Türkçe Bilgi , Ansiklopedi, Sözlük

Çeşitli konularda makaleler içeren ve kullanıcıların yorum yazarak bilgi eklediği genel bilgi ve başvuru sitesi

Youtube

Kanalımıza abone oldunuz mu?

Youtube kanalımıza abone olarak hem sitemize destek olabilirsiniz hem de bilgilendirici videolarımızdan haberdar olabilirsiniz.

Hemen Abone Ol!

İletişim Bilgisi

Aşağıdaki bilgileri kullanarak site hakkında bize ulaşbilirsiniz

Telefon: +90 536 686 91 70

[email protected]

Hollanda



HOLLANDA BİLGİLERİ

Önemli şehirleri : Amsterdam , Lahey, Roterdam
Uçuş süresi: 3.5 saat (İyi uçuşlar )
Para birimi: Euro
Yüzölçümü: 42.000 km2
Saat farkı: Saatlerinizi 1 saat geri almayı unutmayın!
Resmi dil: Resmi dil Felemenkçe (Dutch) İngilizce, Almanca ve Fransızca yaygın olarak kullanılıyor
Başkenti : Amsterdam
Sıcaklık : Yaz aylarının yumuşak bir havası vardır. Kış soğuk ve kar yağışlı geçer. Şehir genel olarak her mevsim yağış alır.
Nüfus: Yaklaşık 15.7 milyon
Vize: Shengen vizesi gerekmektedir.

ÖNEMLİ TELEFONLAR

Nasıl telefon edilir : 00+90+alan kodu+telefon numarası.(Cep telefonlar çalışmaktadır)
Türk konsolosluğu: Jan Everstraat 2514 BS Lahey Tel: (70) 360 4912
Telefon kodu : 31, Amsterdam'ın şehir kodu: 20
Ambulans : 020/555 5555
Polis: 020/622 2222

NEREYİ GEZSEK?

BAŞKENT: AMSTERDAM

Amsterdam'ı gezmek için öncelikle kanal turu yapmalısınız. Kanal gezisi sırasında bu çılgın şehrin mimarisini, "kanal evlerini" müzelerini ve görülmeye değer bir çok yapısını suyun üzerinde ilerleyen tekneden şehrin bütün ihtişamı içinde seyretmek sizi fazlasıyla etkileyecektir.

amsterdam
Amsterdam

Kanal Evler: Kanal şehri olan bu şehirde, en çok ilgi çeken bir diğer özellik ise şehirde bulunan kanal evleridir. Bu kanal evlerde elektrik, su gibi gerekli olan bir çok şey bulunmaktadır. Son zamanlarda oldukça pahalıya satılan bu evler Amsterdam'a apayrı bir özellik katmaktadır.

Van Gogh Müzesi: Gerek yaratığı eserleri gerekse çılgınlıklarıyla dünyaya yeni bir çığır açan Van Gogh'un ünlü eserlerini bu müzede görmeniz mümkün.

Stedijk Müzesi: Picasso, Monet, Kardinsky gibi ünlü sanatçıların eserlerini bir arada görmek istemez miydiniz?

Erotic Museum: Amsterdam'a çılgın şehir yakıştırmasının yapılmasının nedenlerinden biri...

Madame Tussaud's Scenerama, Amsterdam Historical Museum, Artis zoo, ve yaklaşık olarak 1000 yel değirmeni olan şehrin her köşesi gezmeye değer.

ŞEHİR: ROTERDAM

Roterdam 1250'li yıllarda Rotte Nehri kenarında küçük bir balıkçı köyü olarak kurulmuştur. Geçen zaman içinde bir çok savaşlar atlatan Roterdam halkı, savaş sonrasında kenti yeniden inşa etmeye başladıklarında, yaptıkları ilk yapı Roterdam Limanı olmuştur. 1962 yılında dünyanın en büyük limanı olan Roterdam Limanı şehrin ekonomik ve kültürel açıdan gelişmesini ve büyümesini sağlayan en büyük etkenlerden bir tanesi olmuştur. Tabii Roterdam'da ki bu büyüme ve gelişmenin, Londra, Paris ve Alman Ruhl bölgelerinin ortasında bir şehir olmasının da büyük etkeni vardır.

roterdam
Roterdam

Ancak Roterdam sadece bir limandan oluşmuyor. Bu şehirde Akdeniz kasabalarının havası vardır. Ahşap köprüler, köprülerin altında ki geçitler, dar sokakları ve taş evleriyle görülebilecek bir çok yeri vardır. Ayrıca Denizcilik Tarihi Müzesi, Hollanda Mimarlık Enstitüsü, Hollanda Fotoğraf Enstitüsü, Savaş Müzesi başta olmak üzere şehirde 45 tane müze bulunmaktadır.

Spora düşkün bir ülke olmanın verdiği bir nedenden dolayı kurulmuş olan, 13 spor salonu, 9 yüzme havuzu, 3 atletizm pisti, 16 tenis kortu, 17 futbol sahası, 11 hokey pisti, 2 rugby sahası ve 24 basketbol salonunun yer almaktadır.

ŞEHRİ: LAHEY

Lahey, Hollanda'nın tarihi şehirlerinden bir tanesidir. Kraliçenin oturduğu ve Uluslar arası Adalet Divanı'nın burada bulunmasıyla oldukça dikkat çekmektedir.

Maduradam Açık Hava Müzesi: Bu müze, Hollanda'nın önemli eserlerinin küçük maketlerinin sergilendiği bir müzedir.

Lahey'de müzeleri ve şehir sokaklarında keşif yapmanın dışında, gidilebilecek olan bir diğer yer ise; Scheveningen plajıdır. Kuzey denizine kıyısı olan bu plaj, yaz aylarında yapılan su sporları, araçlara kapalı olan yürüyüş yolu ile oldukça dikkat çekici yerlerin arasında yer almaktadır.

NE YESEK?

Hollanda peyniri(Gouda): Hollanda'ya özgü olan lezzetlerden ilk bahsedilmesi gereken Hollanda peynirleridir. Hollanda peyniri, ortaçağda özellikle seyyahların ve denizcilerin gözde yiyeceği olmuştur. Lezzeti ve besin değerinin yüksek olmasının dışında uzun ömürlü olmasıyla da tercih edilen bir yiyecek olarak tanınmış ve zamanla ünü tüm dünyaya yayılmaya başlamıştır.

Portakal renginde ki kılıfıyla tanınan, Guado'nun her yemekte tadına bakmanız mümkün. Sabah kahvaltı sofralarında, çorbaların içinde rendelenmiş olarak ve pizzaların içine katılmış haliyle Hollanda'da her öğünde yiyebileceğiniz özel tatlardan bir tanesidir.

Ringa balığı: Hollanda ile özdeşleşmiş bir balık türüdür. Dünyada adından söz ettiren bu balık çeşidini Hollanda'da sabah kahvaltılarında bile masanızda bulmanız mümkün. Ringa balığı dünyaca ünlü bir lezzet olmasının dışında, oldukça vitaminli bir yiyecektir. Hollanda yolcululuğunuzda, hem lezzetli yemekler yemek, hem de sağlıklı beslenmek istiyorsanız ringa balığının tadına bakmalısınız.

Hollanda'nın sadece peynirden oluşan bir yemek kültürleri yok tabii ki de! Yemek kültürlerinden bahsetmek gerekirse; ilk olarak, patates ve elma gibi iki lezzetin bir arada suda kaynatılarak yapılan "elmalı patates" deneyebileceğiniz lezzetlerden bir tanesidir.

Hollanda mutfağından bahsettikten sonra bu yemekleri nerelerde yiyebileceğiniz söylemek gerekirse; ilk olarak Ringa balığı yemek için Roterdam en iyi tercih olacaktır. Elmalı patates yemeğini ise Hollanda'nın her şehrinde bir çok restoranda bulabilirsiniz. Amsterdam'da yemek yemek isterseniz Hollanda mutfağı ile ilgili olarak biraz hayal kırıklığına uğrayacağınız söylenebilir, Amsterdam yemek kültüründen çok, sınırsız yaşamlarıyla ve çılgın gece hayatıyla adından oldukça söz ettiren bir şehir olduğu için burada daha çok, dünya mutfaklarından seçenekler bulmanız mümkün. Özellikle Dam Square gibi ünlü caddelerinde damak tadınıza uygun bir çok lezzeti bir arada sunan mekanları bulabilirsiniz.

NE ALSAK?

Hollanda'da satın alacağınız ilk ürün kesinlikle Hollanda'ya özel olan tahta ayakkabılar olmalıdır. Bu ayakkabıları giymek için olmasa da, kendinize ve sevdiklerinize çok iyi birer Hollanda hatırası olması için satın alabilirsiniz.

Hollanda'da başkent Amsterdam alışveriş yapmak için oldukça iyi bir seçenektir. Amsterdam'da her zevke hitap edecek bir çok mağazayı bir arada bulabilirsiniz. Özellikle Dam Square'da bulunan mağazalardan her keseye uygun ürünler bulmanız mümkündür. Elmas ve maden işletme merkezlerinden birinin Amsterdam'da bulunması alışveriş için olmasa bile yeni tasarımları ışıl ışıl vitrinlerde görebileceğiniz şehirler arasında yer almaktadır.

Ayrıca Amsterdam, pazar alışverişleriyle de oldukça ünlü bir şehirdir. Bu pazarlarda elektronik eşyalardan, ipek dokumalara kadar aradığınız bir çok ürünü bir arada bulabilirsiniz. Özellikle Waterloo Meydanı'nda kurulan bit pazarında oldukça ilginç ve bir o kadar da değişik ürünleri bir arada bulabilmeniz mümkündür.

EĞLENCE ZAMANI

Hollanda'da eğlence denince akla gelen ilk şehir Amstredam'dır. Çılgın bir eğlence anlayışınız varsa, Amsrerdam tam size göre bir şehir. Amsterdam'da eğlence hayatı çok hızlı bir şekilde akıp gider, sabahlara kadar süren partileri, alternatif gece hayatı ile adından oldukça söz ettiren bir şehirdir. Yalnız bu şehirde dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır. Özellikle esrar satışının serbest olmasından kaynaklanan bir nedenden dolayı oldukça dikkat etmeniz gerekmektedir. Çünkü hiç anlamadığınız bir anda sizde bir parçada olsa esrarın tadına bakabilirsiniz.

Hollanda'ya gelen bir çok ziyaretçinin eğlenmek için ilk seçeneği Amsterdam'dır. Ancak Roterdam'ın da, oldukça eğlenceli bir şehir olduğu söylenebilir. Özellikle yaz aylarında düzenlenen festivalleri ile adından söz ettiren bir şehirdir. Bu karnavalların en önemliler ise; Surinamlı, Karayip, Güney Amerika ve Afrikalıların toplandığı karnavaldır. Karnavallarda canlı Latin müziği çalınıyor, yürüyüşçüler ve izleyiciler dans ederek kutlamalar yapılıyor.

HOLLANDA'DA ULAŞIM

Hollanda'da tam anlamıyla bir bisiklet şehridir. Trafik kuralları bile bisiklet kullanıcılarına göre düzenlenmiştir. Ancak Hollanda'da ulaşım için bisikletleri tercih etmek istemezseniz, tramvaylar ve otobüslerle de oldukça konforlu bir yolculuk geçirmeniz mümkündür. Ayrıca Amsterdam'da bulunan otobüsler 24 saat boyunca sınırsız hizmet vermektedir. Gecelerin şehri olan Amsterdam'da gece eğlencelerinize aralık vermeden gönlünüzce eğlenebileceksiniz.

Gez: Dam square caddesini gez.
Gör: Lahey'de bulunan, Maduradam Açık Hava Müzesi'ni gör.
Şaşır: Kırmızı ışık bölgesine şaşır.
Eğlen: Roterdam karnavallarında eğlen.
Satın al: Tahta ayakkabı satın al.
Dikkat et: Esrar satıcılarına dikkat et.
Hayran kal: Roterdam Limanı'na hayran kal.
Tadına bak: Hollanda peyniri (Gouda) tadına bak.

Görüşün Nedir?

Karakter Sayacı:
0