Türkçe Bilgi , Ansiklopedi, Sözlük

Çeşitli konularda makaleler içeren ve kullanıcıların yorum yazarak bilgi eklediği genel bilgi ve başvuru sitesi

Youtube

Kanalımıza abone oldunuz mu?

Youtube kanalımıza abone olarak hem sitemize destek olabilirsiniz hem de bilgilendirici videolarımızdan haberdar olabilirsiniz.

Hemen Abone Ol!

İletişim Bilgisi

Aşağıdaki bilgileri kullanarak site hakkında bize ulaşbilirsiniz

Telefon: +90 536 686 91 70

[email protected]

Fatih Sultan Mehmed Devri (II. MEHEMMED)

Makale Sayfaları
Fatih Sultan Mehmed Devri (II. MEHEMMED)
FÂTIH IN CÜLÛSU VE KARAMAN SEFERI
KARAMAN SEFERI
iSTANBUL UN FETHiNE DOĞRU
BOGAZKESEN (RUMELI) HISARI NIN YAPILMASI
ISTANBUL FETHININ HAZIRLIKLARI
KUSATMA VE ISTANBULUN FETHI
KUSATMA VE ISTANBULUN FETHI 2
FÂTIH IN SIYASETI
FÂTIH IN BATI SIYASETI
SIRBISTAN SEFERLERI
BELGRAD KUSATMASI
SEHZÂDELERIN SÜNNET DÜGÜNÜ
MORA SEFERLERI
EFLÂK IN HAKIMIYET ALTINA ALINMASI
BOSNA-HERSEK IN ALINMASI
OSMANLI VENEDIK MÜNASEBETLERI
BOGDAN MESELESI
FÂTIH IN EGE DENIZI SIYASETI
ENEZ, IMROZ, SEMADIREK VE TASOZ UN ALINMALARI
LIMNI ADASININ ZAPTI
MIDILLI ADASININ ZAPTI
EGRIBOZ ADASININ FETHI
FÂTIH IN KARADENIZ SIYASETI
FÂTIH IN IÇ VE DOGU ANADOLU SIYASETI
KARAMAN MESELESI
OSMANLI AKKOYUNLU REKABETI VE OTLUKBELI ZAFERI
FÂTIH IN GÜNEY SIYASETI
FÂTIH IN SAHSIYETI VE ÖLÜMÜ
FÂTIH SULTAN MEHMED VE HOSGÖRÜ

Belgrad seferinden dönen Fâtih Sultan Mehmed, Edirne'deki ikameti esnasinda biri (Bâyezid) Amasya'da, digeri (Mustafa) Manisa'da sancakbeyi olan iki sehzâdesinin sünnet edilmelerine karar verir. Bunun üzerine her iki sehzâde de merkeze çagrilir. Bu dügün için Fâtih, çevre hükümdarlara dâvetiyeler göndererek, onlarin da bu mutlu günlerinde yanlarinda bulunmalarini arzu eder. Fâtih'in, ilim adamlari ile halka karsi nasil davrandigini, nasil bir protokol uyguladigini göstermesi bakimindan önemli olan bu dügünden, bütün Osmanli kaynaklari bahsederler. Bununla beraber biz, bu dügünde hazir bulundugunu söyleyen Âsik Pasazâde'nin müsahedelerine dayanarak verdigi malumati özetleyerek buraya almak istiyoruz:

O vakit, Sultan Bâyezid Amasya'da idi. Onu getirtti. Mustafa Çelebi dahi o vakit Manisa'da idi. Onu dahi getirtti. Bunlar hep Edirne'ye geldiler. Dügüne basladilar, Etrafa agirlikla davetçiler gönderdiler. Bütün sancak beyleri ve her sehrin ululari geldiler. Nice günlük yollar dügüncülerle dolmustu. Edirne'nin çevresine konup doldular. Pâdisahin otag ve çadirlarini Ada'ya kurdular. Pâdisah dahi devletle Ada'ya geçip oturdu. Her tarafin halki, tayfa tayfa geldi. Önce ulemâ davet olundu. Pâdisah dahi gelip tahta oturdu. Sag tarafina fâzil kimselerden olan "Mevlânâ Fahreddin" oturdu. Solunda ise "Mevlâna Tosyavî" oturdu. Pâdisahin karsisinda ise "Mevlâna Sükrullah" oturdu. Onun yanina Hizir Bey Çelebi oturdu.

Emr olundu: Hafizlar, Kelâm-i Kadim-i Rabbanî (Kur'an-i Kerim) okudular. Ulemâ, okunan bu âyetlerin tefsirini yaptilar. Ilmî sohbetler olundu. Ondan sonra izin verildi: Edipler, güzel medihler ve gazeller okudular. Pâdisaha layik sohbetler yapildi. Ondan sonra izin oldu: Sofralar kuruldu, nimetler yenildi. Yemekten sonra yine edebiyatçilar okudular. Ondan sonra tekrar Kur'an okundu. Ondan sonra sekerli seyler getirdiler. Her ilim ehlinin önüne sini koydular. Bu ulemânin hizmetkârlari futalar doldurdular. Fakir (ben) dahi bir futa doldurdum, hizmetkârima verdim. Ondan sonra pâdisah, gelen bu hürmete lâyik kisilere ihsanlarda bulundu. Niceleri fakir geldi, zengin gitti.

Ikinci gün fukara tayfasi davet olundu. Onlara da geregi gibi hürmet olundu. Pâdisahin ihsanlari bunlara da yetisti. Bunlar da "Fukarâ Kanunu" geregince saygilarini gösterdiler.

Üçüncü günü begler (emîr) davet olundu. Bunlara dahi Pâdisah kanunu nasilsa öylece yapildi. Bu dügünün tarihi hicretin 861'inde vaki oldu.

d- SIRBISTAN'IN ILHAKI: Osmanli kuvvetlerinin Belgrad'dan çekilmelerinden sonra sira tekrar Sirbistan'a gelmisti. Georges Brankovitch ile, Jan Hunyad'in kayinbiraderi olan Belgrad valisi Mihail arasinda eskiden beri bir sogukluk bulundugundan Mihail, bir ara Brankovitch'i yakalayip haps etmisti. Brankvitch 30 bin altin ödedikten sonra serbest birakilmisti. Ihtiyar Brakovitch, 1457 senesinde ölmüs, Greguvar, Etyen (Istefan) ve Lazar adinda üç erkek ile Sultan II. Murad'dan dul kalmis olan Mara (Meryem Sultan) adinda bir kiz evladi birakmisti.

Brankovitch'in ölümü üzerine, Sirbistan'in idaresini ele geçiren en küçük kardes Lazar, öldürme tehdidi ile diger kardeslerini ülkesinden kaçirmisti. Brankovitch'in kizi Mara da Osmanlilara siginmisti. Fâtih Sultan Mehmed, onun taht üzerindeki hakkini koruyacagini bildirerek kendisine Serez taraflarinda mülk verdi. Böylece Mara, refah içinde bir hayat geçirdi.

Yeni Sirp despotu Lazar, bir sene sonra 1458'de öldü. Ülkesi, esi Elen ile küçük yastaki kizina kaldi. Elen, Sirbistan'in elinden alinma ihtimalini düsünerek burayi malikâne olarak Papa'ya peskes çektigi gibi kizini da Bosna kralinin ogluna nikahladi.

Elen'in, oynamak istedigi oyundan haberdar olan Osmanli Devleti, Sirbistan isini kesin olarak çözüp bir sonuca baglanmaya karar verir. Bu sebeple Pâdisah, hicrî 862 (1458)'de Mora seferine giderken Mahmud Pasa'nin maiyyetine bin kadar yeniçeri vererek onu Sirbistan üzerine gönderir.

Mahmud Pasa, Sirplarin baskenti olan Semendire etrafindaki bazi kaleleri aldiktan sonra Semendire'yi kusatir. Pasa, sehrin dis istihkamlarini aldiysa da sehri zapt edemeyerek muhasarayi kaldirir. Bu arada Ostroviç (Sivricehisar), Rodnik ve Sabaç (Bögürdelen) gibi yerleri alir. Bögürdelen'in alinmasindan sonra Macaristan'a akinlarda bulunur.

Bu esnada Mora seferinden dönmüs olan Fâtih Sultan Mehmed, Mahmud Pasa ile bulusur. Sirbistan isinin tamamen bitmesi için Mahmud Pasa'yi Semendire üzerine tekrar gönderir. Daha önce, çevresindeki kaleler Osmanlilarin eline geçtikleri için Semendire bir bakima yalniz ve yardimsiz kalmisti. Bu durum karsisinda, direnmenin fayda vermeyecegini anlayan Elen, hazineleri ile birlikte gidebilme sarti ile teslim olur. 8 Kasim 1459'dan itibaren Osmanli idaresine giren Sirbistan, bu devletin, bir sancagi olarak "Semendire Sancakbeyligi" adi ile bir akinci komutana verilir. Burasi, Belgrad'in zaptina kadar Macaristan'a yapilacak akinlar için ve kuzeyden gelecek tehlikelere karsi iyi bir üs oldu.

5 Yorum - Senin Görüşün Nedir?

#1 güzel
-
derya
-
2014-11-05 15:45:20 +2

İdare işte beğendim alinize sağlık

#2 nmj
-
sinan
-
2014-11-11 00:58:30 +1

dipnot yok mu?

#3 çok iyi
-
şenay
-
2015-04-03 18:33:26 +3

Elinize sağlık gerçekten çok akıcı ve güzel bir çalışma olmuş :)

#4 ARKADAŞLAR LÜTFEN İNANMAYIN YOK BÖYLE ŞEYLER
-
CENGİZHAN IN OĞLU
-
2019-03-11 19:48:40 +2

LÜTFEN TARİHİ BİRİLERİİNE ŞİRİN GÖZÜKMEK İÇİN DEĞİŞTİREREK İNSANLARA LANSE ETMEYİN KARAMANOĞULLARI HER ZAMN TÜRKÇÜLÜK İÇİN TÜRK IRK I İÇİN TÜRK DİLİ İÇİN ÇALIŞMIŞTIR TAM TERSİNE OSMANLI DEVLETİ İSE ARAPLARI YALAYARAK DURMADAN ARAPLARIN PEŞİNDEN GİTMİŞTİR ZATEN DİLİNİ KELİMELERİNİ BAYRAĞNI DEĞİŞTİRMESİNDEN BUNU ANLAYABİLİRİZ SON KEZ SÖYLÜYORUM LÜTFEN DOĞRULARI YAZALI

#5 Sirbistan seferi
-
Deniz
-
2019-04-06 20:00:12 +1

Daha kısa ve öz olsa da bizde anlasak

Görüşün Nedir?

Karakter Sayacı:
0