Türkçe Bilgi , Ansiklopedi, Sözlük

Çeşitli konularda makaleler içeren ve kullanıcıların yorum yazarak bilgi eklediği genel bilgi ve başvuru sitesi

Youtube

Kanalımıza abone oldunuz mu?

Youtube kanalımıza abone olarak hem sitemize destek olabilirsiniz hem de bilgilendirici videolarımızdan haberdar olabilirsiniz.

Hemen Abone Ol!

İletişim Bilgisi

Aşağıdaki bilgileri kullanarak site hakkında bize ulaşbilirsiniz

Telefon: +90 536 686 91 70

[email protected]

Derbend (Derbent) Teşkilatı

Anadolu ve Rumeli'nin dağlık bölgelerindeki geçit ve yolları korumak ve yolcuların güvenliğini sağlamakla görevli teşkilât. Bu teşkilâtta görevli olanlara derbendci denirdi.

Kervanları ve yolları korumak için kurulan İlhanlı Tutkavul sisteminden geliştirilen Derbend teşkilâtı, Osmanlı Devleti'nde 14. asrın sonlarında kurulmaya başlandı. Derbend tesisleri, etrafı duvarla çevrili küçük bir kale olup, yanında han, cami, mektep ve dükkânlar bulunmaktaydı. Böylece, derbend yakınında, köy veya küçük bir kasaba teşekkül ederdi. Derbendler, daha çok, yolların kavşak noktalarına ve merkezî öneme sahip yerlere yapılırdı. Bundan dolayı, derbendci olarak yazılan köy halkı, yaptıkları hizmete göre bazı vergilerden veya hepsinden muaf tutulurdu. Derbendler, bölgenin ve yolun emniyetinin sağlanması yönünden mühim birer tesis olmakla birlikte, ıssız yerlerin iskâna açık hâle getirilmesi için de kullanılmıştır.

Derbendler, yurtluk ve ocaklık şeklinde, timar yoluyla tasarruf olanlar ile muafiyet usulüyle tevcih edilerek, tehlikeli yerlere yerleştirilip halkın muhafazasına memur edilenler olmak üzere, hukuken iki kısma ayrılır. İkinci gruba giren Derbendler, daha çok vakıf ve has toprakları veya devlet arazisi üzerinde kurulurdu. Kullanılış yönünden ise, Derbend mahiyetindeki kuleler, büyük vakıf şeklindeki Derbend tesisleri, han ve kervansarayların Derbend olarak kullanılması, köprü yakınlarında bulunan Derbendler olmak üzere dört bölüme ayrılırlardı.

Derbendlerde muhafız olarak, Müslüman ve Hıristiyanlar görevlendirilirdi. Hıristiyan olanlara, Martolos denilirdi. Kanunî Sultan Süleyman devrinde, Macaristan topraklarında birçok Hıristiyan, bu işte kullanılmıştır. Derbendlerde, yirmi beş ile otuz kişilik bir muhafız bölüğü bulunurdu. Bunlar, düzenlenen seferlere, en az beş kişi olmak üzere, nöbetleşe katılırlardı. Sefere gitmeyenler, hizmet yerine gidenlere sefer başına elli akçe öderlerdi. Derbend muhafızları, kendilerine verilen küçük toprak parçalarını işlerler, kısmen veya tamamen vergi muafiyetine sahip olurlardı. Derbend muhafızları, korudukları yollardan geçenlerden ücret aldıkları gibi, bölgede soyulan yolculara da tazminat öderlerdi. Korudukları köyler, Derbend karakollarına adam vermek ve bunların giderlerini karşılamak mecburiyetindeydiler.

Derbendler, görevleri yönünden önemli olmalarına rağmen, 17. asrın sonlarından itibaren bozulmaya başladı. Bu durum, emniyetin bozulmasına ve çevre köy, hattâ kasaba halkının eşkıya baskısından korunmak için yerlerini terk etmelerine sebep oldu. Devlet, bu bozukluğu, 18. asrın başlarından itibaren yeniden düzene sokmaya başladı ve Derbend ahalisini, eski yerlerine yerleştirdi veya yeni ahali sevk etti. Böylece, Anadolu'da yollar üzerindeki harap ve boş hanlar tamir edilerek, müstahkem bir hâle getirildi.

Tamir sırasında, içinde oturacakların bütün ihtiyaçlarını karşılayacak derecede imar faaliyetlerine de önem verilerek, adeta bir kasaba şeklinde yeniden düzenlendi. Derbend, han ve vakıf tesislerinin tamiri ve mamur hâle getirilmesi, kısmen başarıya ulaştı. Bir müddet sonra ihmale uğrayan Derbendler, 19. asırda yeniden tamire muhtaç hâle geldi. Belli başlı noktalardaki han ve Derbendler tamir edildi. Osmanlı Devletiyle birlikte, Derbent Teşkilâtı da ortadan kalktı.

6 Yorum - Senin Görüşün Nedir?

#1 Derbent
-
Mehmet
-
2015-06-04 13:12:34 +5

Burada yaşayan insanların ödediği vergiler isim ve hane olarak kayıt altına alınmışmı alınmışsa bu bilgilere hangi kaynaktan ulaşabilirim bu bilgi benim için çok önemli özellikle 1574 ile 1595 yılları ilginize teşekkürler

#2 Tsk
-
Asd
-
2015-12-17 23:00:31 +3

Çok çok tsk iyi ki varsiniz sizin gibi insanlar olmasa napardik bilmiyorum hayat çok sıkıntılı olabilirdi ama siz varsiniz bize doğru yolu gosteriyorsunuz öğretiyorsunuz guzel güzel şeyleri oley

#3 derbentçiler
-
selma
-
2015-12-28 19:27:58 +4

Güzel ama kısaca ozetleseydiniz iyi olurdu okumaya usendim

#4 derbentciler
-
selma
-
2015-12-28 19:28:58 +5

Ha yaziyomus pardon

#5 osmanli
-
orhan
-
2017-01-19 01:07:43 +3

Ecdad tarih yazmış torunu okumaya useniyor selma cim ne geldiyse başımıza okumadigimizdan gelmiş ahhh ah

#6 Derbend tarihi
-
Ferat
-
2018-12-14 20:50:26 +2

İlginç bir teşkilat. Fakat bana denetimsiz bir oluşum olarak geldi. 19.yy sonlarında bile hala devam eden eşkiyalık sisteminin tarihiymiş gibi geldi.sonuçta eşkiyalarda kısmi olarak başlarındaki beylik ile duzene oturtulmuş Belli kurallara sahip insanlardan vergi Alan gruplardi. Tabi bunlarin bazilari yoldan sapmış olsada aslinda derin devlet tarafindan ozellikle eskiyalik sistemi devam ettirilmiştir diye düşunuyorum. Sonucta emniyet gucleri heryerde olamazlar.

Görüşün Nedir?

Karakter Sayacı:
0