir vampir asla yakını veya dostuna bile WAMPİR olduğunu söylemez sizler yazdığınızdan dolayı YÜZDE 99 değilsinizdir elleri gerçekten ürpertecek kadar soğuktur. İnsanlarla pek samimi olmazlar kendi dünyalarında yaşarlar güneşe çıkarlar fakat fazla güneşe çıktıklarında derileri dökülmeye ufalanmaya başlar Hayvan kanı içtikleri olur ama pek fazla değil genelde kendi parmak kol veya ellerindeki deriyi kaldırarak kanlarını içerler dudaklarını dillerine çok sürterler amaçları susuzluklarını gidermektir aslında kan olmadan da yaşayabilirler fakat gerçekten çok zor olur genelde çok güzel olurlar gözlerinin içleri parlar VERDİĞİM BİLGİLERE SADECE İSTEYENLER İNANSIN
bunları nasıl bildiğimi sormayın lütfen....


#10 vampir
-
vampir
-
2016-01-31 16:19:08 0

Polonya’da İkinci Dünya Savaşı’nın en kanlı çarpışmasına sahne olan Gliwice kasabası yakınlarında başlatılan arkeolojik kazılarda bilim dünyasını şoke eden bulgulara ulaşıldı. Bölgede vampirlerin gömülü olduğu bir mezarlık ortaya çıktı. Ülkenin güneyinde yapılan kazılarda ortaya çıkarılan iskeletlerin başının yerinden çıkarıldığı ve bacaklarının yanına ters konulduğu belirlendi.
Telegraph gazetesinin haberine göre arkeologlar bu saptamayı, iskeletlerin başlarının vücutlarından ayrılıp bacaklarının üstüne yerleştirildiğini görünce yaptı. Törensel idamlarda bu hareket, ölünün dirilmemesi umuduyla yapılıyor.

Tarihte vampir olduğu gerekçesiyle öldürülmüş çok sayıda insan var. Hıristiyanlığa geçiş sonrası Slav topraklarında bu korkunç adet bir müddet daha devam etse de son “vampir mezarlığının” tarihlemesi henüz yapılmadı. Orta Çağ Avrupa’sında vampirlikle suçlananlar akıl almaz işkencelerden geçirildikten sonra gömülüyordu. Genel efsanelere göre vampir çam, aspen, akdiken veya üvez ağacından yapılma bir tahta kazık vampirin kalbine kazık saplanmalı (gümüş veya demir de olabilirdi) ve ağzına sarmısak yerleştirilip kafasını kesmek gerekirdi.Vampiri yakmak veya kalbini çıkarıp onu yakmak veya nehre atmakta bilinen çarelerdendi. Gümüşten veya Hristiyan efsanelerine göre kutsanmış kurşunla da öldürülebilirdi.

Bölgenin slav vampir hikayelerinin yayıldığı yer oluşu dikkat çekti. Arkeoloji ekibinin başındaki Dr. Jacek Pierzak, vampir mezarlığındaki kurbanların üzerinde yaşları hakkında bilgi verecek herhangi bir mücevher ya da kıyafet olmadığını açıkladı.

#11 vampir
-
gümüş ceylan
-
2016-05-29 13:18:18 +1

Sevgili arkadaşlar çoğunuz vampire inanıyor ya da inanmıyorsunuz hatta belkide bu yorumları yazan bir vampir de .Benim şu anda yaşım müsait değil sadece13buçuk yaşındayım ama büyüdüğümde herseyi araştıracam .Eğer vampirler gerçekten varsa onları bulucam ve ama eminim onları bulsamda ???? kimseyle paylaşmicam????????

#12 WAMPİR
-
8120ME
-
2017-11-18 22:33:50 +1

Olmayan bir şeyin bu kadar konuşulamayacağına göre varki biliniyor.Olmayan veya daha önceden olmayan bişeyse eğer şuan bilinmez veya konuşulamazdı.Eğer yoksa tamam ama nerden çıktı o zaman vampir hikayesi ya biri yaşadı veya duyuldu veya görüldüki bu zamana kadar gelmş birşey bence...

#13 Bulacağım
-
İzmir
-
2022-08-09 21:21:37 0

Bu dünyada kesinleşmiş bir vampir kalıntısı yok nasıl doğdu ilk vampir kimdi bana göre orta çağda yaşıyan cadılar şimdiki ismi ile büyü çüler tarafından doğa üstü bir varlık yarattılar bu değilki ölümsüzdür üzün süre yaşasada elbet ölecektir

Görüşün Nedir?

Karakter Sayacı:
0